Advertisement

14x de meest onvergetelijke momenten van Sziget 2022

Sziget Calvin Harris Mainstage Publiek 2022
Photo credits: Monique Biermans

Nu de laatste dag van Sziget 2022 is aangebroken en de feestweek in Boedapest ten einde loopt, is het natuurlijk tijd om te beginnen terug te blikken. Want wát een editie was het weer. Na drie lange jaren kwam alle opgekropte knaldrang eruit tijdens een week bomvol hoogtepunten. Dit waren de veertien beste momenten van Sziget 2022!

Sziget 2022 Dua Lipa
Photo credits: Sziget Festival

1. Discopop-queen Dua Lipa

Op dag één van het festival stond Dua Lipa op het hoofdpodium als queen van de discopop. Het publiek kwam massaal naar het eiland om haar te zien shinen. Samen met haar dansers gaf ze een energiek optreden met een strakke choreografie waar iedereen van genoot. Bij het nummer ‘Levitating’ werden grote planetaire ballen de menigte in gegooid en hoog gehouden. Elk nummer werd enthousiast meegezongen, waardoor de toon meteen gezet werd voor de rest van het festival.

2. Cocktailemmers en champagneflessen

Op Sziget vind je een enorm scala aan drankjes. Van de bekende blikken Dreher tot talloze mixdrankjes, alles is te vinden. Heb je echt wilde plannen, dan kun je bij veel barren gekleurde cocktailemmers bestellen, waaronder 2 liter emmers Long Island Iced Tea. En heb je iets te vieren? Dan kun je er complete flessen champagne bestellen voor maar €10,50.

3. De set van Steve Aoki

Op zondagavond ging Sziget de nacht in met een optreden van de wereldberoemde dj Steve Aoki, dat opgesmuld werd door het publiek. De menigte stond tot ver buiten de Ticketswap Party Arena te dansen. De muziek ging gepaard met unieke visuals waar Aoki zelf ook op te zien was. Geheel volgens traditie gooide hij tijdens zijn set een aantal grote slagroomtaarten het publiek in.

4. De bosparty

Wanneer de acts op de mainstage voorbij zijn, gaat het feest vlakbij het podium gewoon door. Diep verscholen in het bos staat een kleine stage die overdag niet opvalt, maar ’s nachts verandert in een waar hitjes walhalla. Tussen de bomen wordt tot in de vroege uurtjes gedanst op bangers waar niemand ooit genoeg van krijgt. We zijn er nog steeds niet over uit of de bosparty een officiële stage is en wat de echte naam eigenlijk is, maar een hoogtepunt was het zeker.

Magic Mirror stage Sziget 2022
Photo credits: Sziget Festival

5. De Magic Mirror stage

Na 20 jaar is de Magic Mirror tent niet meer weg te denken van Sziget. Wanneer je op zoek bent naar vrijheid, dan ben je hier aan het juiste adres. Met onder andere sexy burlesque shows, circus acts en cabaret vraagt het festival aandacht voor de LGBTQIA+ gemeenschap en gelijkwaardigheid.

Zo kwamen we een artiest tegen die letterlijk met vuur speelt, waarbij ze het ene moment vuur in haar mond steekt en het volgende moment haar slip in brand staat. Het gaat heen en weer, all over the place. Ze wordt gevolgd door een performer die bizarre capriolen uithaalt aan een touw dat bevestigd is aan het plafond. Zo elegant als een zwaan maar met de kracht van tien paarden wervelt hij rond het podium en doet hij de meest bizarre stunts. En dat allemaal hangend aan een touw. Hij spint in het rond, maakt salto’s en gaat maar door. De show omvatte verder striptease-acts, zang en acrobatiek en toonde regenboogstrijders in hun volle glorie. Een feestje waar iedereen gevierd kan worden.

6. Het ‘Alors on Danse’ TikTok-dansje

Stromae is één van de best verkopende artiesten van dit moment. De uit België afkomstige artiest die de kracht van viral gaan écht begrijpt. Ook op Sziget 2022 liet hij dat zien, toen hij tijdens ‘Alors on Danse’ een stuk van een viraal TikTok-dansje op hetzelfde nummer uitlichtte. Het publiek werd wild toen hij de Tiktok-dancemoves liet zien. Iedereen volgde met een mega glimlach op hun gezicht, om vervolgens in pure euforie uit te barsten tijdens het refrein.

7. De vliegende dansdoos

Vlakbij het hoofdpodium op het eiland hangt een grote box die ’s nacht ineens tot leven komt. De doos verandert van kleur en in, op en aan het geval geven dansers de meest spectaculaire shows weg. De show ‘Euforia’ van Sacude, dat onderdeel is van het jaarlijkse Giant Street Theatre, was niet te missen en zorgde voor talloze blikken van ongeloof, luid applaus en verwondering.

Zonsopgang Sziget 2022
Photo credits: Monique Biermans

8. De zonsopgang naast de Everness Chill Garden

Na een nacht feesten gaan velen op weg naar de stage die als één van de laatsten nog open is: de Everness Chill Garden. Gelegen aan een strand is dit de perfecte locatie om de dag op Sziget mee af te sluiten.

Op een festival houdt de adrenaline je op de been, maar iedereen heeft wel eens behoefte aan een moment van ontspanning. Op deze plek verlaat je een wereld van drukte en betreed je daarvoor in de plaats een wereld waar de zon je begroet met een nieuwe dag. Overal op het strand genieten Szitizens van de omgeving en elkaar, en realiseer je je dat het feest waardeloos is zonder de juiste mensen om het mee te delen.

9. De polonaise op hoogte bij Kensington

Op zaterdagmiddag gaf Kensington een show op het hoofdpodium als onderdeel van hun laatste tour als originele band. Het stond vol op het veld voor de main, waarbij Nederlandse vlaggen de boventoon voerden.

Tijdens ‘Home Again’ vroeg Eloi het publiek traditiegetrouw om iemand op de schouders te nemen, waar maar al te graag gehoor aan werd gegeven. Maar het werd nog gekker, want in het veld ontstond een spontane polonaise op hoogte, bestaande uit tientallen mensen. De band reageerde minstens net zo enthousiast, en vertelde dit nooit eerder meegemaakt te hebben.

10. Knaldrang bij Calvin Harris

Op de Sziget zaterdag trad Calvin Harris aan voor een uitzinnige menigte. Alle festivalgangers genoten van hits als ‘This Is What You Came For’, ‘Feel So Close’ en natuurlijk ‘One Kiss’, zijn samenwerking met publieksfavoriet Dua Lipa die drie dagen eerder zelf nog op het podium stond.

Het was overduidelijk dat de Schotse dj het naar zijn zin had, want zelf stond hij ook met een grote glimlach achter de draaitafel. Er werd oneindig veel gedanst, en bij iedere drop explodeerde een bom knaldrang in het publiek. Deze moest er zo uit er zelfs mini moshpits werden georganiseerd op verschillende plekken in het veld.

11. Spontane spelletjes en feestjes

Dat de Szitizens blij waren om eindelijk weer thuis te zijn, was duidelijk deze week. Zes dagen lang ontstonden er talloze spontane feestjes, deden mensen spelletjes en kwamen ze samen voor dance-battles. Voornamelijk achterin het veld voor de mainstage was het vaak raak, en overal was er wel iets te doen waarbij je aan kon sluiten. Wat dacht je van een potje kubben op de camping of een spontaan spelletje Flunkyball bij de main? Op Sziget kan het allemaal!

12. De rodeo stier

Langs de rand van het terrein vind je een plek die overdag stil is, maar ’s avonds verandert in een ware fever dream. Je kunt hier namelijk een dollemansritje maken op de rodeo stier. Tot groot genoegen van het kijkende publiek durven tal van thrillseeking festivalgangers dit te proberen, maar slechts enkelen slagen erin om langer dan een aantal seconden vast te houden. Het maakt echter niet uit hoe lang je vasthoudt, het publiek zal je even hard aanmoedigen als ze bij de Biebs deden.

13. Nederlands thuisfeest bij Froukje

Alle Nederlandse Sziget gangers – zo’n 99% van het festival dus – begaven zich op donderdagavond naar de All Europe stage, want daar trad Froukje aan. De 20-jarige speelde samen met haar band en zweepte het publiek op met haar dansbare, Nederlandstalige hits. Ondanks wat technische problemen en niet het beste geluid zette ze een fantastische show neer. Froukje sloot af met ‘Ik Wil Dansen’, en het was duidelijk dat het publiek daar ook wel zin in had.

Justin Bieber Sziget 2022
Photo credits: Sziget Festival

14. Nostalgie met ‘Baby’

Na wat onduidelijkheid of Justin Bieber wel kon optreden, stond hij tegen alle verwachtingen in op de main stage van Sziget. Hij speelde een mix van nieuwe nummers en hits uit de jaren ervoor, waarbij veel luidkeels meegezongen werd. Maar het hoogtepunt hiervan was zonder twijfel ‘Baby’. Zijn doorbraak nummer werd door het publiek luidkeels meegeschreeuwd en bracht de menigte een nostalgisch gevoel op de vrijdagavond.

Sziget Logo

Sziget 2022

Locatie
Hongarije
Boedapest, Hongarije
Datum 10-15 augustus 2022
Line-up
Ben Klock
RÜFÜS DU SOL
Sam Fender
Tickets Niet meer beschikbaar.