Tien dingen die we nooit meer gaan vergeten van Graspop 2023

Graspop Metal Meeting 2023 © Dorien Goetschalckx

Na vier overvolle festivaldagen clashen in ons hoofd ook de herinneringen. Maar deze tien dingen gaan wij zeker onthouden van Graspop Metal Meeting 2023!

1. Het jaar van de vernieuwing

Het lijkt alsof 2023 het jaar was waarin de organisatie van Graspop een nieuwe weg is ingeslagen qua programmering. Er lag deze editie veel meer ruimte voor nieuwe, jonge headliners en er werd ook in de breedte ruim geprogrammeerd. Zodoende hadden de tenten dit jaar een bovengemiddeld sterke bezetting, waardoor er altijd wel voor iedereen wat was weggelegd. Juist de gevestigde headliners zoals Def Leppard,Guns N' Roses en Slipknot vielen wat tegen, terwijl de reacties op de nieuwe headliners bijna alleen maar positief klonken. Ghost, Gojira, Machine Head en Parkway Drive maakten als nieuwe headliners stuk voor stuk een zeer gedreven en goede indruk. Zo was Machine Head wellicht ook de grootste verrassing van het weekend. Nu is het de taak aan Graspop om de komende jaren de juiste balans te zoeken tussen de nieuwe en de gevestigde headliners.

Winston McCall van Parkway Drive op Graspop 2023 © Stijn Verbruggen

2. Etensprijzen

Een stukje inflatie is natuurlijk niet gek gezien de zware jaren die festivals achter de rug hebben, plus de huidige Europese crisis. Toch lijkt dat in de prijzen voor het eten op Graspop dit jaar een stukje te ver doorgeslagen. Sinds dit jaar werkt het festival met een cashless systeem, waar je met ‘Skullies’ kan betalen. Eén Skully kostte je 3,50 euro. Want als je veertien euro voor een broodje kebab gaat vragen of vier Skullies, het klinkt gewoon erg anders. Natuurlijk moet je vooral genieten tijdens zo’n weekend en niet teveel gaan omrekenen, maar als Nederlander kan je daar toch niet snel omheen. Op zich zou vier Skullies ook niet te gek zijn om te vragen, als het een maaltijd betreft wat daadwerkelijk vult. Helaas was dit steeds niet het geval en moesten we dus eigenlijk zeker drie keer per dag een etenskraam opzoeken.

3. De ‘metalcore’ zaterdag

Nog nooit zagen we zoveel metalcore op één dag op Graspop. Er stonden maar liefst zes bands van het genre op de main stages – in speelvolgorde Vended, I Prevail, The Ghost Inside, In Flames, Architects en Parkway Drive. Er waren genoeg hoogtepunten te beleven, zoals de drummer van The Ghost Inside die zijn been verloor bij een bus ongeluk maar alsnog met zijn beenprothese keihard de dubbele bass drums speelt. Ook het gastoptreden van Winston McCall van Parkway bij de show van Architects, terwijl hij zelf later nog moest optreden, laat de samenhorigheid binnen het genre zien. Daarna weet Winston met zijn eigen band ook nog eens één van hun beste optredens ooit neer te zetten en zichzelf in de kaart te spelen als headliner van de toekomst. Het einde van deze dag is sowieso smullen, met ook nog eens optredens van Pantera en Slipknot.

Drummer Andrew Tkaczyk van The Ghost Inside op Graspop 2023 © TimTronckoe

4. De Metal Dome

De kleinste van de podia (op het nevenpodium Classic Rock Café na) zorgde dit jaar voor meerdere hoogtepunten. Zo was er de twijfel of de tent een aantal optredens wel aan zou kunnen. Die twijfel bleek uiteindelijk ook terecht, vooral op de zondag. Zo begon de inmiddels erg snel populair wordende Lorna Shore aan hun set daar in een overvolle tent met rijen aan mensen buiten. De mensen die binnen stonden hadden het geluk om een fantastische set mee te maken, al leidde hoe hard Enter Shikari op de Jupiler Stage speelde redelijk af als je achteraan stond. Dit was echter nog lang niet de drukst bezochte set hier. Klassieke zanger Helmut Lotti kwam namelijk het publiek vijftig minuten lang vermaken met een set vol met classic metal covers. Het publiek stond zo ver naar buiten dat de Metal Dome wel zeker twee keer zo groot had moeten zien om iedereen een plaatsje te bieden.

De Metal Dome voor Helmut Lotti op Graspop 2023

5. All-inclusive

Door alle opgeklopte polarisering tussen minderheden die de eindeloze discriminatie beu zijn en ouderwetse mannen die ‘ook niks meer mogen zeggen’, zou je mogelijk kunnen denken dat Graspop niet de meest inclusieve omgeving is. Het klopt dat er zowel op het podium en de wei nog meer werk gemaakt kan worden van diversiteit. Maar tegelijkertijd is het opmerkelijk hoe tussen al die in het zwart gehulde moshpitmaniakken iedereen zichzelf kan zijn, of je nu een klassieke metaloutfit draagt of een fetishpakje, een sprookjesprinsessenjurk (ongeacht je gender) of een Hawaiihemd. Échte mannen, zo toonden de metalfans op Graspop weer overtuigend aan, zijn tolerant, vriendelijk en behulpzaam, hoe vervaarlijk ze er ook uitzien.

Iedereen kan zichzelf zijn op Graspop 2023. © Tim Vernimmen

6. Punk things up

Graspop nodigt elk jaar ook een paar punkbands uit – verandering van spijs doet eten, zeggen ze in Vlaanderen. Die zijn er vaak niet helemaal gerust in dat ze op een metalfestival moeten spelen, maar zijn vaak blij verrast door de vrolijke respons van de Graspopbevolking. Hoogtepunt op dat vlak was dit weekend de feestelijke skapunkset van de bijzonder geestige Amerikanen van Less Than Jake. Die riepen op tot een ‘circle pit around the sound booth’, waarbij er al snel ook vuilnisbakken de ronde deden. Toen ze opmerkten hoe hilarisch ze dat vonden, crowdsurfte één van die vuilnisbakken helemaal richting het podium. Later kreeg de band ook nog pizza van iemand in het publiek. ‘I can’t believe we get paid to do this,’ zei de zanger.

7. Pipi en kaka

Het is geen prettig onderwerp, en wij hebben er vanwege een genetische toevalstreffer ook weinig last van gehad. Maar: de rijen aan de toiletten op Graspop waren het hele weekend mensonterend lang. Volgens ons heeft het festival minstens dubbel zoveel Dixies nodig. Kan best zijn dat je daardoor andere leuke dingen moet laten vallen op het terrein, maar: geen van die dingen zijn leuk als je heel dringend naar het toilet moet, en daardoor de lengte van een concert of langer in de rij moet staan. Dit moet volgend jaar echt beter, anders zien wij nog maar één optie: dat wie meer dan een halfuur moet wachten zich met een Slipknot-masker op ter hoogte van het VIP-deck gaat ontlasten. Misschien is de (grote) boodschap dan duidelijk.

De wachtrij aan de toiletten op Graspop 2023. © Tim Vernimmen

8. Moet er nog prog zijn?

Wie zich op het spectrum tussen ‘allemaal hetzelfde lawaai’ en ‘wist je dat er fifty shades of black metal zijn?’ ergens in het midden bevond, kon op Graspop dit jaar een paar mooie genrereeksjes ontdekken. Zo leek de Metal Dome donderdag voorbehouden voor proggy bands die hun stevige gitaren in ambitieuze composities verpakken. Dat begon al om 13u20 met de onvolprezen Britse progiconen van Haken, en werd vervolgd met onder meer de zangerige Zweden van Evergrey en de Amerikaanse veteranen van Symphony X. Dat alles omkadert door grote schermen waarop met een klik op de knop een stemmig decor kon worden gecreëerd, al kon de resolutie van die virtuele fakkels (Tomb Raider anno 1995?) nog een tikje beter.

Haken op Graspop 2023. © Robin Looy

9. Het weer

Iets wat je nooit in de hand hebt met een festival in Europa in juni is het weer. Zo geldt dat ook altijd voor Graspop. Of er nou een hittegolf is of dat er liters aan regen uit de lucht vallen en het hele terrein een modder boel gaat worden, alles kan. Dit jaar hebben we het wat dat betreft getroffen met de weergoden. Met temperaturen die oplopen richting de 30 graden is het wel erg warm, maar gelukkig zijn er meer dan genoeg waterpunten. Die worden dan ook regelmatig opgezocht, zelf hebben we overdag ook maar een pintje minder gedronken. Gelukkig koelt het in de avond net genoeg af dat het de perfecte temperatuur is om nog even helemaal los te gaan op de headliners. De laatste dag is er zelfs tegen de eerdere voorspellingen in regen, waarbij sommigen de tentpodia opzoeken en anderen juist even genieten van dit moment van verkoeling.

10. De forum meeting

Last but definitely not least. Wat een waanzinnig jaar is het geweest voor ons eigen Festileaks Graspop Forum. Op het moment van schrijven heeft dit forum 1170 pagina’s weten vol te krijgen met van alles omtrent het festival (en soms even wat minder on-topic posts). Hiermee is het veruit het meest populaire forum wat Festileaks ooit heeft gehad! Er werden dan ook meerdere meetups georganiseerd tijdens afgelopen weekend, waar met trots de ludieke “Vandaag is de dag” shirts getoond konden worden. De foto hieronder werd genomen bij de drukstbezochte meeting tijdens Tom Morello op de donderdag. Het was leuk om zo veel van jullie te ontmoeten daar en op naar weer een succesvol forum jaar voor Graspop 2024! P.S.Het topic is al geopend 😉

Festileaks Forum Meeting op Graspop 2023
Graspop Metal Meeting Logo

Graspop Metal Meeting 2023

Locatie
België
Dessel, België
Datum 15-18 juni 2023
Line-up
Machine Head
Guns N' Roses
Disturbed
Tickets Niet meer beschikbaar.