Advertisement

Hoe vroeg moet je in de nóg grotere Barn zijn op Rock Werchter 2023?

The Barn Rock Werchter 2023

The Barn is misschien wel de meest geliefde stage van Rock Werchter. Op de eerste dag van editie 2023 heeft iedereen het erover. Door een upgrade is het kolossale indoorpodium nu nog kolossaler. Maar The Barn is vooral ook berucht vanwege de rode kruizen boven de ingang: vol is vol. Hieronder een overzicht van de nieuwe Barn op dag één van het festival, met als hamvraag: hoe vroeg moet je binnen zijn om een plekje veilig te stellen?

De bezoekers van Rock Werchter 2023 keken donderdag hun ogen uit: wát een bouwwerk hebben ze nu weer op het terrein neergezet? De grootste “tent” van België was al groot, maar is nu nog indrukwekkender. Met een capaciteit van 20.000 mensen, meerdere verdiepingen aan sta-tribunes en een vloer groter dan een voetbalveld komt het in de buurt van het Sportpaleis. Een tent is het allang niet meer, dit is gewoon een pop-up arena.

The Barn Rock Werchter 2023

The Barn werd in 2012 geïntroduceerd en is langzaamaan steeds groter geworden. De stage – waarvan de naam verwijst naar festivaldirecteur Herman Schueremans – begon met een capaciteit van 10k, die inmiddels dus verdubbeld is. Naast de indrukwekkende omvang staat The Barn er bekend om patent te hebben op de beste shows van het weekend. De afgesloten, donkere loods creëert de sfeer van een concertzaal op een festival. Zo zagen we er de afgelopen jaren topshows van onder andere Phoebe Bridgers, David Byrne en Nine Inch Nails.

Maar The Barn staat ook in minder positieve zin bekend. Berucht zijn de gevreesde rode kruizen boven de ingangen bij een volle tent. Dicht is ook echt dicht: de zaal wordt hermetisch afgesloten en de ongelukkigen zijn aangewezen op het videoscherm buiten. Ondanks verhogingen van de capaciteit bleek The Barn de afgelopen jaren vaak te klein en moest je ruim op tijd komen om de tent nog in te geraken. Hoe zit dat met de vernieuwde Barn dit jaar?

Weyes Blood

De nieuwe Barn werd op erg sfeervolle wijze ingewijd door Weyes Blood. Na goede recensies op Glastonbury afgelopen weekend wist de Amerikaanse zangeres ook Rock Werchter te betoveren met haar prachtig meeslepende barokpop. Deze show liet meteen weer de kracht van The Barn zien: om 13:00 ’s middags kan er een magische sfeer neergezet worden, met kaarsen op het podium en al. Het is pikdonker en bovendien lekker koel binnen door de airco. Het eveneens gigantische videoscherm achter het podium brengt de meegenomen visuals geweldig tot uiting. In de grotendeels lege hal voelt het ondanks de omvang als een intieme show.

Anna Calvi Rock Werchter 2023
Photo: Koen Keppens (Rock Werchter)

Anna Calvi

De tweede show is van Anna Calvi. Haar indierock met stevige gitaarsolos is onder andere bekend van de Peaky Blinders soundtrack. Voor een fel rood gekleurd scherm staan Anna’s strot en haar telecaster vol in de spotlight. De Barn blijft tijdens de show gewoon open en de vloer raakt uiteindelijk zo’n driekwart vol. Op de tribunes is nog veel ruimte en de meeste mensen blijven zitten op de randen van de sta-niveaus.

King Princess

King Princess maakt catchy indiepop met queer liefde als belangrijkste thema. Daarmee scoorde ze al aantal veel gestreamde hits, zoals debuutsingle ‘1950’. Heeft dat invloed op de drukte in The Barn? Bij aanvang is de vloer halfvol en deze wordt geleidelijk voller, maar de ingangen blijven open. De band geeft de liedjes genoeg pit mee en ook het publiek is luid aanwezig. De zangeres uit New York is er blij mee: “I love you guys so fucking much!” Het moet in deze setting voor haar ook meer als een arenashow dan een festivalshow aanvoelen.

Warhaus

Een thuiswedstrijd voor Maarten Devoldere, beter bekend als frontman van Balthazar én soloproject Warhaus. Met die laatste komt hij zijn nieuwe album Ha Ha Heartbreak aan Rock Werchter voorstellen. Die heartbreak zit verstopt achter een groovy rockende band en een frontman die de volle Barn prima kan bespelen. ‘Love’s a Stranger’ wordt luidkeels meegezongen en ook het instrumentale outro van afsluiter ‘Open Window’ valt goed in de smaak.

De avond is inmiddels begonnen en dat is te merken aan de drukte. Zodra de show begint vormt zich al een aardige rij voor de ingangen. En ja hoor, daar zijn ze dan: de gevreesde rode kruizen. Voor het eerst vandaag zit de Barn vol.

Charlotte de Witte Rock Werchter 2023
Photo: Ben Houdijk (Rock Werchter)

Charlotte de Witte

Tijdens Warhaus staat al een grote groep mensen te wachten voor de rode kruizen. Ze willen er allemaal bij zijn als Charlotte De Witte de nieuwe Barn omtovert tot een danspaleis. Het volk blijft naar binnen stromen en een dik half uur voor de show gaan de poorten alweer op rood. Te veel mensen die deze spectaculaire show niet willen missen, en gelijk hadden ze. Aan beats en lasers geen gebrek!

De Belgische technokoningin mag na het headlinen van Tomorrowland nu ook Werchter laten raven. Dat ze hier nu in The Barn staat, zegt niet alleen iets over de diversiteit aan genres op Rock Werchter 2023, maar ook over de kracht van het festival om grote namen relatief laag op de poster te programmeren én om grote shows in een indoorsetting te kunnen plaatsen. Toch bleek de capaciteit dus nog steeds niet groot genoeg. Buiten voor het scherm staat nog een mensenmassa te dansen waar menig act jaloers op zou zijn. Volgende keer toch de Main Stage afsluiten dan maar?

Iggy Pop

Ook voor Barn-headliner Iggy Pop is de interesse groot. Velen laten de kans niet aan zich voorbij gaan om Zijne Rimpeligheid in levenden lijve te mogen aanschouwen. Wederom verschijnen een half uur voor aanvang van de show al de rode kruizen. De ‘godfather of punk’ vuurt vervolgens een dik uur rauwe energie af op de overvolle Barn. Het dak gaat eraf! Lees hier de volledige review van de show.

Conclusies na dag één

Welke conclusies kunnen we trekken na de eerste dag in de nieuwe Barn? Allereerst is de sfeer geweldig. In de goed afgesloten, donkere hal waan je je echt even weg van het festivalterrein en in een Ziggo Dome of Sportpaleis. Bovendien hangen er mooie lichtsnoeren in het dak die meegaan met de muziek. Het videoscherm van bioscoopformaat helpt ook zeker mee met de visuele ervaring van de shows. Wel een tip: vergeet niet de helderheid van je telefoon alvast omhoog te doen vóórdat je naar buiten gaat.

Qua drukte leek het ’s middags nog mee te vallen, maar in de avond was de nieuwe Barn niet meer opgewassen tegen de massale toestroom. De gigantische populariteit van aanstaande Barn-headliners Fred again.. en Rosalía was waarschijnlijk reden om de capaciteit te verhogen. Maar het is dus nog steeds niet groot genoeg. Ook de regen maakt The Barn natuurlijk een nog aantrekkelijkere plek. Ons advies: kom ruim op tijd als je een plekje wil hebben bij de grotere Barn-shows in de avond! Voor de zojuist genoemde hype-acts kan je maar beter zo snel mogelijk na de voorgaande act de zaal in gaan.

Kortom: kom op tijd, maar ga zeker genieten van al het moois dat The Barn te bieden heeft! Zowel de knallende shows van Editors en Fred Again.. als de ingetogen shows van Ben Howard en Sigur Rós zullen hier prachtig tot hun recht komen dit weekend.

Rock Werchter Logo

Rock Werchter 2023

Locatie
België
Werchter, België
Datum 29 juni - 2 juli 2023
Tickets Niet meer beschikbaar.