Festivaltickets zijn in 2023 11% duurder geworden

Lowlands 2019 Sfeer
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Duur. Het is misschien wel een van de meest gebruikte woorden in de afgelopen maanden. Ook de geliefde evenementensector moet aan de inflatie geloven. De festivaltickets van 16 evenementen in Nederland en België zijn gemiddeld 15,89 euro duurder dan vorig jaar.

Er moet in 2023 diep in de buidel worden getast om een kaartje te kunnen veroorloven. Van Mysteryland tot Defqon en van Best Kept Secret tot Pinkpop: geen festival komt ongeschonden uit de strijd. De koploper qua inflatie is Lowlands 2023. Het evenement doorbreekt niet alleen een kostprijs van 300 euro, maar de festivaltickets zijn tevens 45 euro duurder geworden. Een bittere pil voor fans: directeur Eric van Eerdenburg beloofde nog dat Lowlands niet weer 35 euro meer zou gaan kosten. De prijsverhoging is in ieder geval geen obstakel voor de kaartverkoop. Binnen een mum van tijd was het festival uitverkocht.

Op de tweede plaats vinden we Concert at SEA (38,50 euro duurder) gevolgd door Zwarte Cross (37,50 euro). Een gedeelde vierde plek is voor Down The Rabbit Hole en Best Kept Secret. Zij deden er een schepje à 35 euro bovenop. Het enige festivalticket dat niet duurder werd, is een weekendkaart voor Awakenings Festival. Ook Mysteryland was goed voor de portemonnee met minimale prijsstijgingen.

Awakenings Festival – Photo credit: SPARK

Een dagkaart is gemiddeld 12,54 euro prijziger. De donderdag van Concert at SEA spant daarbij de kroon. Dit jaar leg je maar liefst 21,05 euro meer neer dan afgelopen jaar. Het betreft een prijsverhoging van 35,7 procent. Even voor je beeldvorming: aan het begin van 2023 waren de boodschappen 14,5 procent duurder dan in januari 2022. De grootste (en tevens enige) mazzelaars vind je wederom op de zondag van Awakenings Festival. Zij betalen 5,19 euro minder. Dat zijn toch weer bijna twee biertjes!

Belgische festivaltickets

Dan maar verkassen naar België? Het ligt er maar net aan welk festival je kiest. De weekendkaarten voor Rock Werchter, Pukkelpop en Core stijgen gemiddeld 20,30 euro. Dat is toch bijna zeven euro minder dan de combitickets in Nederland. Een dagkaart voor deze festivals steeg gemiddeld nog geen vijf euro. Fans van Graspop hebben minder geluk. Een weekend in de metal moshpits is 40 euro prijziger dan vorig jaar. De echte uitschieter zit bij Les Ardentes: de volledige festivalervaring inclusief camping kost 70 euro meer, een verhoging van 32 procent.

Les Ardentes

Minder bezoekers

Ondanks het feit dat veel festivals zijn uitverkocht, hebben de dure kaartjes wel degelijk invloed op de consument. Uit onderzoek van Time2Play blijkt dat 76 procent van de ondervraagden minder vaak een concert bezoekt vanwege hoge ticketprijzen. Bij 88 euro trekken veel muziekliefhebbers de grens. De boze vinger wijst niet in de richting van de artiest, maar wel naar de Nederlandse wetgever. Bijna driekwart vindt een wettelijk prijslimiet op concertkaartjes op zijn plaats. De politiek lijkt het onderwerp steeds hoger op de agenda te zetten, maar echte maatregelen blijven nog uit.

De gemiddeldes in dit artikel zijn gebaseerd op de ticketprijzen van de volgende evenementen: Awakenings Festival, Best Kept Secret, Concert at SEA, CORE Festival, Decibel, Defqon, Down The Rabbit Hole, Graspop Metal Meeting, Les Ardentes, Lowlands, Mysteryland, Paaspop, Pinkpop, Pukkelpop, Rock Werchter en Zwarte Cross.

Awakenings ADE 2023: Adam Beyer Presents Drumcode Logo

Awakenings ADE 2023: Adam Beyer Presents Drumcode 2023

Locatie
Nederland
Amsterdam, Nederland
Datum 19 oktober 2023
Line-up
Adam Beyer
Bart Skils
Juliet Fox
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.