Defqon.1 2023 wint Festival Award voor ‘Beste Sfeer’

De winnaars van de Festileaks Festival Awards 2023 zijn bekend. Defqon.1 gaat er dit jaar vandoor met de Festival Award voor ‘Beste Sfeer’. Ook Dauwpop en Weitjerock krijgen een podiumplek met respectievelijk het zilver en brons. Een recordaantal van ruim 100.000 stemmen kwam binnen.

De Festileaks Festival Awards zijn de publieksprijzen voor festivals en bieden een tegenwicht aan de vele industrieprijzen door vakjury’s. De hele zomer kunnen bezoekers van Festileaks stemmen op het Festivalrapport van door hen bezochte festivals. Daarin geven zij een cijfer aan zes vaste categorieën van de festivalbeleving (line-up, randprogramma, sfeer, festivalterrein, eten & drinken en prijs-kwaliteit), plus een totaalscore. De festivals met de hoogste score per categorie winnen aan het eind van de zomer traditiegetrouw een Festileaks Festival Award. Dit jaar werden er 101.091 stemmen geregistreerd, verspreid over 253 verschillende festivals.

Bekijk hier alle winnaars van de Festileaks Festival Awards 2023

De Festival Award voor ‘sfeer’ lijkt op het eerste gezicht altijd een interessante, omdat dit in tegenstelling tot de andere categorieën iets is wat niet direct vanuit de organisatie, maar vanuit het publiek komt. Toch moet je je daar niet in vergissen: een organisatie kan zeker een hele hoop doen om de vibe op een festival een bepaalde kant op te duwen. Dat hoef je deze 5 festivals niet te vertellen. Zij zorgden voor de beste sfeer op de festivalweides in 2023 volgens het publiek.

1. Defqon.1 (8,9)

De 1 in Defqon.1 blijkt niet misplaatst. Want nadat Down The Rabbit Hole de afgelopen 3 edities er vandoor wist te gaan met de Festileaks Festival Award in de categorie ‘Sfeer’, is het nu Defqon.1 die deze virtuele trofee in ontvangst mag nemen. En dat is zeker niet onterecht. Iedereen die wel eens op Defqon.1 is geweest, zal je vertellen dat nergens het community-gevoel zó hoog is. Speciale pre- en afterparties, heuse campinganthems en natuurlijk de verbroedering op het terrein zelf: het draagt allemaal bij aan de fenomenale sfeer van het festival.

Die sfeer komt niet alleen vanuit de festivalgangers zelf: de organisatie helpt uiteraard ook een handje. Bijvoorbeeld tijdens POWER HOUR. Waar heel het veld voor de mainstage wordt aangespoord om arm in arm van links naar rechts te springen. Wat vervolgens voor een ongekend gevoel van samenhorigheid zorgt en dus alleen maar bevorderlijk is voor de sfeer op Defqon.1. Het is in ieder geval wel duidelijk dat liefhebbers van een goede festivalsfeer zich eind juni in Biddinghuizen moeten melden, want Defqon.1 is zeker een festival dat op de bucketlist geplaatst mag worden.

2. Dauwpop (8,8)

In ons verslag over Dauwpop 2023 lichtten we de gemoedelijkheid van gezinsfestival Dauwpop al uit. Jong en oud kunnen hier op en top genieten van een uitstekende sfeer en een veelzijdig programma. Of je nu bij Gladde Paling, The Prodigy of Merol staat, op elke vierkante meter van het terrein kan de Dauwpop-bezoeker zich uitstekend vermaken. Of wat dacht je van de Party Pit? Alleen die naam straalt al sfeer uit. Voeg daar nog wat rookmachines, toffe acts en uitbundig publiek aan toe en je hebt de gouden combinatie!

Het bijzondere aan Dauwpop is toch wel de samenkomst van verschillende leeftijden. Het kan lastig zijn om een sfeer te creëren die bij alle leeftijdscategorieën in de smaak valt. Gelukkig weet het publiek van het festival in Hellendoorn precies wat het moet doen om die sweet spot te raken en zo de 2e plek te veroveren in de categorie ‘Sfeer’ van de Festileaks Festival Awards.

3. Weitjerock (8,7)

Voor de derde plek in de lijst van meest sfeervolle festivals van 2023 reizen we af naar het zuiden van Zeeland. Weitjerock 2023, dat betreft massaliteit (en eigenlijk op wel meerdere fronten) volledig in contrast staat met Defqon.1, bewijst dat het op kleinschalige festival eveneens ongekend gezellig kan zijn. Het festival wordt gedragen door vrijwilligers en vrienden, en dat merk je echt wanneer je aanwezig bent. De liefde voor de muziek en voor andere festivalgangers voel je op elke hoek van het terrein. Zoals verwacht komt dit de sfeer enkel ten goede.

Doordat het (voor de rest van Nederland) zo afgelegen ligt en het zo kleinschalig is, keren veel bezoekers uit de omgeving jaarlijks terug naar de festivalweide van Weitjerock. Wat zorgt voor een echt ons-kent-ons-vibe, al worden nieuwkomers net zo goed met open armen ontvangen. Weitjerock is een verstopte parel op de festivalagenda als het om sfeer gaat!

Photo credit: Femke Valks / Festileaks

4. Jera on Air (8,6)

Vele liefhebbers van punkrock, metal- en hardcore gaan elk jaar naar Ysselsteyn om het Limburgse dorpje een goede sfeerinjectie te geven. Na een mooie 2e plaats in 2022 weet Jera on Air 2023 ook dit jaar weer een plekje in de top 5 te veroveren in de categorie ‘Sfeer’ van de Festileaks Festival Awards. Dus wie denkt dat “boze” muziek niet bepaald sfeerverhogend werkt, zit er overduidelijk compleet naast. Want de harde muziek van onder meer Parkway Drive, Enter Shikari en Rancid zorgden voor talloze glimlachen op de gezichten van de aanwezige festivalgangers. Al wist Henk Wijngaard, met zijn minder harde muziek, de metalheads minstens net zo goed te vermaken.

Net als in 2022 kwam er een hoop regen uit de lucht vallen op de eerste festivaldag. Maar zoals we van het Jera On Air-publiek gewend zijn, mocht dit de pret niet drukken. De bezoekers bouwden er traditiegetrouw een fantastisch feestje van en hadden een flink aandeel in deze onvergetelijke editie van het festival.

Photo credit: Femke Valks / Festileaks (Bospop 2023)

5. Bospop (8,5)

De laatste (sf)eervolle vermelding gaat uit naar Bospop in Weert. Dit altijd gezellige festival weet, net als de bovengenoemde evenementen, een plekje te veroveren in de top 5 van de festivals met de meeste sfeer. En dat terwijl de laatste dag vanwege voorspeld noodweer niet door kon gaan. We kunnen dus concluderen dat de sfeer er de eerste 2 dagen verdomd goed inzat.

Met de grote hoeveelheid acts die beschikken over een groot meezinggehalte, is de eerste stap naar maximale gezelligheid en vrolijke gezichten natuurlijk al gezet. Daarnaast beschikt Bospop ook nog eens over een 24-uurs tent. Niet per se iets waar je als eerst aan denkt bij een familiefestival. Toch is deze tent aanwezig en er wordt gretig gebruik van gemaakt. Het is weliswaar nog niet de Armadillow van Lowlands, maar liefhebbers van silent disco kunnen tot de late uurtjes hun ei uitstekend kwijt in deze 24-uurs tent van het festival in Weert. En dat draagt zeker bij aan de terechte aanwezigheid van Bospop in het lijstje ‘festivals met de meeste sfeer’ van de Festileaks Festival Awards.

De Festileaks Festival Awards

Aan de hand van rapportcijfers vroegen wij de festivalgangers op festivals verspreid over heel Europa naar hun beoordeling in de belangrijkste categorieën van de festivalbeleving: line-up, randprogramma, sfeer, locatie, eten en drinken, prijs-kwaliteit en overall score. In 2023 werden opnieuw de grootste festivals van Europa beoordeeld, zowel dicht bij huis zoals Pinkpop, Lowlands, en Down the Rabbit Hole, als internationaal prestigieuze festivals als Tomorrowland, Sziget en Primavera Sound. Bekijk hier alle winnaars.

Bospop Logo

Bospop 2023

Locatie
Nederland
Weert, Nederland
Datum 7-9 juli 2023
Tickets Niet meer beschikbaar.

Over de auteur ✍️

Samuel van der Lee

Ik maak deel uit van het pre-coverage team en maak af en toe wat designs, maar ik zit vooral voor alle gezelligheid en de uitjes bij Festileaks. Groot fan van Cera Khin. Daarnaast luister ik graag naar Lambrini Girls, The National, Frans Bauer, IDLES, John Tana, Arianna Puello en Opgezwolle. Ook ben ik dol carnaval (zowel Brabants als Limburgs carnaval) en de karaokebar is mijn kerk.

Meer van Samuel