Opwarmen voor TW Classic: Bruce Springsteen trapt tour af

Photo: Danny Clinch

The Boss is back! Voor het eerst in zes jaar betraden afgelopen woensdag Bruce Springsteen & The E Street Band het podium. Het is het startschot van een wereldtour van ruim een halfjaar, waarin de band onder meer TW Classic headlinet en concerten geeft in Amsterdam en Landgraaf. Vandaag nemen we de eerste show onder de loep om te kijken wat we van hun optredens kunnen verwachten.

Bruce Springsteen behoeft geen introductie meer. The Boss is al ruim 50 jaar actief als muzikant en nog altijd mateloos populair. Bij de kaartverkoop voor de shows in Nederland was er zoveel vraag, dat Ticketmaster werd platgelegd. Ook TW Classic was in geen tijd uitverkocht na de aankondiging van de headliner.

In Tampa, Florida, werd woensdag eindelijk het startschot gegeven van de tour. Eindelijk, want die had nogal wat voeten in de aarde. In 2019, voor de coronapandemie, waren er al de eerste geruchten over een tour. Een jaar later werd het album Letter to You uitgebracht, en in 2021 werd bevestigd dat de groep weer zou gaan touren. Maar nog voor de eerste data bekend werden gemaakt, werd de tour al met een jaar opgeschoven. In de zomer is het eindelijk zover en kunnen we de rockers weer in actie zien. Dus is het alvast tijd voor wat voorpret!

Photo: Danny Clinch

Marathonconcerten

Bruce Springsteen stond altijd al bekend om zijn lange optredens en tijdens de openingsshow in Tampa stelde hij op dat vlak niet teleur. Ondanks zijn 73 jaar stampt hij er nog altijd met gemak een show uit van 2 uur en 45 minuten met maar liefst 28 (!) nummers. Dat was verre van het langste concert dat de Amerikaan gaf: in 2012 in Helsinki stopte de klok pas bij 4 uur en 6 minuten.

Hits

Met een halve eeuw aan materiaal, bestaande uit 21 studio-albums, is er genoeg om uit te putten. Ook de show in Tampa stond weer bol van de hits. Onder meer ‘Out in the Street’, ‘Badlands’, ‘Glory Days’, ‘Born to Run’ en natuurlijk ‘Dancing in the Dark’ kwamen voorbij. En of de band een beetje in vorm is? Rolling Stone merkte op dat het na een paar nummers al duidelijk was dat de groep duidelijk niet eerst een paar shows nodig zou hebben om warm te draaien of roestig was geworden. De nummers worden nog steeds met dezelfde passie gespeeld als tientallen jaren geleden. Er wordt nooit enkel geleund op nostalgie, zo blijkt ook uit de setlist, waarop genoeg ruimte was voor nieuwer materiaal. Zo speelde de band onder meer ‘Letter to You’, ‘Ghosts’, ‘House of a Thousand Guitars’ en ‘I’ll See You in My Dreams’, die allemaal in de laatste jaren zijn uitgebracht.

Tampa, FL - 02/01/23 | Bruce Springsteen

The E Street Band

Springsteen zorgt voor voldoende muzikale ondersteuning. In Tampa stond er een 18-koppige band op het podium, nogal een uitbreiding van de originele vijfmansbezetting. Voor de tour zijn onder meer vier achtergrondzangers en een blaassectie toegevoegd. Tijdens de show krijgt vrijwel iedereen een moment in de spotlights, waarbij zelfs de achtergrondzangers een plek op de voorgrond krijgen tijdens een cover van ‘Night Shift’ van The Commodores.

Photo: Danny Clinch

Emotie

Een beladen optreden was het absoluut, met voldoende euforische hoogtepunten. Met de openingsnummers ‘No Surrender’ en later ‘Glory Days’ en een grandioze versie van ‘Born to Run’ werd het publiek vaak in vervoering gebracht. Naast de grootsheid van de hits waren er ook intieme momenten waarop Springsteen solo het publiek inpakte. Na een emotionele introductie kreeg de meester de zaal stil met een solo-uitvoering van ‘Last Man Standing’. Ook tijdens afsluiter ‘I’ll See You in My Dreams’ zullen velen het niet droog hebben gehouden.

TW Classic Logo

TW Classic 2023

Locatie
België
Werchter, België
Datum 18 juni 2023
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.