Dit waren de hoogtepunten van vier dagen Rock Werchter 2022

Sfeer tijdens Twenty Pilots op Rock Werchter 2022. © Tim Vernimmen

Natuurlijk hebben wij lang niet alle bands aan het werk gezien, dus is deze lijst noodgewongen selectief. Maar deze tien acts waren alleszins zeer de moeite.

1. HAIM

In het zog van hun prima plaat Women in Music, Pt. 3 (en met enkele opblaasbare worsten op de achtergrond die naar de albumcover verwezen) palmden Alana, Danielle en Este Haim donderdag het hoofdpodium in. Elk op hun eigen manier toonden ze zich bijzonder charmant en entertainend, en hun gevarieerde songs – van 70s-rock tot 90s-R&B – werden zonder uitzondering uitstekend uitgevoerd. In min of meer dezelfde sfeer was zondag ook countryster Kacey Musgraves de moeite.

2. Lianne La Havas

Het aantal artiesten op Werchter dat zich live door vooraf opgenomen klanken laat ondersteunen is niet meer op twee handen te tellen. Wat deed het daarom deugd om donderdagavond in Klub C Lianne La Havas te zien afsluiten, die zelf fantastisch gitaar speelt en haar parelende R&B verder integraal aan haar excellente band overliet. Haar versie van ‘Weird Fishes’ van Radiohead was een hoogtepunt, maar ook de andere songs van haar laatste plaat bleken al diep onder ons vel te zitten.

3. Pearl Jam

Pearl Jam speelde dit jaar op Werchter exact 22 jaar nadat er tijdens hun concert op Roskilde negen mensen overleden. Geen gemakkelijke avond voor de band, maar het publiek haalde hen er doorheen, zegden ze zelf, en het concert was magnifiek.

4. IDLES

In 2019 werden ze nog op de slope weggezet, dit jaar kregen Joe Talbot en zijn IDLES vanop de main ook de mensen mee die thuis nooit naar hen zouden luisteren. Om dan hun laatste song aan alle immigranten op te dragen – weinig bands die dat durven.

Zanger Joe Talbot van IDLES op Werchter 2022. © Bart Vernimmen

5. Turnstile + Metallica

Turnstile verhuisde met een omweg van een vroege spot in de Barn naar de sunset slot net voor Metallica, en grepen de kans met beide handen aan. The Four Horsemen zelf toonden zich nadien even dankbaar en gretig, en gaven een geweldig concert.

6. Phoebe Bridgers

Phoebe Bridgers verraste door op de tonen van ‘Down with the Sickness’ van Disturbed het podium te betreden, haar band gehuld in skeletpakken. Maar vervolgens deed ze braaf wat van haar verwacht werd: zowat alle nummers van haar nieuwe plaat spelen, in volgorde dan nog. Voor fans van haar ingetogen luistersongs was dat simpelweg perfect, voor de anderen mogelijk een beetje te kalm. Tenminste tot ze het helemaal aan het einde van ‘I Know the End’ onverwacht uitkrijste.

7. Charlotte Adigéry & Bolis Pupul

Dit Belgische duo kwam pas daags voordien te weten dat ze mochten invallen op Werchter. Maar het kostte hen weinig moeite om met z’n tweeën Klub C in te pakken. Adigéry toonde zich een uiterst verleidelijke frontvrouw met hilarische teksten en een verbazingwekkende controle over haar lachspieren. Pupul speelde in zijn ééntje alle instrumenten, en vond daarnaast nog ruim de tijd voor malle dansjes. Gaat dat zien op Dour of Pukkelpop, want deze twee zijn absoluut onto something.

8. Twenty One Pilots

Zanger Tyler Joseph bleek zich deze keer iets meer te vereenzelvigen met zijn nemesis Blurryface. Dat drukte enigszins de feestvreugde, en inspireerde een levensgevaarlijke stunt. Niettemin hadden we zaterdag veel liever Twenty One Pilots dan Imagine Dragons zien headlinen, want hun pop is oneindig veel slimmer.

9. Modest Mouse + Jimmy Eat World

Twee heel verschillende bands, twintig jaar de toekomst in geschoten om er de bezoekers van de Barn in 2022 aan te herinneren hoe het er hier vroeger aan toeging. De krassende indieband Modest Mouse – quasi uniek in zijn genre op deze editie – speelde ondanks geluidsproblemen een uitstekende set. En de volwassen emopunkers van Jimmy Eat World veroverden de harten door met zoveel overgave hun oude nummers te spelen dat de nieuwe songs ook almaar beter gingen klinken.

10. The Killers

The Killers werden aanvankelijk vaak uitgelachen. Maar bijna 20 jaar later staat de band er nog steeds, en worden hun songs over de hele weide uit volle borst meegezongen. Dat is mooi, alleen jammer dat ze maar twee nummers speelden die minder dan tien jaar oud waren. De twee recentste platen waren nochtans de moeite.

Nagenieten van Rock Werchter? Dat kan met onze lijst van de 50 beste albums van artiesten op de line-up van dit jaar.

Sfeer tijdens Twenty Pilots op Rock Werchter 2022. © Tim Vernimmen

Wat vind jij van Rock Werchter 2024?

Geef je mening voor het Festivalrapport van Rock Werchter 2024! Festileaks vraagt bezoekers op tientallen festivals door heel Europa naar hun mening op zes vaste categorieën van de festivalbeleving plus naar een totaalscore.

De festivals met de beste rapportcijfers winnen in september de Festileaks Festival Awards, de publieksprijzen voor festivals.

Kom maar doorrr

Line-up
Randprogramma
Sfeer
Festivalterrein
Eten & Drinken
Prijs-kwaliteit
Totaalscore
Rock Werchter Logo

Rock Werchter 2022

Locatie
België
Werchter, België
Datum 30 juni - 3 juli 2022
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.