De 5 beste acts van de vrijdag van Down The Rabbit Hole 2022

Ondanks enkele afzeggingen schiet Down The Rabbit Hole 2022 als een speer uit de startblokken. Het zonnetje laat zich regelmatig zien, aan de bar is het goed toeven en de afdeling sfeerbeheer draait overuren. In de vroege middag speurden we alle hoekjes en kiertjes van het terrein af, op zoek naar creatief vertier. Daarna was het de beurt aan de acts om ons mee te voeren dieper het konijnenhol in. En geloof ons, dat deden ze.

Photo: Personal Trainer

5. Personal Trainer

Ga er maar aan staan: je hebt amper de slaap uit je ogen gewreven en je krijgt ineens een telefoontje dat je op Down The Rabbit Hole moet invallen voor Sleaford Mods. Bij de formatie rondom Willem Smit is in elk geval geen grammetje vermoeidheid te bespeuren. Zelfs als het technisch even niet meezit weet Smit het publiek voor zich te winnen. Terwijl er druk aan de synthesizer wordt gesleuteld, gaat de volledige Teddy Widder door de knietjes voor datgene wat er komen gaat: de allereerste explosie van festivalvreugde op deze editie van DTRH.

Photo credit: Monique Biermans / Festileaks

4. Son Mieux

Enigszins verbaasd lopen sommige bezoekers de Teddy Widder in. Ze verwachtten de dromerige bedroom pop van Clairo, maar kregen de vrolijke indiemuziek van Son Mieux. Om 16:15 doofden pas de laatste tonen van hun set op Concert at Sea uit, een krappe vier uur later is het alweer showtime op de Groene Heuvels. De ondergaande zon, die fantastische glitterbroek van frontman Camiel Meiresonne en een dozijn aan festivalanthems in wording: het bleek de perfecte cocktail voor een uitzinnig dansfeestje. Het zijn de invallers die het doen op de eerste dag van Down The Rabbit Hole 2022.

Molchat Doma
Photo: Masha Svyatogor via FKP Scorpio

3. Molchat Doma

Het is een ietwat vreemde gewaarwording: een act uit Belarus op het podium in deze tijden van oorlog in Oost-Europa. Maar scheer niet direct alles wat Russisch klinkt over één kam. Molchat Doma heeft zich expliciet uitgesproken tégen het Russische geweld in Oekraïne en doneert ook een deel van de opbrengst van deze tournee aan het Rode Kruis.

Die ruimhartigheid is een mooi contrast met hun verschijning op het podium. De emotieloze gezichten, het felwitte backlight en het kille Slavische taaltje doen denken aan een betonnen oostblokflat in de regen. Maar gelukkig wel verpakt in een warme bontjas van dansbare gitaarlickjes en synth-riedeltjes. En speelden ze nou ‘A Forest’ van The Cure, of leek dat maar zo?

Photo credit: Kamiel Scholten / Festileaks

2. L’Impératrice

Kwaliteit komt vanzelf bovendrijven. Overdreven veel airplay heeft L’Impératrice niet in Nederland, maar toch barst de Teddy Widder in de namiddag haast uit zijn voegen. En dat is terecht, want god, wat speelt de formatie rondom zangeres Flore Benguigui toch met veel jeu en joie de vivre. Dat lichtvoetige stemgeluid, dat groovy baswerk en die fijne heupbewegingen: de band uit Parijs neemt je in één oogwenk mee naar de Méditerranée.

Even hing ook dit optreden aan een zijden draadje omdat de vaste bassist vanwege corona in Frankrijk achterbleef. Last minute werd er een invaller ingevlogen en maar goed ook, want zomerklappers als ‘Vanille Fraise’ en ‘Agitations Tropicales’ hadden we voor geen goud willen missen. L’Impératrice heeft vandaag ons hartje gestolen.

Photo credit: Kamiel Scholten / Festileaks

1. HAIM

Over hartendiefjes gesproken: de drie gezusters uit het Amerikaanse Los Angeles gooien ook alle charmes in de strijd. Ze complimenteren het aanwezige publiek met hun looks: “Mijn god, wat zijn jullie hot. En dat zeggen we echt niet op elk festival hoor!”. Gelukkig is de complimentenronde vandaag wederzijds: de dames spelen fris, energiek en opgewekt. Hits als ‘The Wire’, ‘The Steps’ en ‘Summer Girl’ kunnen daarom rekenen op een warm onthaal.

Het clichématige ‘telefoongesprek’ met een scharrel van Rock Werchter, een monoloog over skinny dipping en die gigantische worsten aan het led-scherm (?): het is allemaal niet nodig, maar geeft een lekker rebelse vibe tijdens het sunsetslot. Wellicht is het precies die speelsheid waardoor elke noot die HAIM speelt er als zoete koek in gaat bij het massaal aanwezige DTRH-publiek.

Down The Rabbit Hole Logo

Down The Rabbit Hole 2023

Locatie
Nederland
Beuningen, Nederland
Datum 30 juni - 2 juli 2023
Line-up
Stromae
Fred Again..
Paolo Nutini
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.