Het Henk Wijngaard-effect op Jera on Air 2023: metalheads omarmen de smartlap

Volkszanger Henk Wijngaard stond op Jera on Air tussen metal- en punkbands als Parkway Drive, Rancid en Billy Talent. Het lijkt een vreemde boeking, maar dat het uiteindelijk een succes werd, is slechts een understatement.

Na twee dagen vol metal, hardcore en punkrock zien we op de zaterdagavond ineens Henk Wijngaard op Jera on Air staan. Velen lijken verrast door deze boeking, maar na de show van de beste man kunnen we alleen maar lof uitbrengen aan de boekers van dit festival. Want eerlijk: wat een succes was dit.

De zingende vrachtwagenchauffeur laat de metalheads in eerste instantie wel even wachten. Ruim een halfuur na de geplande starttijd verschijnt de legendarische Henk pas op het podium. Maar goed, je fans laten wachten heeft wel iets weg van een rock-n-rollmentaliteit. Dus in dat opzicht weet Henk Wijngaard wat hij doet op Jera on Air.

Terwijl de ‘Hawk’ volstroomt, zorgt DJ de Rooie Jager voor muzikaal vermaak. Nederlandstalige hits als ‘Engelbewaarder’ (die overigens al minstens 5x eerder is gedraaid vandaag) en ‘Ik Ga Zwemmen’ komen voorbij en het publiek van Jera vermaakt zich opperbest. Polonaises ontstaan van voor tot achter en het woord ‘gezelligheid’ was nog nooit beter op z’n plaats tijdens Jera on Air 2023 dan nu.

De show gaat van start

Wanneer Henk Wijngaard het Jera on Air-podium eindelijk betreedt, gaat het dak eraf. Telefoons schieten de lucht in alsof we tussen de tienermeisjes staan bij een Harry Styles-concert. Maar in dit geval zijn het grote mannen met baarden die vol tattoo’s zitten.

Na het eerste nummer gooit Henk Wijngaard gelijk z’n grootste hit er in. ‘Met de Vlam in de Pijp’ wordt van voor tot achter luidkeels meegezongen. Zwembanden, luchtbedden en opblaasbootjes gaan de lucht in. De ‘Hawk’ van Jera on Air wordt binnen een mum van tijd omgetoverd tot de Loco Royale van Paaspop. Crowdsufers zwemmen letterlijk over het laaiend enthousiaste publiek heen.

Dit feest gaat nog zeker een halfuur op deze manier door. Alles wat Henk Wijngaard hier op Jera on Air zingt, wordt zonder problemen meegezongen door de metalheads en punkrockers in de ‘Hawk’. Het is alsof we bij een show van De Toppers staan. Het is werkelijk ongekend.

Halverwege het optreden wordt een hele klas aan kinderen losgelaten op het publiek en ook deze worden letterlijk op handen gedragen. Het crowdsurfrecord op Jera on Air wordt gebroken in de ‘Hawk’. En dat alles door een voormalig vrachtwagenchauffeur uit Groningen.

Jera on Air Logo

Jera on Air 2025

Locatie
Nederland
Ysselsteyn, Nederland
Datum 27-29 juni 2025
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Kopen

Over de auteur ✍️

Samuel van der Lee

Ik maak deel uit van het pre-coverage team en maak af en toe wat designs, maar ik zit vooral voor alle gezelligheid en de uitjes bij Festileaks. Groot fan van Cera Khin. Daarnaast luister ik graag naar Lambrini Girls, The National, Frans Bauer, IDLES, John Tana, Arianna Puello en Opgezwolle. Ook ben ik dol carnaval (zowel Brabants als Limburgs carnaval) en de karaokebar is mijn kerk.

Meer van Samuel