Pinkpop voorspelt probleem met vergrijzing headliners: “keuze uit vijftien acts”

Pinkpop avond
Photo credit: Buro Pinkpop (Flickr)

Pinkpop maakt zich zorgen over de beschikbaarheid van geschikte headliners. Het oudste popfestival van Nederland blijkt namelijk maar uit een handjevol namen te kunnen kiezen. En daarvan zijn de meesten ook nog eens op leeftijd.

In een interview in het FD legt festivaldirecteur Niek Murray het probleem uit. “Voor Pinkpop is een headliner erg belangrijk. Iets meer dan de helft van de bezoekers trekken we met de grote namen. Een minder bekende headliner betekent fors minder bezoekers.” Volgens Murray is het aantal artiesten dat de benodigde zeventigduizend mensen naar Landgraaf kan trekken beperkt. “De poule waar we uit putten bestaat nu uit ongeveer vijftien acts.”

En omdat veel van deze artiesten ouder zijn dan Pinkpop zelf, ziet het er niet rooskleurig uit voor de toekomst. “Bands als Pearl Jam en Metallica worden ook een dagje ouder, daar komt een natuurlijk einde aan”, aldus Murray. Ook graag geziene headliners als Red Hot Chili Peppers en Foo Fighters naderen inmiddels de pensioengerechtigde leeftijd.

Het echte probleem

Zijn er dan echt geen jongere headliners te vinden voor Pinkpop? Murray laat in het artikel zelf al doorschemeren wat de echte oorzaken van het probleem zijn: tourschema’s, concurrentie met andere festivals en betaalbaarheid.

“We houden Harry Styles in de gaten en Billie Eilish zou het nu ook zeker kunnen. Ze was niet beschikbaar in ons weekend.” Dat Billie dit jaar op Lowlands staat is dus pech voor Murray. Om een dergelijke superster binnen te halen moet natuurlijk ook flink in de buidel getast worden. Het festival geeft miljoenen uit aan de headliners en die bedragen gaan elk jaar flink omhoog. En dat terwijl festivals ook al duurder worden door bijvoorbeeld materiaal- en personeelskosten.

Photo credit: Monique Biermans / Festileaks

Toekomstige headliners

Murray benadrukt dat hij samen met organisator Mojo aandacht besteedt aan de Pinkpop headliners van de toekomst. Ze werken actief mee aan de carrières van opkomende artiesten. Dat begint bij extra boekingen in kleine zaaltjes, vervolgens een plekje op Lowlands en uiteindelijk wellicht het hoofdpodium op Megaland.

Maar het is de vraag of Pinkpop het boeken van de hoogste posities op de line-up ook anders aan gaat pakken. Durven ze bij de komende edities vol in te zetten op de jonge supersterren? Of het vertrouwen te geven aan een iets minder grote naam? Wellicht bieden constructies met co-headliners een oplossing, een strategie die bij Rock Werchter goed lijkt te werken. Heb jij nog ideeën voor de toekomst van het Limburgse festival? Laat het ons weten op het Festileaks forum!

Pinkpop 2023

De editie van aankomende zomer is nog niet uitverkocht, maar Pinkpop 2023 heeft wel gewoon weer drie headliners van stadionformaat. P!nk, Robbie Williams en Red Hot Chili Peppers prijken dit jaar bovenaan de poster. Het festival maakte eerder deze maand de line-up compleet. Kom alvast in de stemming voor een weekendje Landgraaf met onze Pinkpop 2023 playlist.

Pinkpop Logo

Pinkpop 2023

Locatie
Nederland
Landgraaf, Nederland
Datum 16-18 juni 2023
Tickets Dagkaarten vanaf €135. Combitickets vanaf €275. Kopen