De grote festival-comeback van John Coffey: Paaspop 2023 blijkt een kleine mismatch

Foto: Nikki Born (Paaspop 2023)

De eerste festivalshow van John Coffey sinds 2016. Op de eerste avond van Paaspop 2023 zorgt de Utrechtse punkband voor een muzikaal hoogtepunt en een daverende show. Het Schijndelse feestpubliek was er alleen nog niet helemaal klaar voor.

Uit het niets kwam het: de grote terugkeer van John Coffey. In 2016 had het vijftal afscheid genomen op het hoogtepunt, maar in maart 2023 waren de mannen ineens terug. Met nieuwe muziek, een viertal gratis mini-shows, en drie bevestigingen voor festivals. Een maand later is Paaspop 2023 de eerste grote comeback-show. Zo ging het eraan toe.

John Coffey als vanouds

In rood licht komen de vijf heren van John Coffey het podium op gelopen. De tent van The Jack is goed vol, de beveiliging heeft zelfs een aantal mensen tegen moeten houden bij deur. Opener ‘SING and hope it’s out of tune’ is een nieuw nummer, maar de onthaal is net zo groot als voor de oude hits.

Foto: Nikki Born (Paaspop 2023)

Sommige dingen veranderen niet. De eerste moshpit ontstaat bij het eerste nummer en houdt daarna ook niet meer op. Bij tweede nummer ‘Broke Neck’ vliegt het bier door de lucht alsof het Pinkpop 2015 is. Er zullen vanavond jonge festivalbezoekers zijn die John Coffey voor het eerst kunnen zien, maar het merendeel is oudgedienden die gewoon blij zijn dat de band weer optreedt.

‚ÄúSoms moet je iets zes jaar lang niet doen om je te realiseren hoe fucking vet iets is.‚ÄĚ Zanger David Achter de Molen voelt zich zichtbaar goed bij de terugkeer van zijn band. Het hele optreden springt hij tussen podium en moshpit, om vervolgens ineens boven op het balkon te verschijnen. Je vraagt je af hoe hij de afgelopen jaren doorgekomen is zonder de liveshows van John Coffey.

Foto: Nikki Born (Paaspop 2023)

Zonder veel pauzes vuurt de band z’n melodische hardcore af op het publiek. Slechts een enkele keer wordt er even gestopt zodat een bandlid iets kan vertellen. Het doorgaande gebeuk zorgt in de tent voor een steeds groter temperatuurverschil met de kou van het paasweekend buiten. Na een kwartier vliegen de eerste truien door de moshpit, doordrenkt met zweet.

Mismatch met Paaspop 2023

In een uur zet John Coffey een erg sterk optreden neer. Met derde album The Great News (2015) veroverden de Utrechters de Nederlandse festivalwereld om er een jaar later mee te stoppen. Ondanks (of dankzij?) deze pauze dendert de band in 2023 net zo hard door. Nog altijd zijn de mannen onovertroffen in interactie met het publiek, en muzikaal zat het retestrak in elkaar.

Foto: Nikki Born (Paaspop 2023)

De vraag is alleen of Paaspop de juiste plek is om deze hype voort te zetten. Halverwege de set is er een kort rustmoment voor de band. De podiumlichten gaan even uit en er speelt een pauzemuziekje. Achteraan de zaal merk je dan dat er toch best veel toeschouwers zijn weggelopen. Voor het feestpubliek in Schijndel is John Coffey misschien toch iets te hard. De circlepit die op verzoek van de band wordt gestart, strekt zich wel uit over de helft van de tent, maar het is verrassend makkelijk om je rondje te rennen zonder tegen andere mensen op te beuken.

De conclusie is dan ook: John Coffey is helemaal terug, beter dan ooit, en voor een eigen publiek zullen ze de tent vast helemaal afbreken. Wij kijken erg uit naar wat de band doet in Utrecht (20 mei), op Jera on Air 2023 (24 juni) en in de AFAS Live (16 december).

Paaspop Logo

Paaspop 2023

Locatie
Nederland
Schijndel, Nederland
Datum 7-9 april 2023
Tickets Niet meer beschikbaar.