Lowlands vanaf 2023 muntloos

Lowlands wil vanaf 2023 af van festivalmuntjes als betaalmiddel. Hoewel de afgelopen jaren veel getest is op o.a. verbetering van betaalgemak maar met dé festivalmunt als valuta, is het plan nu om volgend jaar volledig over te gaan op een bancair systeem.

Geen muntjes meer op Lowlands 2023. Daar zullen we even aan moeten wennen. Toch lijkt het vanaf 2023 de realiteit voor de Lowlands-bezoeker. Festivaldirecteur Eric van Eerdenburg geeft aan bij BNR Nieuwsradio dat de iconische festivalmunt vanaf 2023 verleden tijd is. De hoofdreden hiervoor is dat prijzen lastig te bepalen zijn aan de hand van hele en halve muntjes. Zeker nu de muntprijs steeds meer stijgt, wordt het verschil tussen een halve en een hele token steeds groter.

Daarnaast voorkomt het bancaire systeem lange wachtrijen bij de muntautomaten. Ook ben je je meer bewust van wat je uitgeeft als je daadwerkelijke prijzen ziet. Een ander voordeel van een muntloos Lowlands in 2023 is dat festivalmuntjes van plastic zijn gemaakt. Voor zo’n 60.000 bezoekers die flink want munten kopen, moet een heleboel plastic gebruikt worden. Dus wanneer je met je pinpas aan de bar betaalt, is dat een stuk milieuvriendelijker. En voor de (iets te) dronken bezoeker die z’n munten kwijtraakt kan zo’n muntloos systeem tijdens Lowlands 2023 ook goed van pas komen.

Lowlands 2019 Sfeer
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Rondjes halen een stuk lastiger

Uiteraard komen hier ook wat nadelen om de hoek kijken. Denk maar aan het halen van rondjes. Daarvoor waren de festivalcoins ideaal. Iedereen legt het aantal muntjes in dat diens drankje kost en iemand haalt alle drankjes. Nu je met je pinpas moet betalen, wordt het een stuk minder overzichtelijk. Dan is het maar hopen dat je iemand in je vriendengroep hebt, die na een paar drankjes vol enthousiasme voor iedereen rondjes blijft halen. En dan is het vooral fijn als jij die persoon niet bent. Anders wordt het uiteindelijk een lastig verhaal als je bij de hypotheekadviseur staat.

Overigens is zo’n festivaltoken altijd een mooie herinnering. Wellicht heb je een hele verzameling thuis die elk jaar wordt aangevuld. Dan is het stiekem toch erg zonde als daar volgend jaar dan een eind aan komt. Gelukkig (voor de verzamelaars) bevat Lowlands 2022 nog gewoon het welbekende muntsysteem en kunnen we zonder al teveel gedoe rondjes halen voor de hele vriendengroep.

Lowlands Logo

Lowlands 2022

Locatie
Nederland
Biddinghuizen, Nederland
Datum 19-21 augustus 2022
Line-up
Arctic Monkeys
The Opposites
Stromae
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.