O. overtuigende winnaar van stroeve eerste dag ESNS 2023

O. @ Eurosonic Noorderslag 2023
Photo: Ben Houdijk

Het is nog opwarmen geblazen op Eurosonic Noorderslag. Het festival vindt voor het eerst in drie jaar eindelijk weer plaats, maar de euforie die daar goed bij zou passen blijft nog uit op de startdag van het showcase festival. Weinig acts wisten te overtuigen, maar gelukkig was daar de Engelse band O. om de dag te redden.

Neem bijvoorbeeld M. Byrd: de verwachtingen waren hooggespannen voor deze in thuisland-al-succesvolle Duitse indie-zanger. Maar het wil nog niet echt vlotten. Sympathieke gast, harstikke likeable, maar meer reden is er niet echt om met hem en zijn optreden bezig te zijn. Dat houdt in een zaal vol mensen die graag met elkaar praten helaas moeilijk stand.

Tanxugueiras en Bon Entendeur zorgden voor soortgelijke tegenvallers. De eerste oversteeg het niveau Eurovision nauwelijks, de tweede vertikte het om zijn eigen – notabene hartstikke leuke! – plaatjes te draaien en koos in plaats daarvan voor een generieke disco dj-set.

Photo: Ronnie Zeemering / ESNS

Juno Francis dan? Haar eigenzinnige synthpop klonk op plaat leuk, maar live mist het pit. Dansen komt niet veel verder dan een beetje met armen zwaaien. Op het moment dat ze haar stem meer gebruikt dan een fluistertoon zien we wel een hint van dat gewenste feestje. Meer van dat!

Feest was het in ieder geval bij Bulgarian Cartrader. Aanstekelijke liedjes, aanstekelijke gast en ongetwijfeld in staat een stevige schare fans te verzamelen. De tracks zijn niet fantastisch, maar dat wordt goedgemaakt door een sympathiek staaltje frontmanschap. “This next song has made me a streaming millionaire. It’s great because I can now pay my car insurance”.

Photo: Ben Houdijk / ESNS

Genre hybrids

Je beperken tot één genre is uit de mode deze Eurosonic. Kijk naar Ciel, die optrad in het oude schoolgebouw van de leadzangeres. Lijkt ons overigens verschrikkelijk, in je oude aula staan in de hoop dat iemand in diezelfde aula je naar grotere zalen tilt. Maar hun mix van indie, shoegaze en goth landt goed.

Dat genremixen gebeurde ook bij 49th & MAIN. Een hybrid tussen beats en band lopen we altijd wel warm voor, maar of het echt uit de verf komt valt over te twisten. De tracks zijn soms wel erg plat, en klinken als veel van hetzelfde. Misschien vinden ze hun edge nog, dan kan dit een prima line-up filler zijn.

Photo: Ben Houdijk / ESNS

O. breekt de tent af

Bij O. ging het op woensdagavond wél goed! Je hoort: een bassist, een gitarist, misschien een toetsenist, twee blazers en een drummer. Maar op het podium staan alleen Joe (Saxofonist) en Tash (drummer). En toch komt er een bas uit die je hart uit je oogkassen dreunt.

Deze heavy versie van jazz is exact het unieke geluid waarvan je van tevoren hoopt het te ontdekken. Het Eurosonic busisinesspubliek is geen ideale fit voor O., maar de Lima kan maar beter vast een nieuw dak gaan bestellen. O. is klaar om festivalweides af te breken – mis ze niet!

Eurosonic Noorderslag Logo

Eurosonic Noorderslag 2023

Locatie
Nederland
Groningen, Nederland
Datum 18-21 januari 2023
Line-up
Coloray
Mainline Magic Orchestra
Merol
Tickets Niet meer beschikbaar.