Advertisement

De 10 must-see’s van Down The Rabbit Hole 2023

Photo credit: Kamiel Scholten / Festileaks

Komende donderdag dalen ruim 35.000 zielsgelukkige konijntjes weer af naar de Groene Heuvels in Beuningen voor Down The Rabbit Hole 2023. Met headlineshows van Fred Again.., Burna Boy en Paolo Nutini en tientallen interessante boekingen op het programma belooft het weer een legendarische editie te worden. Toch kunnen we ons zomaar voorstellen dat de keuzestress toeslaat bij het zien van die rijkelijk gevulde line-up. We helpen je graag een handje op weg: dit zijn volgens onze redactie de 10 optredens die je écht niet mag missen!

Confidence Man 2023
Photo credit: Boy Janissen / Fesitleaks

1. Confidence Man

Confidence Man is jouw broodnodige portie extravagantie op de vrijdagmiddag. Lekker dansbare tunes, begeleid door expressieve choreografieën en opvallende outfits: dat is het optreden van de Australiërs in een notendop. In 2016 slaat de debuutsingle ‘Boyfriend (Repeat)’ in als een bom. Het wordt een zomeranthem in Autralië en het duurt niet lang voordat ook de rest van de wereld ook lucht krijgt van deze nieuwe popsensatie. Hun muziek wordt geprezen om de satirische en pretentieloze blik op de popmuziek. Dankzij het sterke materiaal op het in 2022 verschenen tweede studioalbum Tilt ademt hun set levensvreugde en is stilstaan op de DTRH-vrijdag onmogelijk.

Vrijdag 30 juni, 18:30 – 19:30, Teddy Widder

Photo credit: Nikki Born / Festileaks

2. The Whitest Boy Alive

Het Noors-Duitse collectief The Whitest Boy Alive brak halverwege de zeroes door met hun dromerige indiepop. Hun naam is een verwijzing naar een denkbeeldig, verlegen en naïef Noors jongetje dat centraal staat in veel van hun teksten. Singles als ‘Burning’ en ‘Inflation’ van het debuutalbum Dreams zijn perfecte soundtracks voor een zwoele festivalavond. Het tweede album Rules uit 2009 bracht onder andere FIFA-soundtrack ‘1517’ voort.

Na enkele uitgebreide tours in 2009 en 2011 bleef het lange tijd stil, op een eenmalige reünieshow van slechts 45 minuten in 2017 na. Toen de groep in 2019 de draad weer wilde oppakken, verkeerden fans initieel in een jubelstemming, maar de coronapandemie dwong ons om geduld te hebben. Tot de vrijdag van Down The Rabbit Hole 2023 om precies te zijn.

Vrijdag 30 juni, 21:30 – 22:30, Hotot

Photo credit: Nikki Born / Festileaks

3. Fred Again..

De doorbraak van Fred Again.. is er eentje voor in de geschiedenisboeken. Met de ultieme lockdown-hit ‘Marea (We’ve Lost Dancing)’ weet de Brit als een raket de muziekindustrie te betreden. Sinds zijn hit is hij niet meer weg te denken uit de elektronische muziekscene. In 1,5 jaar schiet de producer van de Melkweg via een uitverkochte show in AFAS Live, en een bomvolle Heineken op Lowlands 2022 naar twee shows in de Ziggo Dome op 14 en 15 september 2023.

Maar eerst sluit Fred Again.. de eerste dag van Down The Rabbit Hole 2023 af. Uniek aan het werk van Fred Gibson, zijn echte naam, zijn de samples uit zijn ‘echte leven’ die in nummers verwerkt worden. De energieke, dansbare en ontzettend populaire nummers worden gecombineerd met een sterke liveset en sympathiek charisma. Deze formule is een garantie op succes bij zijn optreden in Beuningen!

Vrijdag 30 juni, 23:45 – 0:55, Hotot

Best Kept Secret 2018
Foto: Kamiel Scholten / Festileaks

4. Spoon

De Texaanse indierockers van Spoon kennen het klappen van de zweep. Dit jaar vieren ze namelijk alweer hun dertigjarig jubileum. Althans, met name frontman Britt Daniel en drummer Jim Eno vieren feest, want zij vormen al sinds 1993 de drijvende krachten achter de formatie. Ze maken typisch Amerikaanse Route 66-muziek: dak open, arm naar buiten en haren naar achteren. En vooruit: zo links en rechts nemen ze een experimentelere afslag. Op de zaterdag van Down The Rabbit Hole nemen ze je mee op een reis door hun oevre, van de in 1996 verschenen klassieker Telephono tot het vorig jaar uitgebrachte Lucifer on the Sofa. Mis het niet!

Zaterdag 1 juli, 16:30 – 17:30, Teddy Widder

Photo credit: Thomas Heijligers / Festileaks

5. Death Grips

Death Grips houdt je in zijn greep met hun fusion van experimentele hiphop, punk en ‘noiserock’. De zinderende beats en rake lyrics zorgen voor een ongeëvenaarde dosis energie en tegendraadsheid. Tegendraads is het trio uit Californië sowieso, ze verloren zelfs hun platencontract bij Epic nadat ze hun tweede album NO LOVE DEEP WEB als gratis download aanboden op internet. En wat dacht je van de 22-minuten durende single ‘Steroids (Crouching Tiger Hidden Gabber Megamix)’ die ze in 2017 uitbrachten? Bereid je voor, want MC Ride & co geven je op de zaterdag van Down The Rabbit Hole 2023 de rit van je leven.

Zaterdag 1 juli, 20:30 – 21:30, Teddy Widder

Photo credit: Thomas Heijligers / Festileaks

6. Working Men’s Club

Jaren 80-invloeden kleuren al een tijdje de popmuziek, maar Working Men’s Club lijkt letterlijk in een tijdmachine gestapt bij het samenstellen van hun titelloze debuutalbum. De piepjonge zanger Syd Minsky-Sargeant geeft een verrassend doorleefde lading aan het werk, dat bij tijd en wijle doet denken aan de hoogtijdagen van Depeche Mode. De synthpop-groep uit Yorkshire komt maar voor één ding naar Down The Rabbit Hole 2023: de dansvloer in de Fuzzy Lop op z’n grondvesten laten schudden.

Zaterdag 1 juli, 22:15 – 23:10, Fuzzy Lop

Photo credit: Thomas Heijligers / Festileaks

7. The Blaze

Setting en sound gaan hand in hand, dat zie je wel in bovenstaande liveset op een adembenemende locatie. Het Franse ambient house duo The Blaze richt zich sowieso vaak op de visuele entourage en dat legde hun, in hun nog relatief korte geschiedenis, bepaald geen windeieren. De video bij hun debuuttrack ‘Virile’ uit 2016 werd direct onderscheiden met een UK Music Video Award en op de grotere filmfestivals werden ze al snel een graag en vaak geziene gast. Dat belooft wat voor hun productie in de Teddy Widder, die je gegarandeerd omver blazet.

Zaterdag 1 juli, 22:30 – 23:30, Teddy Widder

Photo credit: Thomas Heijligers / Festileaks

8. Sofi Tukker

‘When Everyone Is Trying To Evolve, Nothing Negative Is Safe’, oftewel WET TENNIS: dat is de naam van het recentste album dat het New Yorkse ’tropical house’ duo voortbracht. Geen nood, hun muziek is alles behalve ingewikkeld, maar juist übervrolijk, kleurrijk en soms een tikkeltje maf. In 2019 moest Sofi Tukker nog op het laatste moment afzeggen vanwege een vervelende voetbreuk. Gelukkig wordt dat lange wachten komende zaterdag dubbel en dwars beloond met een enorme dosis positiviteit en dansbaarheid.

Zondag 2 juli, 15:30 – 16:30, Hotot

Photo credit: Thomas Heijligers / Festileaks

9. Phoenix

Het befaamde sunset slot op de slotdag van Down The Rabbit Hole is weggelegd voor Phoenix. Als opwarmer voor headliner Paolo Nutini mogen we ons opmaken voor een uur vol met heerlijke muziek, visueel spektakel en hopelijk een zonovergoten gouden randje. De band begint optredens vaak met hit ‘Lisztomania’, waarmee festivalgangers meteen in de juiste sfeer geraken. Ook voor de nummers daarna heeft Phoenix genoeg hitmateriaal om de hele weide in te pakken. In 2022 verscheen het meest recent album Alpha Zulu. Met dit album levert de band de vrolijkste en meest dansbare plaat tot nu toe. Oefen je danspasjes maar vast en maak je klaar voor een leuke en goede show bij de Hotot!

Zondag 2 juli, 19:30 – 20:30, Hotot

Paolo Nutini
Paolo Nutini, @Kamiel Scholten Fotografie

10. Paolo Nutini

Na acht jaar in de luwte keert Paolo Nutini terug met zijn album Last Night In The Bittersweet. Met nieuwe nummers zoals ‘Radio’ en ‘Through the Echoes’ voegt de Schot meteen een aantal instant klassiekers toe aan zijn al zo rijke oeuvre. Verwacht geen grote showelementen, toeters en bellen bij de zondagafsluiter van Down The Rabbit Hole 2023. Met een kenmerkend en verfijnd stemgeluid zal Paolo Nutini heel wat zieltjes weten te winnen op de slotdag van het festival. Droom weg bij ‘Iron Sky’, dans op ‘New Shoes’, schreeuw mee op ‘Scream (Funk My Life Up)’ en geniet van het rauwe randje op zijn stem bij ‘Lose It’.

Benieuwd geworden naar Paolo Nutini? Een uitgebreide voorbeschouwing vind je hier.

Zondag 2 juli, 21:30 – 22:33, Hotot

Down The Rabbit Hole Logo

Down The Rabbit Hole 2023

Locatie
Nederland
Beuningen, Nederland
Datum 30 juni - 2 juli 2023
Line-up
Burna Boy
Fred again..
Paolo Nutini
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.