Electric Castle 2022: minder licht, meer creativiteit

Nederland, België, Engeland, Hongarije. Het zijn stuk voor stuk échte festivallanden. Wie je daar sinds een aantal jaar ook aan toe kunt voegen, is Roemenië. Dat heeft het te danken aan grote knallers als UNTOLD Festival en Electric Castle. Die laatste bezochten we afgelopen week.

Electric Castle kun je gerust ‘het Lowlands of Pukkelpop van Roemenië’ noemen. Het is natuurlijk een stuk kleiner, maar voor Roemeense liefhebbers van alternatieve muziek is dit jaarlijks the place to be. Dit jaar mochten onder andere Gorillaz, Twenty One Pilots, Disclosure en Moderat aantreden op het festival. Maar het hoogtepunt blijft op Electric Castle het ronddwalen en ontdekken.

Een Roemeens sprookje

Wie het festivalterrein al vaker bezocht heeft, kan zien dat Electric Castle geleden heeft onder de coronacrisis. De befaamde Main Stage – met aan de linker- en rechterzijde een extra rij aan led-schermen – is gedowngraded. De schermen, die voor een bijna 180-graden view zorgden, zijn namelijk weg. En dat niet alleen. Het festival heeft veel ingeleverd op het gebied van ‘lichtspektakel’. Het elektrische kasteel is niet meer zo elektrisch.

Dat betekent niet dat het geen wonderschone wereld is om dagenlang op rond te dwalen. Het terrein van Electric Castle 2022 is op vele andere manieren een sprookje. Neem bijvoorbeeld de drie luchtballonnen die boven de festivalweide hangen als versiering, de bosroutes die gemaakt zijn om te schitteren op jouw Instagram-feed of bijvoorbeeld de pop-up arcade hal van hitserie Stranger Things. Pal daarnaast vind je dit jaar een heuse kermis, met natuurlijk botsauto’s, maar ook een rolschaatsbaan en een zweefmolen waar je in kan fietsen. Aan creativiteit geen gebrek in Roemenië.

Het festival levert misschien in op licht, maar wint daarmee punten op duurzaamheid. Net zoals met het recycle-centrum, waar recyclen, dankzij bijvoorbeeld een karaoke dixie, nog nooit zo leuk was. En dan te bedenken dat dit muzikale pretpark zich rondom een eeuwenoud bijzonder kasteel bevindt, dat ook ’s nachts ontwaakt dankzij prachtige projecties. Electric Castle blijkt – ondanks de downgrade in spektakel – nog altijd een grootse speelplaats te zijn voor jong en oud.

Electric Castle Logo

Electric Castle 2022

Locatie
Roemenië
Cluj-Napoca, Roemenië
Datum 13-17 juli 2022
Line-up
Disclosure
Deftones
Moderat
Tickets Niet meer beschikbaar.