‘Heb je even for me’: meertalige karaoke voor de wetenschap op Lowlands 2022

Op Lowlands 2022 worden de stembanden flink gesmeerd. Niet alleen op de eerste rijen bij The Opposites, Arctic Monkeys en Stromae wordt er flink meegezongen, ook bij Lowlands Science kun je je muzikale talent met trots tentoonstellen. Je verwacht het niet, maar zelfs jouw eigen valse kanariegejank is dit weekend een waardevolle bijdrage aan de wetenschap.

In de Lowlands Science-area voeren verschillende vooraanstaande Nederlandse universiteiten ludieke, speelse, of ronduit grappige experimenten uit. Serieuze wetenschappelijke thema’s worden verpakt in toegankelijke spelletjes, waar je als bezoeker gewoon aan kunt deelnemen tussen het feesten door. Vandaag nemen we deel aan een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam met als hoofdvraag: “Hoe makkelijk is het om tijdens het zingen van taal te wisselen?”

Photo: Monique Biermans / Festileaks

Karaoke met een taaltwist

Sybren Spit, onderzoeker aan de factulteit Geesteswetenschappen van de UvA, licht het opvallende onderzoek toe: “Bij Ameezing Karaoke nemen festivalbezoekers het tegen elkaar op. Ze zingen een bekend Nederlandstalig nummer, maar de tekst is soms anders dan ze verwachten. Er zitten op verschillende plekken en op verschillende manieren taalwisselingen in naar het Engels, oftewel een code switch. Ze moeten dus niet de tekst zingen die ze kennen, maar de regels die ze op het scherm zien.

We willen daarmee graag onderzoeken hoe moeilijk of makkelijk het is voor iemand om binnen de context van een zin van taal te wisselen. We vragen vooraf ook aan de deelnemers hoeveel talen ze spreken. Aan de hand van de resultaten willen we vervolgens kijken of iemand die veel talen spreekt ook makkelijker kan wisselen tussen die talen.”

Ons taalgebruik changes rapidly

Met name de jongere generatie beschikt natuurlijk over een huge aantal Engelstalige leenwoorden in haar dagelijkse vocabulaire, maar ook op de werkvloer drukt jargon een flinke stempel op het taalgebruik. Die codewisselingen maken we – misschien wel onbewust – vrijwel dagelijks in onze communicatie met vrienden, collega’s of zakelijke relaties. Ons taalgebruik verandert ook voortdurend. Wat vroeger een codewisseling was, is dat misschien tegenwoordig helemaal niet meer. Maar toch, “It’s raining sunshine beams” moeten zingen op de bekende melodie van Acda & de Munnik voelt behoorlijk onwennig.

Photo: Monique Biermans / Festileaks

Ook voor valse kanaries

Aan de hand van het aantal tekstmissers wordt de zanger van dienst beoordeeld en wordt uiteindelijk ook de winnaar van het duel gekozen. Ben je zo amuzikaal als een deurklink? Zelfs dan is er hoop!

“Het maakt niet uit of je vals of zuiver zingt, we letten echt alleen op de fouten die je maakt bij het wisselen van de taal. Het fijne van de liedjes die we hebben uitgekozen is dat ze een heel duidelijk refrein hebben. Bij het eerste refrein kunnen we dan een beeld krijgen van hoe iemand zingt. Als iemand in het begin heel zelfverzekerd zingt en bij het tweede refrein toch wat foutjes maakt, dan weten we dat het echt door de switch komt,” aldus Spit.

Photo: Boy Janissen / Festileaks

Proefkonijnen in hun festivalhabitat

Het meeste onderzoek vindt tegenwoordig nog altijd plaats in een vrij klinisch laboratorium, een flinke tegenstelling met het bonte en vrijgeestige festivalterrein van Lowlands. Voor veel wetenschappers is het dan ook een bijzondere ervaring om letterlijk onderzoek te doen in the field.

“Iedereen is super enthousiast om mee te doen. Het blijkt toch ook wel dat tijdens het zingen van taal wisselen voor veel mensen moeilijker is dan we van tevoren dachten. Bijna niemand doet het helemaal goed. Sommige mensen denken ook dat ze in de maling worden genomen en zingen gewoon de originele tekst mee. Misschien heeft het toch met het vertrouwen in de wetenschap te maken? We zijn ook benieuwd hoe het bijvoorbeeld op zondag is, hopelijk hebben de deelnemers dan überhaupt nog een stem!”

In totaal nemen er dit weekend naar verwachting ruim 200 duo’s deel aan de Ameezing Karaoke. De 400 opnames worden na het Lowlands-weekend nogmaals grondig geanalyseerd. Nieuwsgierig naar het eindresultaat? Houd dan de website van de UvA in de gaten!

Niets missen van Lowlands 2022?

Festileaks doet uitgebreid verslag van Lowlands 2022. We geven je alvast inzichten in de line-up en geven je tips voor wat je echt niet mag missen. Tijdens het weekend lees je reviews van de grootste acts. Ook delen we de hoogtepunten per dag en brengen we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen vanaf het terrein. Achteraf kun je weer stemmen op het Festivalrapport, maken we de Top 25 volgens het publiek bekend en luister je een speciale episode van De Festivalpodcast op Lowlands!

Lowlands Logo

Lowlands 2022

Locatie
Nederland
Biddinghuizen, Nederland
Datum 19-21 augustus 2022
Line-up
Arctic Monkeys
The Opposites
Stromae
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.