Geruchtenoverzicht: wie worden de headliners van Graspop 2023?

De datum van Graspop 2023 is bekend, oftewel: het speculeren kan beginnen. Welke acts staan er volgende zomer bovenaan de poster van de Belgische metal meeting? Dit is een overzicht van de sterkste geruchten, met Faith No More, Slipknot, en nog veel meer.

Graspop Metal Meeting 2022 was een overvol verjaardagsfeest waar de hoogtepunten de spuigaten uitliepen. Toch zal de organisatie van de 26e editie ook weer een memorabel festival willen maken. En met deze kanshebbers voor Graspop 2023 zou dat zeker moeten lukken.

Photo: Kameron Pollock

Avenged Sevenfold

Laten we beginnen met de afzeggingen voor 2022. Avenged Sevenfold stond als headliner geprogrammeerd, maar moest uiteindelijk afzeggen. De reden daarvoor was dat het 8e album van de Amerikaanse band nog niet af was. Volgens zanger M. Shadows zijn ze nog altijd bezig met de afronding, maar daarna verwacht A7X “to be firing on all cylinders.” Betekent dat een terugkeer naar Dessel in 2023?

Faith No More

Ook Faith No More zegde in 2022 een headlineshow op Graspop af. In een interview met Rolling Stone is zanger Mike Patton openhartig over de mentale problemen waar hij sinds de pandemie mee worstelt. In december gaat hij een aantal shows doen met zijn andere band Mr. Bungle, om te kijken hoe het tourende leven bevalt. Wie weet heeft hij daarna toch weer de smaak te pakken. De Europese festivals zullen in ieder geval meer dan blij zijn om Faith No More weer te ontvangen.

Mötley Crüe

Slechts één keer stond Mötley Crüe op Graspop: in 2009. Een lange tijd geleden, waarin de heavy metalband uit Los Angeles uit elkaar ging (in 2015) en daarna het onderwerp was van de biografische film The Dirt. De spotlights bevielen goed, want in 2022 is de Crüe ineens weer bij elkaar voor een grote stadiontour met onder andere Def Leppard. Ook dit verloopt blijkbaar op rolletjes, want bassist Nikki Sixx laat op Twitter weten deze show ook naar Europa te willen brengen.

Def Leppard

De berichten van Mötley Crüe-bassist Nikki Sixx maken ook van Def Leppard meteen een grote kanshebber voor Graspop 2023. De Engelse rockers stonden in 2019 nog in Dessel, zeker geen ongebruikelijke interval voor de Belgische metal meeting. Bovendien bevestigt frontman Joe Elliott dat Def Leppard in 2023 vele Europese shows zal doen, waaronder een aantal festivals. Dat kan niet misgaan, zou je zeggen.

Slipknot

Al zeven keer stond Slipknot op het podium van GMM. De laatste keer was in 2019, ten tijde van We Are Not Your Kind. Afgelopen september bracht de band uit Iowa weer eens een nieuw album uit, en dit wordt natuurlijk gevolgd door opnieuw een zomer vol festivals. Het weekend voor Graspop geeft Slipknot optredens op Nova Rock 2023 (Oostenrijk), Rock for People 2023 (Tsjechië) en Greenfield 2023 (Zwitserland). Deze zomer nog als headliner op Pukkelpop 2022, volgend jaar in Dessel?

Pantera

Reünies zijn weer helemaal hip, en ook de legendarische metalband Pantera moet eraan geloven. Van het originele Texaanse viertal is slechts de helft over, maar deze wordt op het podium bijgestaan door Ozzy Osbourne-gitarist Zakk Wylde en Anthrax-drummer Charlie Benante. In december spelen de ‘Cowboys from Hell’ hun eerste shows sinds 2001 in Zuid-Amerika. Zijn ze volgend jaar voor het eerst ooit op Graspop te zien?

Rage Against the Machine

Rage Against the Machine

Ook Rage Against the Machine is sinds kort weer bij elkaar. En ook deze iconische band speelde nog nooit eerder op Graspop. Deze nazomer zouden de raprockers uit Los Angeles nog een tourtje doen langs de Europese festivals, maar deze werd uiteindelijk geannuleerd wegens een blessure van Zack de la Rocha. In het voorjaar van 2023 gaat de tour weer verder in de VS, dus Europese shows in de zomer liggen in de lijn der verwachting. Of RATM dan op Graspop Metal Meeting 2023 staat, is de grote vraag. Rock Werchter 2023 wil de band ongetwijfeld ook graag strikken.

AC/DC

Nu begeven we ons op glad ijs. Eigenlijk zijn er elk jaar wel geruchten rondom AC/DC. Het huidige verhaal is dat de legendarische rockband in juni 2023 voor één of twee shows naar Spanje komt, wat een grotere tour doet vermoeden. Het gebeurt namelijk zelden dat zo’n grote act voor slechts een paar shows naar de andere kant van de wereld reist. Eerst zien dan geloven, maar de Australiërs zouden natuurlijk de ultieme Graspop-headliner zijn.

Crowdsurfen op Graspop 2022. © Bart Vernimmen

Speculeer verder over Graspop 2023

Natuurlijk is het altijd afwachten welke geruchten er precies waar zijn. Voordat een boeking bekend wordt, kan er nog veel gebeuren. Heb jij toch ook al een klap van de geruchtenmolen gehad? Speculeer dan verder op het Festileaks Forum. In het Graspop 2023-topic wordt er lustig op los gediscussieerd.

Wil jij helemaal snel de laatste updates horen? Via de Festileaks App ben je als eerste op de hoogte: je krijgt dan een pushbericht bij groot concert- en festivalnieuws. Download ‘m in de App Store of Play Store.

Graspop Metal Meeting Logo

Graspop Metal Meeting 2023

Locatie
België
Dessel, België
Datum 16-18 juni 2023
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Kopen