Tips! 12 niet te missen acts op Eurosonic 2023

Mainline Magic Orchestra

Happy new year, het is 2023 alweer. De vuurwerkdiscussie zit er weer op en dan weet je: Eurosonic is next. Groningen maakt zich op voor vier dagen vol jonge bands en gemotiveerde producers. Maar met meer dan 300 acts snappen we dat verhaal van die bomen en dat bos, dus om het wat makkelijker te maken: hier 12 acts om zeker mee te pakken tijdens Eurosonic 2023.

De tips staan gesorteerd op speelmoment, van woensdag tot zaterdag. Lees ook onze tips voor Noorderslag en die voor de conferentie.

The Heavy Heavy (EN)

Genre: Rock
Wanneer: 18 januari (woensdag), 20:20 – 21:00
Waar: Huize Maas (main)

The Heavy Heavy maakt de muziek die ze in de sixties waren vergeten te maken. De psychedelische tunes vragen om zon, door liefde en vrede doordrengde idealen en vooruit, doe ook maar een zegel. Ze brachten afgelopen jaar hun Woodstock vibes al naar Into The Great Wide Open en London Calling, en hopelijk kunnen we daar menig festivalweide aan toevoegen in 2023.

M. Byrd (DE)

Genre: Indie Rock
Wanneer: 18 januari (woensdag), 20:45 – 21:25
Waar: Praedinius Gymnasium

M.Byrd voelt als een soort indie-variant op Sam Fender. De meezingers zijn aanwezig, de opzwependheid ook, maar er mag wel wat meer bij gedroomd worden. De rise to fame gaat hard: shoegazey track ‘Mountain’ telt al 6,5 miljoen plays op Spotify. Na prijzen in thuisland Duitsland en een aanbeveling in de Franse Rolling Stone is het niet gek dat M. Byrd één van de meest veelbelovende namen is op de affiche van Eurosonic 2023.

Coloray (NL)

Genre: Electronic
Wanneer: 18 januari (woensdag), 22:15 – 23:00 + 21 januari (zaterdag op NS), 20:45 – 21:30
Waar: Woensdag in Simplon (main) + zaterdag in Oosterpoort (binnenzaal)

2022 begon bescheiden voor Coloray: openen met een dj-set op DGTL in april. Maar in de zomer ontwikkelde de Tilburgse producer een indrukwekkende live-set, die onder meer Wildeburg (juli) op z’n kop zette. Toen was het hek van de dam, en de X-Ray op Lowlands bleek al veel te klein geworden in augustus. Prijsnummer ‘Blinded’ belandde in de top 10 van de 100 Best Tracks van 2022 volgens Festileaks en daarmee moge het duidelijk zijn: wij hebben veel vertrouwen in de dansvloeranthems van Coloray. Kom de Underworld-esque liveshow beschouwen op Eurosonic en waan je nog snel bij de early fans.

Tautumeitas (LV)

Genre: Pop
Wanneer: 18 januari (woensdag), 22:15 – 23:00
Waar: Akerk

Als je op zoek bent naar originele acts – van het soort waarvan je niet snel meer vergeet dat je het zag – maak dan een stop bij Tautumeitas. Dat zijn zes zangeressen die Letse volksmuziek vertolken, maar dan met beats van vandaag en de kostuums van morgen. De Akerk belooft daar bovendien het perfecte decor voor te worden.

Mainline Magic Orchestra (ES)

Genre: Electronic
Wanneer: 20 januari (donderdag- op vrijdagnacht), 01:15 – 02:00
Waar: Huize Maas (main)

Spanje is het focusland van deze editie van Eurosonic en wat ons betreft is Mainline Magic Orchestra de beste inzending vanuit daar. Deze sensationale live-act laat je van verbazing in verbazing vallen met kostuums, maskers en beats. Het toonaangevende Spaanse festival Primavera Sound gaf middels een boeking in 2022 al hun goedkeuring en nu komen ze dan ook in Groningen hun positieve doch smaakvolle feesthouse presenteren.

Piqued Jacks (IT)

Genre: Pop Indie Rock
Wanneer: 20 januari (vrijdag), 19:45 – 20:30
Waar: Blauwe Hemel

Piqued Jacks maakt altrock die het grote gebaar niet schuwt. In hun meest poppy staat maken ze tracks die een high five geven aan Twenty One Pilots, maar op hun meest credible bespeuren we Death Cab For Cutie vibes. Of het nou links- of rechtsaf waait; het is in ieder geval energie dat je van deze Italianen kunt verwachten, die al support slots verzorgden voor Balthazar en Interpol.

Somebody’s Child (IE)

Genre: Rock
Wanneer: 20 januari (vrijdag), 21:10 – 21:50
Waar: Blauwe Hemel

Somebody's Child heeft de buzz die soms zo heerlijk is bij acts op Eurosonic. De Ier haalt al miljoenen streams op Spotify; de BBC draait al meerdere tracks. Af en toe is een Arcade Fire-achtige epicness te bespeuren, wat goed te verklaren is doordat de twee acts via Mikko Gordon een producer delen.

LEEPA (DE)

Genre: Pop
Wanneer: 20 januari (vrijdag), 21:45 – 22:25
Waar: Forum (rabostudio)

Leepa maakt de popsound die we afgelopen tijd meer hoorden van generatiegenoten als girl in red of Olivia Rodrigo. Als een goede Gen Z’er betaamt zijn de clips in story-formaat en de teksten weinig positief. Het is groots, dramatisch, en bovenal verdomde catchy. Dus daar staan wij – en de rest van TikTok – dan toch weer mee te schreeuwen.

REIN (SE)

Genre: Pop Electronic
Wanneer: 20 januari (vrijdag), 23:00 – 23:45
Waar: Simplon (up)

We horen kei harde electronic waar je eigenlijk een beetje zenuwachtig van wordt. De bijkomende attitude en fysieke energie stellen ook weinig gerust. Maar kunst is er om emotie op te roepen, dus enter: Rein. Ze komt uit Zweden, dus dat is voor een electro-artiest dan wel weer geruststellend (en het feit dat ze er een award won voor ‘best electro’ ook wel). Dus voor wie durft: kom deze mechanische beatsbom ondervinden in Simplon tijdens Eurosonic.

BILBAO (DE)

Genre: Rock
Wanneer: 20 januari (vrijdag- op zaterdagnacht), 23:45 – 00:25
Waar: Praedinius Gymnasium

Bilbao komt de luchtigheid brengen deze Eurosonic. Het recept van niks-aan-de-hand gitaarliedjes mag weinig vernieuwend genoemd worden, maar van nieuwe uitvoeringen krijgen we bij Festileaks niet genoeg. Dus als The Kooks hun hoogtijdagen niet meer kunnen evenaren, dan gooien we alle hoop op BILBAO. Glimlach op je gezicht en laat de zon maar doorkomen. We zullen meezingen, beloofd.

Intercity 106 (NL)

Genre: Electronic
Wanneer: 21 januari (vrijdag- op zaterdagnacht), 00:00 – 01:00
Waar: Smoke

Een veelbelovende samenwerking kwam er eind 2020 in de vorm van De Sluwe Vos x Sjamsjoedin. De analoge synthesizer JUNO-106 kwam zo centraal te staan in hun werk dat ze er zichzelf maar naar vernoemden: Intercity 106. Naast de synthesizer ook ruim baan voor vocoders, modulars en drummachines. Met als resultaat een uptempo sci-fi achtige rave sound waar je het liefst direct je ogen bij sluit. Melancholisch wegdromen, tot de sneltein van de realiteit je weer inhaalt.

Roland Cristal (FR)

Genre: Alternative Electronic
Wanneer: 21 januari (vrijdag- op zaterdagnacht), 03:00 – 04:00
Waar: Simplon (main)

Roland Cristal maakt hyperelectro van het soort waarvan je twijfelt of het nou vreselijk geniaal of alleen vreselijk is. Maar we gaan dan toch voor het eerste. De rest van de wereld trouwens ook, want ‘Vandetta’ werd al een dusdanige (TikTok) hit dat het de 1,5 miljoen plays op YouTube haalde. Ook hardstylefestival Defqon.1 adopteerde het nummer als officieus campinganthem, maar de muziek is genre-overstijgend genoeg om dat elders over te doen. Hoorde jij ook die leeuw?

Eurosonic Noorderslag Logo

Eurosonic Noorderslag 2023

Locatie
Nederland
Groningen, Nederland
Datum 18-21 januari 2023
Line-up
Coloray
Mainline Magic Orchestra
Merol
Tickets Niet meer beschikbaar.