Is Graspop anno 2023 klaar voor meer metalcore?

Parkway Drive op Graspop 2023 © Stijn Verbruggen

In 2023 zien de mainstages op de zaterdag van Graspop er iets anders uit dan normaal. Er staat opvallend veel metalcore, een genre die normaal meer op de Jupiler Stage te vinden valt. Hoe bevalt deze verandering?

Wie de zaterdag van Graspop 2023 analyseert, ziet een dag vol met een vrij specifiek genre op zowel de North als de South stage (twee main stages). Je zou als het ware kunnen spreken van een ‘metalcore’ zaterdag. Zo trapt de dag al af met Vended, de band van Corey Taylor zijn zoon Griffin.

Een paar uur later is het de beurt aan I Prevail om het publiek in beweging te krijgen. Die worden direct gevolgd door alweer een ‘core band, The Ghost Inside. Later op de dag doen nog drie metalcore formaties de podia aan, namelijk In Flames (vooral hun eerdere werk behoort tot het genre), Architects en Parkway Drive. Zo staat de teller van de dag op zes artiesten van het genre.

Griffin Taylor van Vended op Graspop 2023 © Tim Tronckoe

Wat is metalcore?

Metalcore is een subgenre binnen de metal scene waarin van oorsprong elementen van metal en hardcore punk werden gecombineerd. Het ontstond in de tweede helft van de jaren tachtig, maar is sindsdien redelijk ontwikkeld. Zo worden nu ook bijvoorbeeld heavy en melodieuze death metal onderdelen gebruikt.

Kenmerken zijn een mix tussen screams en clean vocals, gitaarsolo’s en vooral heel veel ‘breakdowns’. Sinds de laatste jaren groeit het genre sterk in populariteit en daarom is het interessant om in de gaten te houden voor een festival als Graspop.

Wat is er dit jaar anders?

Wat vooral anders is dit jaar is dat deze bands niet meer alleen voornamelijk op de Jupiler Stage staan. Dit betekent niet dat er daar niet alsnog genoeg metalcore formaties optreden. Zo staan onder andere Any Given Day, As I Lay Dying en Ice Nine Kills nog op dit podium.

Maar het is vooral opvallend dat er zoveel acts van het genre op de twee mainstages staan. Zo is er naast de zaterdag op donderdag ruimte voor een show van Spiritbox op de North Stage en op de vrijdag mag Asking Alexandria ook datzelfde podium betreden.

Jonathan Vigil van The Ghost Inside op Graspop 2023 © Tim Tronckoe

Wat vindt het publiek?

Het lijkt op deze zaterdag een stuk drukker op de weide dan de voorgaande dagen, ondanks dat alle dagen op papier zijn uitverkocht. Is dit dan het Slipknot effect? Of zijn de mensen toch vooral gekomen voor de acts zoals Parkway Drive? Als we op pad gaan en met de menigte praten is het duidelijk dat er toch heel veel interesse is in het metalcore genre. Ook is het erg opvallend hoeveel Parkway shirts er daadwerkelijk te zien zijn.

Diverse mensen die wij hebben gesproken gaven aan dat de zaterdag hen heeft verleid om een combi (of dag) ticket te kopen voor Graspop. Normaal zouden zij eerder naar een Jera on Air gaan, maar dit jaar waren ze overtuigd. Eindelijk voor het eerst naar Graspop! Gedurende de avond wordt er zelfs omgeroepen dat dit de meest bezochte Graspop dag ooit is, met ruim 55 duizend bezoekers. De programmering lijkt dus daadwerkelijk een grote (nieuwe) groep te trekken.

Anderen waren juist totaal niet overtuigd door het hoge gehalte. Betekende dat dat er dan niks voor hen was? Nee, zij gaven aan dat er vooral in de tenten nog meer dan genoeg keuze was. Dit is dan ook wel weer een compliment aan de organisatie, die zo toch een erg veelzijdige line-up hebben kunnen neerzetten.

Architects en Parkway Drive

Twee van de grote spelers binnen het metalcore subgenre zijn Architects en Parkway Drive. Zij behoren dan ook (terecht) tot de grootste bands van de dag. Beide brengen zij een hoop energie met zich mee en weten zij het publiek constant te boeien.

Architects leunt met hun set vooral op hun laatste twee albums, maar deze lijken erg goed ontvangen te worden door het publiek. Er ontstaan meer dan genoeg moshpits en zanger Sam Carter roept mensen ook regelmatig op om te gaan crowdsurfen. Dit gebeurt vooral in grote getallen tijdens het harde nummer ‘Impermanence.’ Er is hier zelfs ruimte voor een speciaal gastoptreden van niemand minder dan Winston McCall, de zanger van Parkway die later zelf nog moet optreden. Dit is het hoogtepunt van de set en laat zien hoe goed de verhoudingen tussen de twee bands zijn.

Als headliner van de North Stage weet later Parkway Drive de show van hun leven neer te zetten. Zij bekeren in topvorm en laten zien meer dan klaar genoeg te zijn voor de grote headline slot op Graspop. Het publiek zingt elke gitaarriff vlekkeloos mee, terwijl het headbang gehalte erg hoog ligt. Er ontstaat op een gegeven moment zelfs een moshpit rondom Winston, die op dat moment tussen het publiek is geklommen. Het is jammer dat zijn clean vocals op het rustigere ‘Darker Still’ niet helemaal uit de verf komen, anders was dit een nagenoeg perfect optreden gebleken. De band bewijst echter dat metalcore echt helemaal in trek is en zeker fantastisch werkt op de main stage van Graspop.

Sam Carter van Architects op Graspop 2023 © Tim Tronckoe

Vernieuwing

Sowieso lijkt het jaar 2023 een jaar van vernieuwing voor Graspop. Er is een nieuwe weg ingeslagen, met meer ruimte voor nieuwe, jonge headliners. Zo doen deze nieuwe headliners in de vorm van Ghost, Gojira en Parkway Drive het stuk voor stuk ook erg goed dit weekend. Ook Machine Head is ondanks hun jarenlange ervaring een nieuwe headliner omdat ze eigenlijk nooit festivals doen, en zij waren zelfs wellicht de grootste verrassing van het weekend.

Dat terwijl de oude rotsen van Guns N' Roses bijvoorbeeld juist een teleurstellende set spelen, die onnodig drie uur lang duurde. Ook het optreden van ervaren krachten Slipknot was zeker niet hun beste op de Desselse weide. In dat opzicht lijkt het dus ook het perfecte moment voor Graspop om te gaan door rouleren in de headliner poule. Waarschijnlijk blijft een combinatie tussen de oude en nieuwe headliners het meest gewenst om een zo breed mogelijk publiek aan te trekken.

Graspop Metal Meeting Logo

Graspop Metal Meeting 2023

Locatie
België
Dessel, België
Datum 15-18 juni 2023
Line-up
Machine Head
Guns N' Roses
Disturbed
Tickets Niet meer beschikbaar.