Mobile Order: het cashless betaalsysteem van Lowlands 2020?

cashless festival
Photo: Kylian van Vaalen / Festileaks

Waar je in de jaren vóór Christus nog een juten zak dukaten neerlegde voor je biertje, schieten we anno 2019 door het technisch plafond heen. Het nieuwe cashless systeem van MOJO, in samenwerking met CM.com, draait dit weekend een kleinschalige pilot op Lowlands. Hoe deze technologie uit de toekomst eruit ziet, zochten wij voor je uit.

Niks missen van Lowlands 2019? Check alle updates op onze site, Facebook, Instagram en de hoogtepunten van Dag #1 en Dag #2.

Dat festivals en evenementen aan het innoveren zijn op het gebied van betaalgemak, is geen geheim meer. Al helemaal niet meer na dit weekend. In de de Press/Guest Area (beter bekend als de Barn) heb je namelijk de mogelijkheid om met dit systeem aan de slag te gaan. Daar wordt de nieuwe methode getest voor de 2020-editie van het festival.

De theorie is simpel. Wanneer je naar het kopje ‘Mobile Order’ navigeert in de Lowlands app en je betaalgegevens toevoegt, wijst de rest zich eigenlijk vanzelf. In een simpele interface kies je vervolgens wat je wilt bestellen en waar. Na het samenstellen van jouw eigen pretpakket, kun je ook nog een bestelling voor je vrienden toevoegen. Tot zover het gekloot met ‘Wie Betaalt Wat’: alles wordt zo namelijk in één keer geserveerd, waarbij iedereen voor zijn eigen deel betaalt.

Het enige wat je zelf nog moet doen is een bliksembezoekje aan de bar brengen, waar de QR-code van jouw complete bestelling wordt gescand en na het festival wordt afgeschreven. Hier krijg je natuurlijk ook netjes een sms’je over, waarin jouw big spender-gehalte – tot op de halve munt aan toe – wordt bijgehouden.

Maar werkt het?

cashless festival
Photo: Kylian van Vaalen / Festileaks

We namen de proef op de som en spraken met het barpersoneel in The Barn: “In theorie ben je eigenlijk niet veel sneller klaar. Momenteel moet je namelijk nog naar ons toelopen, waarna wij de code met onze telefoons scannen. Voor grote bestellingen scheelt het dus tijd en zeker voor barren met veel ruis er omheen is het ideaal, maar bestel je maar één biertje, dan win je er nauwelijks tijd mee.”

“Ook het sociale aspect valt weg. Normaliter maak je een praatje met de klant, maar nu scan je dus die code en dan done. Natuurlijk blijven de écht sociale types wel hangen, maar er is wel minder aanspraak dus. Het doel is wel dat het scannen van de code wegvalt en je dus enkel de bestelling doorstuurt. Het gebabbel gaat dan vooral tijdens het ophalen van de hapjes en drankjes plaatsvinden.”

Eric van Eerdenburg, directeur van Lowlands, is content met het systeem. “Zelf heb ik het in de persruimte gebruikt. Misschien dat we het gebaseerd op locatie willen doen. Dan kun je op een bepaalde plek bij een bepaald aantal bars bestellen.” Na het weekend vindt een evaluatie plaats. “Daarna kijken we of het mogelijk is om op het volledige festival in te voeren.” Het volledige gesprek met Eric van Eerdenburg is terug te luisteren in de Festivalpodcast.

Niet aanwezig op Lowlands 2019 maar wel de vetste optredens volgen? Check dan de livestream met onder andere James Blake, A$AP Rocky en Franz Ferdinand.

Lowlands 2019

Photo: Bart Heemskerk (Lowlands 2018)

Lowlands 2021 From Home

Dit weekend geen Lowlands. Alweer. Dat hakt erin, maar aan ons allen de taak om de vibe van het door ons zo geliefde polderfestival springlevend te houden. Het is dus (toch nog) Lowlands-week op Festileaks. We pakken de hele week uit met tal van specials rondom Lowlands: van een online escape room, via een reeks terugblikken en artiest spotlights tot een verkiezing naar de beste LLine-up ooit. Share the LLove!

Lowlands Logo

Lowlands 2023

Locatie
Nederland
Biddinghuizen, Nederland
Datum 18-20 augustus 2023
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.