De ruwe diamanten op de undercard van Rock en Seine 2022

Over de indrukwekkende partij aan headliners is deze zomer veel geschreven. Met Arctic Monkeys, Tame Impala, Stromae en Nick Cave & the Bad Seeds heeft het Parijse festival Rock en Seine de zaken prima op orde. Toch valt er op de lagere posities van het affiche ook genoeg moois te ontdekken. Welke kleinere acts gooien hoge ogen in de adembenemende tuinen van het Domaine National de Saint-Cloud?

Rock en Seine 2022 ging afgelopen donderdag van start en kende een editie vol hoogtepunten. Met bovengenoemde headliners als kersen op de taart was er veel te genieten binnen de muren van het Franse natuurmonument. Van de Duitse elektronicapioniers van Kraftwerk tot aan The xx-mastermind Jamie xx en de professionele slopers van IDLES. De affiche puilde uit van de mooie namen. Toch was er onder al die grootheden genoeg te zien en te beleven. Zo kende Rock en Seine ook een interessante undercard vol moois. De absolute hoogtepunten hebben we op een rijtje gezet.

Fred Again..

Press photo by Christophe Crénel

Na de triomftochten op onder andere Lowlands 2022 en Pukkelpop 2022 vorig weekend stond de weide voor het tweede podium van Rock en Seine, de Scéne Cascade, ruim op voorhand al vol publiek.

En man, wat maakt hij de verwachtingen waar. De dansbare muziek van Fred laat de weide voor het podium veranderen in een gigantische stofwolk en de moshpits tijdens nummers als ‘Angie (I’ve Been Lost)’ en vooral ‘Marea (We’ve Lost Dancing)’ zijn de grootste die we dit weekend zagen. De sprekende en originele visuals doen de rest. Fred again.. overtuigt met een van de beste shows van het weekend.

Beabadoobee

Press photo by Christophe Crénel

Op de openingsdag van het Franse festival gaf de Filipijnse zangeres Beabadoobee een optreden op het derde podium. De pas 22-jarige zangeres, bekend van TikTok-hit ‘death bed (coffee for your head)’, stelt niet teleur met een show vol nummers van haar laatste album Beatopia.

Rond 18:30 trapt Beabadoobee af voor een set van een uur op het derde podium Scéne du Bosquet. De zangeres heeft een volledige band meegenomen en is zichtbaar blij met het optreden en het enthousiaste onthaal in Parijs. De band zet haar dromerige popmuziek extra kracht bij waardoor de muziek stukken overtuigender overkomt.

Yard Act

Press photo by Olivier Hoffschir

De Britse rockband Yard Act mag op dag een de Scéne Cascade openen. De mannen hebben met The Overload pas een album op zak maar weten met het minimale materiaal toch te imponeren.

Yard Act profiteert van het vele Engelse publiek dat Rock en Seine op de openingsdag trekt. Vooraan is het een heerlijk Brits feestje en worden alle nummers hard meegezongen. Doordat het zwaartepunt logischerwijs op The Overload ligt mist de set echter wel wat spanning. Het Parijse publiek slikt de muziek als zoete koek en het optreden maakt vooral nieuwsgierig naar nieuw werk.

Fontaines D.C.

Press photo by Christophe Crénel

Inmiddels geen onbekende meer, maar we nemen ze toch even mee in deze reeks. De huidige festivaltournee van de Ierse rockband Fontaines D.C. is namelijk waarschijnlijk de laatste waarop de band nog geen prominente spots toegewezen krijgt. Op Rock en Seine mag dat al wel en mogen ze als laatste aantreden op het tweede podium. Rond 20:30 doven de lichten en treden Grian Chatten en co. aan met een setlist boordevol werk van Skinty Fia en Dogrel.

Ook Fontaines D.C. treft het Monkeys-effect. De band speelt voor een volgepakte weide en maakt de verwachtingen meer dan waar. Het materiaal van Skinty Fia overtuigt live en op nummers als ‘Boys in the Better Land’ en ‘Sha Sha Sha’ gaat het veld helemaal los. Een kleine smet was de massale uittocht tijdens ‘I Love You’ doordat hierna direct Arctic Monkeys startte aan hun show. Ondanks dat bewees Fontaines op Rock en Seine nogmaals klaar te zijn voor het echte werk.

DIIV

Press photo by Olivier Hoffschir

De getroebleerde groep DIIV is terug van weggeweest. Het zeer positief ontvangen debuutalbum Oshin bleek uiteindelijk de aanleiding van vele ruzies, drugsgebruik en depressies binnen de band. Er volgde nog een plaat waarna ze in 2019 de magie weer terugvonden in de vorm van Deceiver. DIIV gaf in juni nog een magistraal optreden tijdens Best Kept Secret en bleek afgelopen weekend ook een pareltje op de Pukkelpop-poster. Tijdens Rock en Seine maken ze de hattrick compleet met een indrukwekkend optreden in Parijs.

Want ja: DIIV maakt het bij het openingsnummer direct waar. ‘Under the Sun’ is gelijk raak. Het spelplezier bij de band lijkt terug te zijn en hun melancholische rockmuziek werkt erg goed in het Franse zonnetje. De zanger van de band geeft aan onder de indruk te zijn van het fijne publiek, waarna het publiek de rest van de show laat zien dat die liefde wederzijds is. Een magisch optreden. Op naar betere tijden.

Perfume Genius

Press photo by Christophe Crénel

Mogelijk de meest onbekende naam in dit rijtje is Perfume Genius. Toch heeft de Amerikaan inmiddels een zestal aan langspelers uitgebracht en mocht hij na de releases van Put Your Back N 2 It en Too Bright aantreden op festivals als Rock Werchter en Primavera Sound. Op Rock en Seine de oneervolle taak om als eerste aan te treden op de dag nadat Nick Cave & the Bad Seeds misschien wel een van de beste optredens van het weekend gaf in Saint-Cloud.

En ondanks enkele geluidsmankementen doet de band dit erg sterk. Vooral afsluiter ‘Queen’ en ‘My Body’ blinken uit op de fijne setlist. De experimentele indie doet soms denken aan Sufjan Stevens maar klinkt vooral heel erg eigen. Het vroege tijdstip en de geluidsproblemen weerhouden Perfume Genius er niet van om een van de beste shows van het weekend weg te geven.

Oh, en dan nog even dit: ga je naar een van de shows van Tame Impala in de AFAS Live een dezer dagen? Perfume Genius verzorgt daar iedere avond het voorprogramma. Tijdig komen loont!

Jehnny Beth

Press photo by Olivier Hoffschir

De zangeres van Savages is nu al enkele jaren bezig met haar solocarrière. Eerder dit jaar gaf ze al shows op Best Kept Secret 2022 en Rock Werchter 2022.

Als opener van de vrijdag treft Jehnny direct een enthousiast publiek bij Scéne Cascade. De mokerslagen en geluidsmuren die de bandleden uit hun instrumenten en computers toveren werken zeer overtuigend. De industriële sound krijgt een absoluut hoogtepunt in de vorm van Nine Inch Nails-cover ‘Closer’. Misschien nog wel boeiender dan Savages dat al was.

Lucy Dacus

Press photo by Christophe Crénel

Je kan Lucy kennen als lid van Boygenius. Een project dat bestaat uit Phoebe Bridgers, Julien Baker en Lucy Dacus.

Met een sterk spelende band achter zich mag Lucy een van de podia op de derde dag openen. Vanwege haar sympathieke verschijning en haar talloze pogingen om Frans te kunnen spreken weet ze het publiek al snel voor zich te winnen. Daarnaast is ook de muziek niet onverdienstelijk: met Historian leverde Dacus al een prachtplaat af, en ook haar laatste langspeler bevat een aantal geweldige nummers. Het hoogtepunt van de set komt met een meesterlijke cover van Cher. Ook de minst onbekende naam van Boygenius blijkt een fantastische artiest te zijn.

Rock en Seine Logo

Rock en Seine 2022

Locatie
Frankrijk
Parijs, Frankrijk
Datum 25-30 augustus 2022
Tickets Niet meer beschikbaar.