De liefde tussen The Opposites en Lowlands

Elk festival heeft wel zo’n artiest die een streepje voor heeft. Als die liefde wederzijds is, kan er veel moois uit voortkomen. Vandaag kijken we naar de liefde tussen The Opposites en Lowlands. Die werd opnieuw aangewakkerd toen het duo werd aangekondigd als headliner voor Lowlands 2022.

The Opposites zou de eerste headliner van Lowlands 2021 zijn geweest, als het allemaal wat meer meegezeten had. Na de succesvolle show van De Staat in 2019, had de Lowlands-organisatie alle vertrouwen in een Nederlandse headliner. Dat de keuze op Twan van Steenhoven en Willem de Bruin valt, is niet zo gek. De liefde tussen The Opposites en het festival in Biddinghuizen kent namelijk een lange geschiedenis.

Lowlands 2006: de eerste ontmoeting

Bijna elke festivalganger heeft wel een nostalgische herinnering aan The Opposites. Of je in de jaren ’00 en ’10 nu losging op de festivalweide of op schoolfeesten: grote kans dat The Opposites toentertijd onderdeel was van de soundtrack. In 2007 brengen Willem en Twan – beter bekend als Willy en Big2 – hun debuutalbum uit. Het is een regelrechte hit, en Begin 20 knalt uit menig mp3-speler. Maar een jaar eerder had Lowlands al een oogje op The Opposites.

Op de tweede dag van Lowlands 2006 staat het duo namelijk al in de Bravo. Samen met de underground rappers Jawat! En Kiddo Cee – beide net als The Opposites onder contract bij Top Notch – geven ze een middagshow. Lowlands is nooit echt vies geweest van wat hiphop. In 1994 stond Cypress Hill al in de Alpha. Maar deze nieuwe rappers zijn rauw, nieuw en spannend. De vonken vlogen over.

Van Jawat! En Kiddo Cee hebben we niet zo veel meer gehoord. Maar The Opposites hebben we nog vaak teruggezien op Lowlands. In totaal heeft het duo sinds die eerste ontmoeting vijf keer op het festival in Biddinghuizen gestaan:

  • 2006 – Bravo (samen met Jawat! En Kiddo Cee)
  • 2008 – Bravo (samen met De Jeugd van Tegenwoordig)
  • 2010 – Alpha (samen met DIO, Flinke Namen en meer)
  • 2013 – Alpha 
  • 2019 – Sexyland

Liefdevolle woorden

De liefde is duidelijk wederzijds, de mannen van The Opposites komen sinds 2006 maar wat graag terug naar Biddinghuizen. Ook als bezoekers. Wanneer ze voorafgaand aan hun legendarische Alpha-show in 2013 werden geïnterviewd, hebben de mannen dan ook niks dan liefdevolle woorden voor het festival. “Het is buitenspelen voor volwassenen”, aldus Twan. 

Zin in Lowlands

Het is duidelijk te zien in het interview: ze hebben er zin in. The Opposites heeft er wel vaker zin in. Zo vaak, dat het in 2010 het nummer ‘Crazy Zin In’ uitbrengt. Het levert enkele legendarische uitspraken op, zoals “Ik ben op Lowlands, jij bent op Stinkpop”, “Ik drink een glas zelfvertrouwen” en natuurlijk “Lowlands zin in, zin in Lowlands”. 

Het nummer wordt snel een officieus lijflied voor vriendengroepen die naar Biddinghuizen afrijzen. “Lowlands zin in, zin in Lowlands” prijkt nog steeds onder menig Instabericht. En de track wordt rondom Lowlands steevast op de radio gedraaid. Als het duo voor ‘Crazy Zin In’ nog geen ultieme cultstatus genoot, doet het dat daarna wel. 

The Opposites in de Alpha op Lowlands 2013

Met – of misschien wel dankzij – die cultstatus worden de mannen in 2013 uitgenodigd voor hun eerste solo-show op Lowlands. Met nummers als ‘Slapeloze Nachten’, ‘Me Nikes’, ‘Dom, Lomp & Famous’, en ‘Licht Uit’ op zak, betreedt The Opposites een bomvolle Alpha. De show is niets minder dan legendarisch. 

Op het moment dat de DJ de tweetrapsraket ‘Broodje Bapao’ / ‘Thunder’ inzet, zijn de shirtjes al lang uit. Sef staat op het podium, lazers schieten door de Alpha en moshpits slaan gaten in het bezwete publiek. Dit mag nooit meer voorbij gaan. 

Geliefden herenigd

Maar helaas, na de show in 2013 ontstaat er een zwart gat. The Opposites gaat uit elkaar. Beide mannen focussen zich op soloprojecten. Vooral Willem gooit hoge ogen met zijn plaat Man in Nood. De relatie tussen Lowlands en The Opposites verwatert. Maar de deur blijft altijd open. 

Gelukkig maar, want dat levert op Lowlands 2019 – zes jaar na hun laatste Lowlands show – iets bijzonders op. Met de breekbare solo-show van Willem op het affiche, gonst er al snel een gerucht over Lowlands Paradise: The Opposites gaat een show geven.

Niet veel eerder geven Willem en Twan hun officiële comeback show op Appelsap. Het klinkt logisch dat The Opposites ook een show op Lowlands geeft, maar eigenlijk ook te mooi om waar te zijn. Toch is het waar: een geheime set in Sexyland herbevestigt de liefde. Een select groepje festivalgangers is getuige van geliefden die herenigd worden.

Voorlopig laten het duo en het festival elkaar niet meer los. Ook op de poster van Lowlands 2021 zien we The Opposites weer terug. Ditmaal op de bovenste rij. Wij hebben er zin in.

The Opposites

Het Amsterdamse rapduo Willy en Big2, beter bekend als The Opposites, begon vijftien jaar geleden als duo. In de jaren die daarop volgden hebben ze vele hits voortgebracht, waarmee ze zijn uitgegroeid tot een echte festivalact. Zo hebben de heren onder andere op Pinkpop en Lowlands gestaan. Helaas heeft het duo sinds 2013 geen gezamenlijke plaat meer uitgebracht en tot afgelopen zomer had het duo ook al jaren niet meer samen opgetreden. Op Appelsap 2019 vond er echter een reünie plaats, waarna ze tevens op Pukkelpop 2019 stonden. Ook gaven ze een geheim optreden in Sexyland op Lowlands 2019.

Lowlands Logo

Lowlands 2023

Locatie
Nederland
Biddinghuizen, Nederland
Datum 18-20 augustus 2023
Tickets Verkoop start 04 Feb 11:00.