Wat zijn toch die tokens die je tegenwoordig krijgt op festivals?

Vrijwilligers-Nirwana-2019
Photo: Ian Geerts / Festileaks

Dat is wat veel mensen zich afvragen. Steeds meer festivals en concerten werken tegenwoordig met eco of recycle tokens, waaronder alle festivals van ID&T. Ze komen in allerlei vormen en maten, van plastic schijfjes tot houten munten. Maar wat zijn deze tokens en wat moet je er mee doen? Hieronder lees je er alles over.

In 2019 is ID&T begonnen met een test tijdens Awakenings. Sinds dit jaar is het zo dat we bij alle festivals en evenementen van ID&T een eco token krijgen bij binnenkomst op het evenement. Maar ook op andere festivals en zelfs bij concerten zie je ze steeds meer, zoals in de Ziggo Dome of AFAS Live.

Token = beker

Als je aan de bar een drankje haalt, moet je deze recyclemunt inleveren voor een beker (dus náást het bedrag voor het drankje zelf). Wanneer je beker leeg is, kun je deze weer inleveren bij de bar. In ruil hiervoor krijg je een nieuwe eco token of de beker van je nieuwe drankje. Als je geen beker meer hebt en geen recycle token, dan moet je extra betalen voor een nieuwe beker.

Prijzen winnen

Op de meeste evenementen krijg je vaak 1 gratis recycle token bij binnenkomst. Soms krijg je deze ook niet, en is de eerste beker altijd op je eigen kosten. Het loont ook om je laatste beker nog terug in te leveren voor een recycle token. Vaak kun je de code die daar op staat thuis nog invullen op een speciale website om toffe prijzen te winnen. Zoals tickets voor de volgende editie van het festival.

© Thomas Heijligers – Festileaks

Waarom zijn deze recycle tokens er?

Je vraagt je misschien af waarom steeds meer evenementen overgaan op dergelijke recycle systemen. Het antwoord op die vraag is tweeledig. In beide gevallen gaat het er natuurlijk om dat men niet meer hun bekertjes op de grond gooit, maar in plaats daarvan terugbrengt naar de bar of naar dedicated recycle punten.

Het eerste voordeel daarvan is het verhogen van de festival experience. Je kent het wel, een hele festivalweide met een deken van plastic bekers erover. Dat is geen gezicht natuurlijk, en het voelt nogal goor om tussen al dat afval een plekje om te zitten te zoeken. In zoverre is het dus vooral om de bezoeker een plezier te doen.

Maar daarnaast geldt er vanaf 2024 een algemeen verbod op wegwerpplastic. Dit is dus ook zo voor festivals. Er is wel een uitzondering, als festivals 75 procent van de bekers kan recyclen mag de organisatie nog gebruik maken van wegwerpplastic. In 2027 moet zelfs 90 procent van de bekers gerecycled worden. Deze systemen helpen festivals dus om te voldoen aan de nieuwe eisen.

Het gebruik van de eco tokens draagt dus bij aan een schonere festivalweide, aan het recyclen van plastic en uiteindelijk aan een iets schonere wereld. Kap dus met je troep op de grond gooien, en breng het naar de juiste plekken! Iedereen blij.