Advertisement

Lowlands verwacht in 2023 wederom ‘stevige prijsverhogingen’

Lowlands 2019 Sfeer / Alpha
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Lowlands 2022 moet nog beginnen, maar toch komen de eerste details over de editie van volgend jaar al naar buiten. Het lijkt erop dat de prijzen voor zowel de tickets als de consumpties in 2023 nog verder gaan stijgen.

In een interview met BNR Nieuwsradio gaat festivaldirecteur Eric van Eerdenburg in op de financiële situatie van het festival. Lowlands 2022 zal naar alle waarschijnlijkheid gaan eindigen in de groene cijfers, maar de prijzen stijgen zó hard dat een nieuwe prijsverhoging onvermijdelijk lijkt.

De erfenis van twee coronajaren

Twee jaar corona hakt er financieel gezien natuurlijk flink in. In 2021 stond alles en iedereen in de startblokken, totdat het festival een krappe maand voor de start toch nog werd afgelast vanwege de aangescherpte gezondheidsmaatregelen. Het garantiefonds van de overheid heeft uiteindelijk ruim 25 miljoen euro uitgekeerd voor Lowlands en Down The Rabbit Hole. Toch dekt dit monumentale bedrag volgens Van Eerdenburg de kosten niet volledig.

“We hebben iedereen terugbetaald na de afgelasting. Dat gaat om heel wat miljoenen. Dat hebben we gedaan omdat we vonden dat we iedereen na twee jaar terug moesten betalen, maar ook omdat we voorzagen dat de kosten opliepen. We hebben toen – en dat hebben we nog nooit eerder gedaan – de ticketprijs met 35 euro verhoogd. Dat levert ongeveer twee miljoen extra op, maar we hebben inmiddels nog veel meer uitgegeven dan we dachten.”

Oorlog en schaarste

De Russische invasie in Oekraïne drukt zijn stempel op de economie in Europa. Ook festivalorganisatoren zijn daar de dupe van. “Vooral de mobiele infrastructuur is schaarser geworden door de vluchtelingencrisis. Veel portocabins, badhuizen en sanitaire voorzieningen zijn verhuurd en worden gebruikt bij de opvang van vluchtelingen.” Tel daar de hoge brandstofprijzen en het nijpende personeelstekort bij op en je hebt een recept voor financiële ellende.

Sfeer - terrein - Lowlands 2018
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks (Lowlands 2018)

Bier, het vloeibare goud

De prijs voor een pilsje is dit jaar al met maar liefst 40 cent gestegen. In 2019 betaalde je nog €2,90 voor een goudgele rakker, anno 2022 leg je al €3,30 neer voor je vloeibare pretcilinder. “De winst is gedeeltelijk voor de bierleverancier, omdat die ook te maken heeft met stijgende inkoopkosten van onder andere graan. Het treurige is dat die prijsverhoging niet genoeg is.”

Einde prijsverhogingen nog niet in zicht

Van Eerdenburg ziet het volgend jaar somber in: “Eigenlijk verwacht je dus dat je volgend jaar weer een stevige prijsverhoging zult krijgen. Ik zie dat helemaal niet in het voordeel van Lowlands. Hoe lager de ticketprijs, hoe minder het risico voor de festivalorganisatie is en hoe meer mensen naar een festival zullen gaan. Dit geldt ook voor Mojo Concerts in het algemeen, want je wil liever dat mensen naar drie festivals gaan dan naar één.”

Hoeveel duurder de tickets in 2023 zullen worden kan Van Eerdenburg nog niet zeggen. “Het zal niet weer een verhoging van €35,- zijn, hoop ik, maar het gaat wel die kant op. Misschien 25 of 30 euro erbij.”

Toch zal de Lowlands-directeur zijn uiterste best doen om de stijging binnen de perken te houden. “Ik zoek bewust niet de maximale rek in de marktprijs. Ik wil graag dat het festival toegankelijk is voor studenten en starters op de arbeidsmarkt. Dat is onze doelgroep. Wat je ziet in Amerika, waar ze wel de maximale rek zoeken, is dat festivaltickets haast een eliteding worden. Ik zie dat met lede ogen aan. In Amerika levert dat ook zeker geen leukere festivals op.”

Lowlands Logo

Lowlands 2022

Locatie
Nederland
Biddinghuizen, Nederland
Datum 19-21 augustus 2022
Line-up
Arctic Monkeys
The Opposites
Stromae
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.

Over de auteur ✍️

Boy Janissen

Janisje van alles binnen Festileaks. Schrijven, quizjes maken, cheffen, bier drinken - you name it. Liefhebber van bijna alles wat op vinyl gedrukt staat en trotse verdediger van het Limburgs erfgoed. Is normaal gesproken altijd te porren voor een festival of concert, maar weet tijdens de vastelaovendj van toeten noch blazen. Down The Rabbit Hole is mijn favoriete zomercarnaval.

Meer van Boy