Review: op CORE Festival 2023 komen artiesten én bezoekers het best tot hun recht

Photo: CORE Festival 2023

Dit weekend sloegen Tomorrowland en Rock Werchter voor de tweede keer de handen ineen voor CORE Festival 2023. Het boutique-festival in de Belgische hoofdstad is tot in detail uitgewerkt om bezoekers de ideale beleving te bieden. Bovendien tilt het podiumdesign de shows van de aanwezige artiesten naar nog hogere niveaus.

Om te beginnen met de basics: CORE Festival 2023 is dus het liefdeskind van Tomorrowland en Rock Werchter. Het festival duurde twee dagen, vond plaats in het boomrijke Ossegempark te Brussel, trekt zo’n 20.000 bezoekers en ja, Goldband stond op het programma. Maar hoewel de Haagse band zeker het grootste publiek had dit weekend, was dat zeker niet het meest bijzondere aan dit festival.

Photo: CORE Festival 2023

Live en elektronisch

Vergeleken met de eerste editie zet CORE dit jaar meer in op verschillende genres, van hiphop en jazz tot pop en electronic. Liefhebbers van livemuziek lopen makkelijk heen en weer tussen het hoofdpodium (Ardo) en de tent (Endoma), terwijl fans van elektronische muziek altijd kunnen kiezen uit tenminste twee dj’s. En dat pakt goed uit. Waar live-acts het op festivals als DGTL nog lastig hebben, trekt CORE een divers publiek dat voor alles openstaat. En dus speelt afsluiter Moderat hier wel voor een vol veld.

Dat volle veld wordt natuurlijk getrakteerd op een hele strakke set van het Duitse trio. Maar wat de show echt speciaal maakt, is het fantastische podiumdesign van de Ardo. Eigenlijk is de mainstage één groot scherm van 1556 vierkante meter, waarop de meest indrukwekkende visuals haarfijn te zien zijn. Overdag is dat een leuke feature, maar in het donker tilt het de shows van Angèle, alt-J en Moderat tot een heel ander niveau. Voor Angèle betekende dat een heel speciaal optreden voor thuispubliek.

Photo: CORE Festival 2023

Bijzondere podia

En zo gaat dat eigenlijk bij alle stages. De Endoma-tent heeft een laag plafond met ingebouwde verlichting, waardoor deze aanvoelt als een intieme nachtclub. Artiesten als Channel Tres en Charlotte Adigéry & Bolis Pupul kunnen hierdoor al snel rekenen op een dansende en zwetende mensenmassa. Bovendien is het geluid hier net zo scherp als in de betere concertzaal. Bij jazz-acts DOMi & JD Beck en Yussef Dayes kun je zo de verschillende instrumenten perfect van elkaar onderscheiden.

De twee grote dj-stages zijn dan weer het leukst tijdens zonsondergang. De Orlo, (met o.a. Hunee en Joy Orbison), is opgesteld tussen een galerij van bomen, waar ’s middags het licht perfect op de enorme discobal valt die boven het podium hangt. En de AltVerda (met o.a. The Blessed Madonna en Honey Dijon) bevindt zich in het midden van een amfitheater, waar het publiek op meerdere niveaus kan dansen.

Photo: CORE Festival 2023

Boutique-festival

De teams van Tomorrowland en Rock Werchter hebben duidelijk veel tijd en liefde gestoken in de uitwerking van CORE Festival. Dat zorgt voor een hele aangename en relaxte festivalbeleving. Het is gezellig druk maar er zijn eigenlijk nooit rijen voor de vele bars en toiletten. De prijzen zijn gemiddeld voor een festival in deze tijd, en het eten is over het algemeen van echt goede kwaliteit.

De gemoedelijke sfeer betekent helaas wel dat er – met name op de eerste dag – veel gepraat wordt. Zondag is dat veel minder het geval, en gaat het geregeld ook echt goed los. Little Simz is duidelijk onder de indruk van haar ontvangst en Unknown Mortal Orchestra hypnotiseert de tent van voor tot achter. En ook in Brussel bestaat het Goldband-effect: elders op het terrein is het muisstil, want iedereen staat met z’n schoenen in de hand te hossen op de hits van de Haagse groep.

Kortom, het is te hopen dat CORE volgend jaar verdergaat in dezelfde richting. Het lijkt lastig, maar wij zijn heel benieuwd of de organisatie dan weer iets nieuws bedenkt om de festivalbeleving nog perfecter te maken.

CORE Festival Logo

CORE Festival 2023

Locatie
België
Brussel, België
Datum 27-28 mei 2023
Line-up
Moderat
alt-J
Angèle
Moderat, alt-J, Angèle +66 meer
Tickets Niet meer beschikbaar.