3 verbluffende wagens op de Zwarte Cross 2022-camping

Op een festival kun je natuurlijk je opgooitentje neerplempen, glampen of niet slapen, maar je kan ook een voor een wat luxer verblijf kiezen en een hele woning meeverhuizen. Dat hebben ze bij de Zwarte Cross ook bedacht. Vouwwagens, campers, omgebouwde auto’s, oude (school)bussen of zelfs een Duitse brandweerwagen. Je kunt het je zo gek niet verzinnen, maar het is er allemaal. We maakten een rondje.

1. Evert heeft het allemaal

Uiterlijk★★★★☆
Sfeer★★★★★ 
Features★★★☆☆

Als eerste treffen we een groep mannen uit Lemelerveld. Nog voor we een vraag kunnen stellen, wordt al bier, fris of iets anders aangeboden: “Evert heeft het allemaal.” De sfeer is goed. Er wordt alweer volop ingedronken voor De Paloma’s en Dropkick Murphys. “Van gisterenavond weet ik niks meer… en dat is maar goed ook”, vertelt een van de heren. Voor de Zwarte Cross rukt blijkbaar half Lemelerveld naar Lichtenvoorde uit. Dat wordt duidelijk als blijkt dat de tien caravans ernaast allemaal bij dezelfde groep horen.

Er is op de camping en rondom het festivalterrein veel aandacht voor het boerenprotest. Ook bij Evert hangt er een Nederlandse vlag ondersteboven: “Het protest moet ook hier zichtbaar zijn”. De mannen, waar één boer tussenzit, mogen zich inmiddels doorgewinterde Zwarte Crossers noemen, want op de voorkant van de bus is aan de stickers te zien dat er sinds 2013 geen editie is overgeslagen. De beste feature van Evert is dat je er met vijf man in past en dat één van de heren ooit hier zijn maagdelijkheid verloor: “Voorlopig zal Evert nog wel meekomen naar de Zwarte Cross.”

2. ‘Oud kut ding’

Uiterlijk★★☆☆☆
Sfeer★★★★★ 
Features★★★

Boven alle caravans torent een dakterras uit. Via een ladder in een omgebouwde bus worden we verwelkomd bij “het mooiste uitzicht van de camping.” Op het dakterras wordt hardstyle door de speakers gepompt en gek genoeg oogt de groep redelijk fris. “Elke dag beginnen we door eerst te gaan zwemmen buiten het festivalterrein”, vertelt Bas, de ‘woordvoerder’ van de bus. “Dan lunchen we uitgebreid en zijn we weer klaar om te gaan.” Zelf keek Bas het meest uit naar Jovink, maar die heeft ie helaas al gemist: “Ik lag er lag er al af.”

De bus dankt zijn naam aan de aftakeling die het voertuig momenteel beleeft. De jongens komen uit Elshout in Brabant, dik twee uur rijden. “We durfden het niet aan het ding de weg op te laten”, legt Bas uit. Daarom is de bus op een kar achter een vrachtwagen hierheen verhuisd. Dat de bus het beetje bij beetje begint te begeven is niet verrassend; jarenlang leverde het ‘Oude kut ding’ trouwe service als carnavalswagen.

Op het dakterras zou je bijna vergeten je in te smeren. Een heerlijk briesje zorgt ervoor dat de zon minder op je huid brandt. Beneden wordt er met maar liefst elf man geslapen. Voor de meesten is het de derde keer Zwarte Cross, maar voor de bus is het de eerste keer. Zou het ‘oude kut ding’ er volgend jaar nog bij zijn?

3. Loetje

Uiterlijk★★★★★
Sfeer★★★★☆
Features★★★

Als je net iets beter tussen alle slaapunits doorkijkt, zie je dat er af en toe een parel verscholen zit. Bijvoorbeeld Loetje. Een prachtige caravan versierd met krantenpagina’s en bladzijdes uit de Donald Duck. “Eindelijk kunnen we Loetje gebruiken”, vertellen de jongens. De caravan werd in 2019 voor de editie van 2020 gekocht. “Maar hierdoor hadden we wel meer tijd om ‘m helemaal klaar te maken.” Niet alleen in de buitenkant is zichtbaar veel tijd gestoken, ook de binnenkant is behoorlijk verbouwd.

Voor het aanschaffen van Loetje hoefden de boys hun geluk niet te beproeven bij een online casino, want alle materialen komen uit een tweedehandswinkel. Naast de vijf bedden waar ruimte voor gemaakt is, heeft de knusse caravan nog een bijzondere feature. “Eigenlijk mag je zelf geen bier meebrengen naar de camping, maar dat is ons dus wel gelukt”, vertellen de mannen uit Hardenberg. Eén van de heren pakt meteen een schroevendraaier en laat zien dat er onder één van de bedden een soort kruipruimte gebouwd is waar nog eens 500 blikken bier in meegesmokkeld zijn. “We zijn bijna door de eerste voorraad heen, dus vanavond gaat ie echt open.”

Waar het meest naar uitgekeken wordt? Dropkick Murphys en het moment dat de blikkenvoorraad officieel aangebroken wordt. Als het aan de Hardenbergers ligt en er niet weer een pandemie roet in het eten gooit, is Loetje de komende jaren zeker nog van de partij!

Zwarte Cross Logo

Zwarte Cross 2022

Locatie
Nederland
Lichtenvoorde, Nederland
Datum 14-17 juli 2022
Line-up
Kensington
Krezip
Dropkick Murphys
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.