Motel Mozaïque introduceert duurzaamheidskorting voor festivalbezoekers

Photo: Luc Reij / Festileaks

Motel Mozaïque is op alle fronten een innovatief festival. Het Rotterdamse evenement zet onder andere stevig in op duurzaamheid. MOMO’s meest interessante idee is de duurzaamheidskorting, waarbij bezoekers minder betalen voor drankjes als ze kiezen voor duurzaam transport.

Duurzaamheid is al jaren in opkomst in de festivalwereld. Steeds meer organisaties zijn er serieus mee bezig om de carbon footprint van hun evenement te verkleinen. Zo ook Motel Mozaique. Het Rotterdamse stadsfestival zet in op vegan eten en duurzame producten, gebruikt de welbekende hardcups met statiegeld, én stimuleert bezoekers om de auto thuis te laten.

Photo: Luc Reij / Festileaks

Duurzaamheidskorting voor bezoekers

Voor festivals geldt dat een groot deel van hun uitstoot veroorzaakt wordt door het transport van de bezoekers. Dit is natuurlijk vooral zo bij evenementen met veel (vliegende) internationale bezoekers, maar ook nationaal ingestelde evenementen hebben vaak gigantische parkeerterreinen met zeeën van auto’s. Motel Mozaïque heeft daar nu een interessant idee voor gevonden: een duurzaamheidskorting.

Eigenlijk is het een soort omgedraaide CO2-heffing. Als je als bezoeker op een duurzame manier naar het festival reist, krijg je korting op je drankjes op het centrale festivalterrein ‘The Playground’. Dat wil zeggen: vermeid de auto (en het vliegtuig) en kom lopend, met de fiets of met het openbaar vervoer.

Goed geloof

MOMO vindt natuurlijk plaats in het centrum van Rotterdam, en heeft ook niet heel veel bezoekers. Er zullen dus niet veel mensen met de auto naar het festival komen. Daarnaast is het soms moeilijk aantonen hoe je hebt gereisd. Een treinkaartje is makkelijk, maar als je dichtbij woont en loopt, moet je dan je huurcontract meenemen? Het bewijs hiervoor gaat daarom vooral op goed geloof.

Maar toch is het interessant. Zeker wanneer livemuziek steeds duurder wordt. De paar cent op MOMO stelt misschien niet heel veel voor, maar tijdens een weekend kan dit toch oplopen. Een groot deel van de festivalgangers gaat nog altijd met de auto naar Lowlands en Pinkpop. Als je het hele festival korting zou krijgen op eten en drinken, zou je dan eerder met het OV gaan?

Motel Mozaïque Logo

Motel Mozaïque 2023

Locatie
Nederland
Rotterdam, Nederland
Datum 13-15 april 2023
Line-up
Naaz
Big Thief
Yard Act
Naaz, Big Thief, Yard Act +27 meer
Tickets Niet meer beschikbaar.