Inflatie in muziekland: tourbussen Avenged Sevenfold twee miljoen dollar duurder

Photo: Kameron Pollock

Festivaltickets, concertkaartjes, consumptiebonnen: het wordt allemaal niet goedkoper voor de muziekliefhebber. Maar ook artiesten hebben het zwaar te verduren. Zo vertelt de frontman van Avenged Sevenfold dat hun tour torenhoge kosten meebrengt door inflatie.

Dat geld zit niet in luxe hotels of uitgebreide diners. Alleen al de tourbussen van de band zijn een stuk duurder geworden. Het contrast met de situatie pre-corona is gigantisch. Voor hun komende tour moeten de Amerikanen twee miljoen dollar meer neerleggen. Zanger M. Shadows legt uit dat alles duurder is geworden. Ook de productie en de crew hebben een aanzienlijk prijskaartje gekregen. Deze kosten komen uiteindelijk op het bordje van de fans, ‘die al pissed off zijn’.

Het is een wereld van verschil vergeleken met de vorige tour van Avenged Sevenfold. Volgens M. Shadows was alles zeven jaar geleden een stuk goedkoper. Daar kunnen we hem geen ongelijk in geven. Toen betaalden we nog 185 euro voor een weekend Lowlands en 2,70 euro per munt.

Afzegging

Maar: de tour van Avenged Sevenfold gaat in ieder geval door. Op 11 mei trappen ze de concertreeks af in Las Vegas. Fans schrokken zich eerder een hoedje toen hun enige twee shows geannuleerd zouden zijn. Dat bleek gelukkig vals alarm. De Europese liefhebbers van de metalband moeten nog even geduld hebben. Tot nu toe beperkt de tour voor het nieuwe album The Stage zich nog tot Noord-Amerika. Vorig jaar kon er ook al niet gemosht worden bij hun optreden op Graspop Metal Meeting. Dat optreden werd namelijk wel geannuleerd.

Helaas kunnen meerdere artiesten zich de hoge tourkosten niet veroorloven. Rockband Godsmack moest een concertreeks in Zuid-Amerika afzeggen. Er waren simpelweg te weinig kaartjes verkocht om de kosten te kunnen dekken. Veel muzikanten kunnen de oversteek naar andere continenten daardoor niet maken. Zo moest Animal Collective vorig jaar alle Europese optredens staken. De tour van Santigold ging niet door vanwege ‘verwoestende’ kosten. Ook de Britse Little Simz besloot niet op te treden in de Verenigde Staten; de tour zou grote financiële tekorten opleveren.