Hollywood Vampires op Pinkpop 2023 en Graspop 2023: het ontstaan van de supergroep

Hollywood Vampires pronkt op de affiches van Pinkpop 2023 en Graspop 2023. De Nederlandse media pikt al snel op dat de welbekende acteur Johnny Depp in de band speelt, maar dat is niet het enige bijzondere aan deze groep.

Voor diegene die de setlist van de Amerikaanse groep al heeft opgezocht is het geen verassing dat de shows van de band op Graspop en Pinkpop een partij rocken wordt. Wie dieper in de achtergrond van de band duikt ziet meteen dat we te maken hebben met een supergroep. The Who, David Bowie, Aerosmith, het lijkt wel een ode aan de rockmuziek. Naast de eerder genoemde Johnny Depp zijn namelijk founding fathers Alice Cooper en Joe Perry (Aerosmith) te vinden op de line-up van de band. En hoe ze bij elkaar zijn gekomen? Drank!

The Hollywood Vampires

Het verhaal van Hollywood Vampires kent zijn oorsprong in de jaren ’70 in Los Angeles. Hier vormden een aantal muzikanten een drinkclub met dezelfde naam. Het waren niet zomaar een groep muzikanten. Zo waren Harry Nilsson, Ringo Starr (The Beatles), Keith Moon (The Who), Micky Dolenz (The Monkees) en Alice Cooper lid van de club. De thuisbasis was het valhalla der rockmuziek: Rainbow Bar & Grill in Los Angeles. De naam van de groep kent zijn oorsprong in het feit dat vampieren nooit daglicht zien. Net als de Hollywood Vampires, aangezien ze altijd in de kroeg zaten. In de Rainbow Bar & Grill hangt nog steeds een bord waar de groep hun tijd doorbracht.

Alice Cooper vertelt in een interview met NME dat de Hollywood Vampires ook een softball team hadden. Er werd vaak getraind en ze waren stiekem best goed. Maar niet iedereen deed mee: ”John Lennon, Harry Nilsson and Keith Moon would never play baseball”. John Lennon bezocht altijd Harry Nilsson tijdens zijn bezoeken aan de Vereningde Staten, waardoor hij al snel een erelid werd van de groep.

Cooper vertelt ook over Jim Morrison en Jimi Hendrix: ”Even though they weren’t around for the Vampires, we put the two Jims on the record as honorary members”. Door de jaren heen is de drinkclub uit LA behoorlijk uitgedund. Muzikanten van legendestatus bezweken onder het leven van een rockster. Hierdoor bleef Alice Cooper als een van de weinigen over van de groep.

Geboorte van Hollywood Vampires

In een interview op zijn YouTube-kanaal vertelt Cooper over de oprichting van de band Hollywood Vampires. Tijdens de opnames van de film Dark Shadows in 2015 – waar Alice Cooper een gastoptreden doet in het huis van het door Johnny Depp gespeelde personage Barnabas Collins – raakt Alice Cooper in gesprek met de acteur. Johnny Depp, verkleed als vampier voor de film, en Cooper praten over de drinkclub Hollywood Vampires. Later in het gesprek zegt Alice: ”Wouldn’t it be amazing to put a band together, Hollywood Vampires, and dedicate it to all of my dead drunk best friends?”. Op dit moment loopt bij toeval Aerosmith gitarist Joe Perry binnen en zegt: ”I’m in”. Met twee gitaristen en een zanger was de band Hollywood Vampires geboren.

Alice en Joe vertellen op YouTube dat de groep vanaf het moment dat ze de studio indoken meteen begon te groeien. De groep ontwikkelde zicht haast tot een collectief. Rock ’n roll-legendes zoals Duff McKagan (Guns N’ Roses), Dave Grohl (Foo Fighters), Slash (Guns N’Roses), Brian Johnson (AC/DC) en Paul McCartney (The Beatles) voegden zich bij het trio in de studio.

Paul McCartney was werkelijk een speciale ervaring in de studio, vertelt Cooper in dezelfde YouTube-video. De ex-Beatle kwam de studio in en wist van de piano gelijk zijn plek te maken. De bassist wist vrij snel welk nummer hij met de Vampires wou opnemen: ‘Come and Get It’. Wat erna gebeurde vergelijkt Alice met een Indiana Jones-moment. McCartney klikt zijn koffer open en haalt dé Beatles bas tevoorschijn. Iedereen kijkt met open mond en het gevoel dat ze naar een waar reliek kijken. McCartney daarentegen denkt er niet zo over. Hij pakt de bas uit het koffer, gooit ‘m richting Johnny Depp en zegt: ”It’s just a piece of wood”.

On stage

Hollywood Vampires Setlist Life Park, Istanbul, Turkey 2023

Zoals hierboven al wordt opgemerkt, eert Hollywood Vampires Alice Cooper’s ‘dead drunk friends‘ en dat is ook keihard terug te zien in hun setlist. Tijdens tournees wordt de supergroep bijgestaan door o.a. Duff McKagan en Matt Sorum van Guns N’ Roses en Robert DeLeo van Stone Temple Pilots. De band speelt onder andere nummers van The Who, David Bowie en The Doors. Volgens Joe en Alice is Johnny Depp een fantastische gitarist en dedicated rock ’n roller. De allure van filmster is hem ook niet aan te rekenen volgens de rocksterren: ”He does not go up there and ‘act’ like a rockstar, he is a rockstar”. Ze voegen eraan toe dat Johnny het publiek wel elke avond moet overtuigen: ”After three songs the audience is really convinced about his guitar playing. But then he has played four guitar solos already”.

Graspop Metal Meeting Logo

Graspop Metal Meeting 2023

Locatie
België
Dessel, België
Datum 15-18 juni 2023
Line-up
Machine Head
Guns N' Roses
Disturbed
Tickets Niet meer beschikbaar.