Dit zeggen festivalgangers over Pohoda en Electric Castle

Pohoda People
Photo: Pavol Karell

Pohoda en Electric Castle zijn twee bucketlistfestivals in Oost-Europa. Niet voor niets vormen dit de bestemmingen van de Festileaks Festivalvakantie. Hoe is het om daar op de weides te staan? We vroegen festivalgangers naar hun vakkundig inhoudelijke mening.

Milan (25) ging via Festival Travel op Interrail-reis naar beide festivals. ”Ik kan het zeker aanbevelen om deze festivals achter elkaar te doen”, zegt hij. ”Ze zijn totaal verschillend. Pohoda is kleiner, minder commercieel, meer een gezelligheidsfestival voor zowel jong als oud. Electric Castle is juist wel heel commercieel, daar wordt ook op ingezet. Er zijn ”Instagrammable”-plekken op het terrein, veel focus op podiumtechniek en lichten en de doelgroep is jonger, tussen de twintig en de dertig jaar. Die verschillen maken het juist leuk.”

Pohoda Festival 2019
Photo: Milan Bos / Festileaks

Gezellig volk

Pohoda vindt plaats in Slowakije en is ook erg verweven met de volkscultuur. ”Op de eerste avond zijn er allerlei bekende volkszangeressen die allemaal Slowaakse nummers zingen. Bij één van die nummers, ‘Cerešne’, worden zelfs traantjes weggepinkt”, zegt Milan. ”Het is ook een soort volksfeest. Voor velen is het een jaarlijkse trip, de helft van de bezoekers komt ieder jaar terug. Mensen kunnen er ook met de kinderen naartoe. Vaak hebben de ouders elkaar dan ontmoet op Pohoda.”

Gaat iedereen dan vroeg naar bed? Integendeel. ”Op Pohoda staat er op ochtend dat je het terrein af moet een act om vijf uur ‘s ochtends. Handig als je de hele nacht doorgegaan. Wij waren er speciaal vroeg voor opgestaan en zagen toen een man nog lekker op een bierbankje slapen.” Ook Ruben (23) kwam vroege vogels tegen op het terrein: ”Een bandje trok met een wagentje over het terrein heen. Vrolijke muziek in de ochtend, ik kreeg meteen weer zin om te dansen! En dan liep er ook nog een straattheater mee. Grote poppen die gezellig meedeinden op de muziek. Volgens mij zag ik zelfs de mensen in de rij voor het toiletgebouw lachen.”

Pohoda 2018
Photo: Ruben den Boer / Festileaks

Stoken in de kelder

Zoals gezegd is Pohoda geen commercieel festival. ”Het is gewoon een heel andere festivalbeleving”, aldus Milan. Er is veel ruimte voor iedereen, hoewel de opzet klein is. Dat het niet commercieel is, merk je ook aan de catering. Er zijn veel lokale voedseltentjes, dus geen grote ketens. Het bier duurt wat langer omdat ze zelf de fusten moeten vervangen, er zijn geen grote biertanks zoals in Nederland.” Milan vond het echter niet zo’n probleem om iets langer te wachten. ”In Nederland is dat vervelend, hier is alles veel relaxter.” Ook hebben bezoekers handige trucjes om niet in de rij voor bier te hoeven staan: ”Veel mensen komen met zelfgestookte drank het terrein op. Dat maken ze gewoon thuis in de kelder.” Een tip? ”Word vrienden met de locals, ze zijn heel aardig en delen daarnaast graag hun zelfgestookte drank!”

Electric Castle
Photo: Sam Kragtwijk/Festileaks

Victoria (28) ging in 2019 naar Electric Castle. ”Ik vind het leuk dat ze zo creatief zijn en veel initiatieven hebben: een Creative Camp voor kunstenaars, de zomerse strandfeestjes en het EC magazine. Ook brengen ze het kasteel echt tot leven tijdens het festival. Er is een New Media-kunstprogramma dat ook kunst promoot. Daarnaast zijn de mensen heel vriendelijk en behulpzaam en voelde ik me veilig op het festival. Ik kon gewoon mijn telefoon onbewaakt achterlaten bij het oplaadstation.”

Wie heb ik aan de lijn?

Op het terrein zijn veel speciale plekken en randactiviteiten. ”De Aurora Borealis-installatie is mooi: met groene, blauwe en paarse lasers en een rookmachine projecteren ze het noorderlicht over het meer. Ook is er een ‘Talk to God-booth’. Het is een telefooncel met een oude telefoon erin. Veel mensen komen er om een foto te maken, maar het gerucht gaat dat soms iemand aan de andere kant van de lijn terugpraat. Ik heb het zelf nog nooit gehoord, maar dat zou waanzinnig zijn.”

Ook Milan vond op Electric Castle een telefooncel, maar dan eentje voor karaoke: ”Je gaat dan met z’n drieën die cel in, je zoekt een nummer, je zingt dat en dan maken ze foto’s en video’s van je, die je achteraf krijgt. Wij hadden ‘Sterrenstof’ van De Jeugd Van Tegenwoordig gezongen. Dat nummer hadden ze daar gewoon.” Hij beaamt hoe gaaf het terrein is. ”Heel tof, groot, met veel plekken om te chillen en zelfs een Lidl!”

Festileaks Festivalvakantie 2022

Festivalvakantie 2022

Wil jij ook graag festivals ontdekken in het buitenland, maar is het moeilijk om je vrienden te overtuigen om dat eind te reizen? Met dat probleem rekenen we nu af. Festileaks organiseert in juli 2022 een ‘festivalvakantie’: een groepsreis voor festivalfanaten van 6 tot en met 19 juli, per bus. De reis voert naar twee bucketlistfestivals: Pohoda (Slowakije) en Electric Castle (Roemenië), met een tussenstop in Boedapest. Dat betekent dat in ieder geval Nick Cave, Gorillaz, Twenty One Pilots, The Libertines, Metronomy, Deftones en Wolf Alice al op de muzikale gastenlijst staan. En jij kan er ook bij zijn!

Compleet verzorgde trip

Vanaf het moment dat je de Festileaks-bus in Utrecht instapt, regelen wij de trip helemaal voor je. Dit doen we samen met onze partner Festival Travel, die al jarenlange ervaring heeft met (festival)reizen. Samen zorgen we dat je veilig op de festivals belandt en daar een plek hebt om je (eigen) tentje op te zetten, uiteraard tussen je mede-reizigers a.k.a. nieuwe beste vrienden in spe. Ook doen we ons best om een aantal extra’s te fiksen op de festivals voor jullie als ultieme festivalfans.

In Boedapest regelen wij een slaapplek en een programma met toffe activiteiten, maar natuurlijk mag je ook op eigen houtje de stad verkennen. Dit geldt uiteraard voor de hele trip: haak aan bij de groep waar je wil, maar doe ook zeker lekker je eigen ding. Je kunt je daarom gerust alleen opgeven, maar ook met een groep kaarten kopen. Gezellig wordt het sowieso.

Tickets zijn vanaf nú te reserveren via de Festivalvakantie-pagina. Hier vind je ook extra informatie. De officiële kaartverkoop start op 1 november 2021, maar wie zich nu al registreert krijgt voorrang én 25 euro korting op het ticket. Er is plek voor maximaal 50 deelnemers, dus wees er snel bij. Meer informatie vind je op onze speciale Festivalvakantie-pagina.

Electric Castle Logo

Electric Castle 2023

Locatie
Roemenië
Cluj-Napoca, Roemenië
Datum 19-23 juli 2023
Tickets Kopen

Over de auteur ✍️

Joëlle van Wissen

Linksvoor te vinden bij meet-ups, FESTEN of andere Festileaksfeestjes. Dol op elektronische beukplaten, harde festivalanthems en glitterende disco. Staat vooraan bij Oscar and the Wolf en Dua Lipa. Struint samen met Irene alle goede slettendisco's af. Hoopt ooit Michael te vinden op de festivalweides.

Meer van Joëlle