De publiekstop 25 beste optredens van Pinkpop 2023

Photo credit: Buro Pinkpop

En toen was het alweer voorbij… De drie dagen in Landgraaf zijn voorbij gevlogen en we kunnen terugblikken op talloze muzikale hoogtepunten. Welke dat zijn, vroegen we aan vele Pinkpop-gangers. En dat levert een hele mooie lijst op.

Wij vroegen diverse Pinkpop 2023 bezoekers op zowel het festivalterrein als via onze social kanalen een persoonlijke top-3 samen te stellen van de beste acts die ze gezien hebben. Smaken verschillen en dat is maar goed ook. Want dat levert hieronder een hele mooie lijst op: de publieks-top 25 van beste optredens van Pinkpop 2023! Benieuwd of jouw favoriete acts er tussen staan? Scroll dan snel verder!

De Pinkpop 2023 Countdown

25. Tom Odell
24. Altin Gün
23. Goldband
22. Daði Freyr
21. Prins S. en de Geit
20. Tash Sultana
19. The Haunted Youth
18. Xavier Rudd
17. The Lumineers
16. The Hu
15. DeWolff
14. GO_A
13. The Black Keys
12. Machine Gun Kelly
11. Robbie Williams

beste optredens van Pinkpop 2023
Hollywood Vampires op Pinkpop 2023. Photo credit: Nikki Born / Festileaks

10. Hollywood Vampires

Ja, daar stond ‘ie dan toch echt: met een hoedje in de gedaante van een rasta en een sigaar in de mond staat Johnny Depp op het podium. Niet als acteur, maar als gitarist van Hollywood Vampires. Samen met Alice Cooper en Aerosmith-gitarist Joe Perry brengt hij een setlist aan bekende hits van andere artiesten ten gehore.

Het hele veld zingt luidkeels mee met David Bowie’s hit ‘Heroes’. Ook lijkt het net alsof Aerosmith er een beetje bij is door de vertolking van ‘Walk This Way’. Het is een optreden waar het publiek nog over na zal praten, al is het maar omdat ze dan eindelijk een glimp van Depp hebben kunnen opvangen.

beste optredens van Pinkpop 2023
Di-Rect op Pinkpop 2023. Photo credit: Nikki Born /Festileaks

9. Di-rect

Op de vraag ‘wat is je favoriete band?’ heb we zelden iemand ‘Di-Rect’ horen antwoorden, maar waarom eigenlijk niet? Lijdt Di-Rect misschien aan het Kensington-syndroom, waardoor iedereen die van zichzelf vindt dat-ie een ontwikkelde muzieksmaak heeft er niet voor uit durft te komen dat de Haagse band een verrekte lekker oeuvre heeft?

Van snikken op het corona-anthem ‘Soldier On’ tot dansen op het The War On Drugs-esque ‘Through The Looking Glass’: er zijn weinig Nederlandse band die zo’n omvangrijke catalogus hebben voortgebracht. Frontman Marcel Veenendaal draagt de show, met zijn excentrieke Willy Wonka-outfit en vlijmscherpe stem en wordt in ruil daarvoor in Landgraaf op handen gedragen.

The Script op Pinkpop 2023. Photo credit: Nikki Born / Festileaks

8. The Script

Het was een emotioneel weerzien tussen de Ierse band The Script en het Pinkpoppubliek. De mannen zijn geen onbekenden op het Megalandterrein, maar dit jaar is slechts het duo O’Donoghue en Powel nog aanwezig. Gitarist en goede vriend Mark Sheehan overleed twee maanden geleden na een kort ziekbed.

De fans konden genieten van alle grote hits, maar de meeste indruk maakt het nummer ‘If You Could See Me Now’. Het is een eer aan de overleden gitarist die bij menig fan de gevoelige snaar weet te raken. “Mark Sheehan, I’m just missing you now…”

I Prevail op Pinkpop 2023. Photo credit: Buro Pinkpop

7. I Prevail

Je haalt de pop niet uit Pinkpop, maar je kant er zeker een vleugje metal aan toevoegen. Wie driftig op zoek was naar wat harder werk, kon dan eindelijk zijn ei kwijt op de laatste festivaldag. Om tien over vier verandert de Tent in een donkere moshpit. Het is een mooie afwisseling tussen de Nederlandse popacts die hun stempel drukten op de zondag. De uitgelaten metalheads hadden zo te zien hun energie bespaard om deze tijdens I Prevail vakkundig op de grond te dumpen.

Photo credit: Buro Pinkpop

6. Editors

De North Stage wordt op vrijdagavond afgesloten door een Pinkpopveteraan: Editors. De Britse band speelt voor de zesde keer op het festival, maar biedt genoeg nieuws voor de jaarlijks terugkerende Pinkpopganger. Het laatste album (EBM, 2022) is met vijf bijdragen goed vertegenwoordigd is op de setlist. The Weight Of Your Love (2013) is hiervoor opgeofferd, waardoor fans hits als ‘Ton of Love’ en ‘Sugar’ moeten missen.

Dit wordt echter goedgemaakt met andere succesnummers als ‘Munich’, ‘An End Has A Start’ en ‘The Racing Rats’. De band waagt zich zelfs aan een cover: ‘Killer’ van Adamski (feat. Seal als zanger). Als daarna de traditionele set closer ‘Papillon’ wordt ingezet, staat de festivalweide op z’n kop. Editors kan daardoor rekenen op een plekje in de beste optredens van Pinkpop 2023.

beste optredens van Pinkpop 2023
Electric Callboy op Pinkpop 2023. Photo credit: Nikki Born / Festileaks.

5. Electric Callboy

Metalcore op de North Stage? Waarom niet! Met wat meezingers erbij? Ja hoor, wees welkom. En dan ook nog een schlager tussendoor? Uhh… Zeker! Electric Callboy wist het allemaal te presenteren in slechts een uurtje tijd. De stuiterende bandleden barsten van de energie, net als hun fans. Die weten wel raad met alle moshpits terwijl ze gekleed zijn in foute outfits, perfect passend in het plaatje van de band. Live ontkom je niet aan de adrenaline die door het publiek giert; geen wonder dat veel Pinkpoppers de heren hoog in hun lijstje hadden staan.

The War On Drugs op Pinkpop 2023. Photo credit: Nikki Born / Festileaks.

4. The War on Drugs

The War on Drugs vindt het maar al te leuk dat ze het ‘voorprogramma’ van P!nk mogen verzorgen: “Als je speelt vóór P!nk, dan open je voor P!nk. Zo simpel is het”. Frontman Adam Granduciel heeft zich voor de gelegenheid een paars en roze shirt gehesen. De band is duidelijk in een jolige bui, maar niet iedereen lijkt de humor te snappen.

Net als dat menig festivalganger niet lijkt te weten wat ze met de langgerekte indietracks aan moeten. Het doet niets af aan hoe strak de Amerikanen spelen: hits als ‘Pain’ en ‘Under The Pressure’ klinken vlekkeloos door de speakers. Hoewel de show meermaals geen weerklank lijkt te vinden bij het publiek, blijkt bij deze verkiezing het tegenovergestelde: een mooie vierde plek voor de Amerikaanse groep.

beste optredens van Pinkpop 2023
Red Hot Chili Peppers op Pinkpop 2023. Photo credit: Nikki Born /Festileaks

3. Red Hot Chili Peppers

Hoewel de show lijkt te starten als een sing along van welbekende hits als ‘Scar Tissue’ en ‘Californication’, krijgen ook tracks van de laatste twee albums aandacht in de setlist. Dat de band het (nog) oudere werk niet vergeten is, bevestigt een strak gespeeld ‘Suck My Kiss’.

De pompende gitaartrack van het album Blood Sugar Sex Magik wordt met de nodige peper in de reet gespeeld. Dit vuurtje kan zelfs de eerste regendruppels in Limburg van het weekend niet blussen. Een terechte derde plek in de publiekstop 25 beste optredens van Pinkpop 2023!

beste optredens van Pinkpop 2023
P!nk op Pinkpop 2023. Photo credit: Nikki Born / Festileaks.

2. P!nk

Daar stond ze dan. Of beter gezegd: daar vloog P!nk als een acrobaat op haar eigen P!nkpop. Van begin tot eind neemt de Amerikaanse zangeres ons mee naar haar eigen festival, het zomercarnaval. Als tweede vrouwelijke headliner ooit (!) in 52 edities van het Landgraafse festival, bewijst zij dubbel en dik wat haar kracht is. P!nk zette op vrijdag meteen de toon met spektakel vol dans, energie en hits (al misten we er wel een paar). Haar glittershow heeft duidelijk indruk gemaakt op alle Pinkpopgangers, want ze eindigt op een mooie en zeer verdiende tweede plek.

beste optredens van Pinkpop 2023
Queens of the Stone Age op Pinkpop 2023. Photo credit: Nikki Born / Festileaks

1. Queens of the Stone Age

Met kop en schouders steken de Queens boven de andere optredens uit. Massaal stemden jullie op Josh Homme en co. als meest favoriete act van deze editie. Wij begrijpen de keuze volledig. De Amerikaanse rockers zijn helemaal hersteld na alle ellende die als een zwarte wolk boven het hoofd van Homme hing. Met een nieuwe plaat op zak, die nota bene tijdens Pinkpop is uitgebracht, spelen de heren nog even strak nieuw én oud werk. Openen met ‘No One Knows’, tussendoor zwijmelen op ‘Make It Wit Chu’. en dan nog even alles kapotmaken met de afsluitende klapper ‘Song For The Dead’. The Queens are back en gaan er met de kroon vandoor. Gefeliciteerd met de #1 plek van beste optredens van Pinkpop 2023!

Meer Pinkpop 2023

Benieuwd wat je, naast de beste optredens van Pinkpop 2023, nog meer gemist hebt? Of alles nog eens op je dooie gemak teruglezen? Check ook onze andere artikelen over de 52e editie van Pinkpop:

Pinkpop Logo

Pinkpop 2023

Locatie
Nederland
Landgraaf, Nederland
Datum 16-18 juni 2023
Tickets Niet meer beschikbaar.