De 5 beste festivals van Duitsland

Lollapalooza Berlin
Photo: Stephan Flad (Lollapalooza Berlin 2018)

Een festival bezoeken in de Benelux is natuurlijk hartstikke leuk, maar over de grens kunnen ze er ook wat van. Door de enorme keuze in de Lage Landen zou je bijna vergeten welke buitenlandse evenementen de moeite waard zijn. Festileaks helpt je daarom graag op weg met vijf toffe festivals in Duitsland.

Fusion Festival

In Noord-Oost Duitsland vindt jaarlijks Fusion Festival plaats, ook wel de ‘Europese Burning Man’. Bezoekers moeten tijdens het vierdaagse evenement het gevoel hebben dat ze zich in een parallel universum bevinden. Een plek om te ontsnappen aan het dagelijks leven. Dat probeert de organisatie te bewerkstelligen met een uitgebreid elektronisch muziekprogramma. Het festival heeft geen grote headliners nodig om voldoende festivalsbezoekers in Lärz te krijgen. De kaartverkoop gaat elk jaar razendsnel. Om iedereen een eerlijke kans te geven op deze unieke ervaring, wordt gebruik gemaakt van een loting. En dat terwijl nog niemand weet welke acts precies gaan optreden.

Daar kom je pas achter als je in het festivaldorp bent beland. Met meer dan 70.000 bezoekers stap je even in een andere wereld. Om te garanderen dat iedereen zo vrij kan zijn als ‘ie wil, is het bijvoorbeeld niet toegestaan om foto’s te nemen. Wil jij even helemaal ondergedompeld worden in muziek, kunst, en vooral vrijheid op een voormalig militair vliegveld? Dan is Fusion Festival daarvoor een uitgelezen plek.

Wanneer: 28 juni – 2 juli
Waar: Lärz, Duitsland
Tickets: uitverkocht

Lollapalooza Berlin

De wereldbekende Lollapalooza festivals strijken natuurlijk ook neer in Duitsland. Aan het eind van de zomer kun je het seizoen nog even afsluiten met een knaller in het Olympisch Park en Olympiastadion. Het evenement weet elk jaar weer grootse artiesten te boeken. Dit jaar spot je namen als Jason Derulo, David Guetta, Macklemore en Imagine Dragons op de poster. Tijdens het tweedaagse evenement kun je dus genieten van een bonte mix aan genres.

Naast muziek zijn er ook voldoende andere dingen te ontdekken op het festivalterrein. Op de ‘Fun Fair’ wanen bezoekers zich in een heus circus. Lollapalooza Berlin heeft ook een maatschappelijk bewuste kant. Het festival focust op belangrijke onderwerpen zoals klimaatverandering en mensenrechten. Dit vertaalt zich in een gevarieerd randprogramma. Bezoekers kunnen dus ook nog wat opsteken van een weekendje festivallen, en een eigen steentje bijdragen aan een betere wereld.

Wanneer: 9 en 10 september
Waar: Berlijn, Duitsland
Tickets: 109 euro voor een dagticket, 189 voor een weekendkaart

Rock am Ring / Rock im Park

Twee festivals met nagenoeg dezelfde line-up die ook nog in hetzelfde weekend plaatsvinden: huh?! Rock am Ring en Rock im Park bewijzen al bijna veertig jaar dat dit mogelijk is – en hoe. Jaarlijks weet de organisatie weer een affiche neer te zetten met belangrijke namen in het rockgenre. Dit jaar weten RaR en RiP zelfs Foo Fighters voor twee exclusieve Europese optredens te strikken. Maar ook artiesten die niet binnen de rockkaders vallen, komen hier en daar langs. Denk bijvoorbeeld aan Coldplay en Fritz Kalkbrenner.

Anno 2023 behoren Rock am Ring en Rock im Park tot de lijst van toonaangevende evenementen. Het zijn de grootste festivals van Duitsland en daarmee ook één van de grootsten ter wereld. Het is bijna niet meer voor te stellen dat de intentie bestond om deze slechts eenmalig te organiseren. Dit jaar gaat de kaartverkoop weer hard. Als je ook maar een beetje van gitaren houdt, zijn dit twee festivals in Duitsland die je zeker niet mag missen.

Wanneer: 2-4 juni
Waar: Nürburg, Duitsland (RaR) en Neurenberg, Duitsland (RiP)
Tickets: 99 euro voor een dagticket (beide festivals). 229 euro voor een weekendkaart (exclusief camping, RaR) of 298 euro voor weekendkaart (inclusief camping, RiP)

Melt! Festival

Ook in Duitsland kunnen we met de voetjes van de vloer. Het land (en vooral Berlijn) worden niet voor niets beschouwd als technotempels. Maar ook in Gräfenhainichen kunnen ze er wat van. Op Melt\! Festival vind je prachtig aanbod aan donkere beats, maar ook house en drum en bass zijn van de partij. De dj’s draaien plaatjes in een zeer unieke locatie. De Ferropolis, letterlijk vertaald als ‘stad van ijzer’, brengt een industriële sfeer met zich mee. Alsof dat nog niet bijzonder genoeg is, grenst het festival ook nog aan een meer.

Met meer dan 150 artiesten op de line-up is er dus genoeg te kiezen. Ga je voor Bicep, The Blessed Madonna of KI/KI? Of juist bands als Nu Genea en Altin Gün? Het festival duurt vier dagen, dus sla alvast wat blarenpleisters in. Melt! Festival is dit jaar namelijk nog niet uitverkocht. Je kan er voor een zeer schappelijk prijsje bij zijn. In Gräfenhainichen ben je voor iets meer dan 200 euro helemaal voorzien.

Wanneer: 8-11 juni
Waar: Gräfenhainichen, Duitsland
Tickets: 99.95 euro voor een dagticket, 209.95 euro voor een weekendkaart

Wacken Open Air

Natuurlijk kunnen de metalheads niet onbesproken worden in dit rijtje. Dat hoeft ook niet, want Duitsland biedt een walhalla aan voor de liefhebber met een van de grootste festivals ter wereld. Wacken Open Air verwelkomt maar liefst 85.000 fans. Het evenement vindt traditiegetrouw aan het begin van augustus plaats en weet elk jaar weer een knallende poster neer te zetten. Denk hierbij aan namen als Iron Maiden, Slipknot en Judas Priest. Menig artiest heeft zelfs een album uitgebracht van hun optreden op Wacken Open Air.

Naast belangrijke gevestigde namen, maakt het festival ook plek voor een hoop nieuwkomers. Er wordt zelfs een heuse ‘Wacken Metal Battle’ georganiseerd. Opkomend talent kan meedoen en zo een plekje winnen op het Duitse podium. Er valt meer dan genoeg te beleven: van een voetbalwedstrijd tot literatuur en showbands tot vuurshows. Of je kan lekker uitrusten in de biertuin voor de nodige pilsjes. Een geweldige ervaring voor elke metalliefhebber.

Wanneer: 2-5 augustus
Waar: Wacken, Duitsland
Tickets: uitverkocht

Nog meer festivals in Duitsland

Dit zijn natuurlijk lang niet alle evenementen in Duitsland. In onze festivalagenda vind je een overzicht met nog meer festivals. Of je nu op zoek bent naar techno, metal, indie of dance. Wij zetten alles voor je op een rijtje. Wist je dat we ook de leukste festivals in het Verenigd Koninkrijk hebben uitgelicht?

Rock am Ring Logo

Rock am Ring 2023

Locatie
Duitsland
Duitsland
Datum 2-4 juni 2023
Tickets Niet meer beschikbaar.