Graspop 2023 is een dure grap

Een festivalganger op Graspop 2023. © Robin Looy

De papieren bonnetjes zijn dit jaar verdwenen op Graspop, maar gewoon met je bankkaart betalen vond de organisatie dan ook weer te eenvoudig. Dus ontwikkelden ze een cashloos systeem met ‘Skullies’ die op je festivalbandje of een speciale betaalkaart gezet worden. Klinkt ingewikkeld? Dat is het ook.

Hele lange rij gisteren bij de helpdesk links van de ingang op Graspop. Bij honderden mensen die via de website of één van de betaalpunten de nieuwe virtuele bonnetjes of ‘Skullies’ op hun festivalbandje hadden proberen te laden bleek het systeem niet te werken. Het geld was wel van hun rekening gegaan of gereserveerd, maar drinken konden ze niet, in deze hitte, tenzij dan aan de toiletten. Geen al te best begin.

Blijft de vraag waarom dit systeem nodig was, en niet gewoon naar kaartbetalingen werd overgeschakeld. Veel festivalgangers vermoeden – zichzelf kennende – dat het komt omdat ‘2 Skullies’ voor een simpel pak friet goedkoper klinkt dan ‘7 euro’ – en ‘4 Skullies’ goedkoper dan ’14 euro’ voor een doodgewoon broodje hamburger.

Zelf vinden wij het redelijk onvoorstelbaar dat dat de enige motivatie zou zijn voor dit hele systeem – maar goed, dan weet je meteen waarom wij geen succesvolle ondernemers zijn, maar gratis stukjes schrijven voor deze onvolprezen website.

De transparantie is er alleszins niet op vooruit gegaan – omdat er nu ook met Skullies achter de komma kan worden gewerkt, moet je nu niet alleen mooie ronde getallen vermenigvuldigen met 3,5 in je hoofd, maar kan je ook 1,9 Skullies betalen, of 4,2. Dat bracht de mensen van de frietstand op het onzalige idee om extra Skullies te vragen voor de saus op de frieten – we dachten dat dat een doodzonde was in dit land.

Dure drankjes op Graspop 2023. © Stijn Verbruggen

Peperdure ijsblokken

Ook op de menukaart van de koffiestand – sinds dit jaar uitgebaat door Costa – ontdekten we hoogst eigenaardige dingen. Een warme kop koffie – ondrinkbaar bij dit weer – kost één Skullie, een koude kop van dezelfde koffie – vermoedelijk met een dikke ijsklont erin – twee Skullies – 7 euro dus. Wil je er ook nog een siroopje bij, dan komt daar nog een halve Skullie bij. Haalt Costa zijn ijs in Groenlandse gletsjers ofzo?

De prijs van andere drankjes bleef gelukkig wel grotendeels stabiel op 3,5 euro, al staan die vaak al even te wachten op de toog en waren ze dus al behoorlijk opgewarmd toen we ze eindelijk in drie slokken in ons keelgat konden gieten. Hoe dan ook, Skullies of geen Skullies, één blik op onze betaalkaart leert dat we na één dag al ruim de helft van onze 20 Skullies – en dus ruim 40 euro – hebben uitgegeven.

Is dat de prijs van een dagje Graspop? Moeilijk te zeggen, want wij zijn erg zuinig geweest – andere mensen geven vermoedelijk een veelvoud hiervan uit. Economisch gezien valt daar iets voor te zeggen ook. Festivaltickets voor Graspop (299 euro voor een combi, 119 euro voor een dagticket) zijn al duur genoeg, en ergens is het dus herverdelend als festivalgangers die meer te besteden hebben via hun uitgaven aan eten en drinken meer bijdragen aan het festivalbudget dan wie op de camping kookt en bekers raapt. Toch vraag je je soms af, terwijl je een beroerde festivalsnack met een lauw drankje probeert door te spoelen, of het breekpunt niet stilaan in zicht is.

Gelukkig zijn de knuffels op de festivalweide tot nader order gratis.

Gratis knuffel op Graspop 2023. © Elias Timmermans
Graspop Metal Meeting Logo

Graspop Metal Meeting 2023

Locatie
België
Dessel, België
Datum 15-18 juni 2023
Line-up
Machine Head
Guns N' Roses
Disturbed
Tickets Niet meer beschikbaar.