19 onvergetelijke momenten uit de Graspop Metal Meeting geschiedenis

Graspop atmosfeer
Foto: Tim Tronckoe

In 2024 is het alweer tijd voor de 27e editie van de Graspop Metal Meeting. Vanaf het ontstaan in 1996 klinken er zware gitaren over de weide in Dessel. Wij zetten hieronder 19 onvergetelijke momenten uit de Graspop geschiedenis op een rijtje.

1. De allereerste editie (1996)

In 1996 is het dan zover, de allereerste Graspop Metal Meeting vindt plaats. Op zondag 30 juni betreden in totaal 15 bands het festival, verdeeld over de Mainstage en de Marquee. Tienduizend bezoekers kwamen op het festival af. Sindsdien is de naam Graspop Metal Meeting gevestigd in het muzieklandschap en zeker bij de metal liefhebber.

Foto: Rudy de Doncker

2. Het gelukkige huwelijk met Iron Maiden (1996)

Iron Maiden kun je gerust de huisband van het festival noemen. In totaal heeft de Britse metal mastodont tien keer op Graspop Metal Meeting gestaan. Dat gelukkige huwelijk ontstond al op de allereerste editie. ‘Fear of the Dark’, ‘2 Minutes to Midnight’ en nog vele andere klassiekers schalden over de weide, waarna er met ‘Running Free’ een einde kwam aan het debuut van Graspop Metal Meeting.

Foto: Rudy de Doncker

3. Founding Fathers van metal op het affiche (1998)

Natuurlijk is er altijd een discussie over welke band nou met een genre is begonnen. Binnen de metal kijken we dan toch vaak naar Black Sabbath. Met het zware geluid lag de band in ieder geval aan de basis van de heavy muziek. In 1998 was het zover dat de Britse band als afsluiter op het Belgische festival stonden. Natuurlijk werd er afgesloten met ‘Paranoid’.

Graspop modder camping bezoekers
Foto: Stijn Verbruggen

4. Campingfest (2001)

Het feest met metal muziek kan nooit lang genoeg duren moesten de Graspop organisatoren hebben gedacht. In 2001 ging de Marquee 1 een dag eerder open. Zo konden acts als Devin Townsend, Rose Tattoo en Nevermore al op de vrijdag spelen in plaats van de zaterdag, wat de hoofddag was. Deze vrijdag werd omgedoopt tot Campfest. Dit beviel, een jaar later kwam er ook een programma voor de Marquee 2 bij. In 2004 bleef de vrijdag de pre-party dag, maar werden zowel de zaterdag als de zondag festivaldagen. Sinds 2005 is ook de vrijdag uitgegroeid tot volwaardige festivaldag.

De Metal Dome voor Hellmut Lotti op Graspop 2023

5. De Metal Dome (2005)

In 2005 kwam er een nieuw podium naast de Mainstage en beide Marquees: de Metal Dome. Tot op de dag van vandaag wordt dit podium ten hartenlust gebruikt. Want zeg nou zelf, een dag Graspop zonder Metal Dome is toch geen Graspop? De donkere muziek die onder je huid gaat zitten komt in een tent het best tot zijn recht. Daarnaast is de Metal Dome een ideaal podium voor nieuw metal talent. Zo speelde latere headliner Volbeat hun eerste show van Graspop op dit podium en heeft ook Alestorm hier zijn eerste Graspop stappen gezet.

6. De “eenmalige” reünie van At The Gates (2008)

Wie melodische deathmetal zegt, zegt At The Gates. Deze bepalende Zweedse band ging uit elkaar voordat ze op Graspop Metal Meeting konden spelen. Toen de reünie werd aangekondigd, kon het ook niet anders of ze zouden op het metalfestival staan. Ze speelden in de Marquee en ver voor aanvang puilde de tent al uit. Het werd een legendarische show, vol venijn en daaddrang. De reünie was niet eenmalig (de band zou nog driemaal op het festival spelen), maar dat deed niks af aan het optreden in 2008.

7. We’re Not Gonna Take It (2012)

No, we’re not gonna take it! De iconische tekst van Twisted Sister zal menig Graspop bezoeker nog in het hoofd zitten. Ze waren dan wel niet de afsluiter van de zaterdag in 2012, dit nummer bleef het publiek maar zingen. Van het terrein tot de camping Boneyard, van de wc’s tot in de verre omgeving. Overal werd het nummer geschald. Geruchten gaan dat de echo nog steeds in Dessel te horen is.

Graspop 2018
Foto: Samuel van der Lee / Festileaks

8. Twee mainstages (2014)

Tot 2014 waren er twee Marquees. Eén van deze tenten werd ingeruild voor een nieuw podium, Mainstage 2. Dit podium staat direct naast Mainstage 1. Hierdoor hoef je na een optreden enkel opzij te kijken voor de volgende band. Ideaal voor liefhebbers van de grotere en meer mainstream metal bands. In de eerste editie met deze 2 podia pakt het festival meteen uit met Avenged Sevenfold, Sabaton, Volbeat, Limp Bizkit en Black Sabbath. Het concept bevalt, sindsdien hebben we twee hoofdpodia op Graspop Metal Meeting.

9. Jupiler Stage (2014)

Er was nog meer verandering in het podiumbestand in 2014. Zo kwam ook de Jupiler Stage erbij. Dit podium richt zich voornamelijk op de punk en metalcore. Tijdens de eerste editie was het aan bands als Architects, Walls Of Jericho en We Came As Romans de eer om het podium te openen, en af te breken. Ook Belgische bands kregen hiermee een doorgroeimogelijkheid. Zo stonden nationale acts als Diablo BLVD en Ostrogoth in 2014 op de Jupiler Stage.

Behemoth
Photo: Grzegorz Gołębiowski

10. Behemoth (2016)

Het blackened death metal album The Satanist is er zo eentje dat altijd hoog scoort in de overzichtlijstjes. Om dit album integraal te horen is dus een droom die uitkomt. Precies dat gebeurde zondag 19 juni 2016. De Poolse band Behemoth speelde de plaat van begin tot eind en aangezien ze toch nog tijd overhadden, knalden ze daarna nog even een paar topnummers van andere albums erachteraan. Iedereen die erbij was geweest, was het erover eens. Dit was legendarisch goed.

Rammstein 2019
Photo: Olaf Heine

11. Rammstein (2017)

Veel grote metalacts zijn stadionheadliners. En als zo’n band toch festivals afgaat in plaats van eigen shows speelt, heb je altijd nog Rock Werchter op de loer liggen om ze af te snoepen. In 2017 was het dan toch zo ver; een van de grootste metalbands komt eindelijk naar Graspop Metal Meeting. Rammstein komt zijn industrial metal ten gehore brengen. Samen met de pyroshow zetten ze de Desselse weide in vuur en vlam!

12. Vier dagen! (2018)

Wat is er nu beter dan drie dagen metal? Vier dagen metal! In 2018 wordt een heuse XL-editie aangekondigd. Op de donderdag is er al een programma op beide mainstages en in de tenten. Enkel de Marquee blijft gesloten. En de band die deze extra dag mag aanvoeren? De giganten van Guns N' Roses. Het concept van vier dagen blijft hierna. In 2019 zijn de twee mainstages op de extra dag nog leeg, en vindt de dag in de tenten plaats. Vanaf 2022 is de vierde dag een volwaardige festivaldag.

13. Slayer (2019)

SLAYERRRRRRRR! Een van de favoriete kreten op festivals wereldwijd was nog nooit zo relevant als op Graspop Metal Meeting 2019. De iconische band nam afscheid. In dat kader mocht de groep de eerste dag afsluiten. Waarom we met ons allen deze kreet uitroepen, hebben we al eerder een keer uitgezocht. Wat van 2019 in ieder geval blijft hangen is dat ene woord. Nog een keertje dan: SLAYERRRRRRR!

Slipknot - Graspop 2019
Photo: Rudy De Doncker (Graspop Metal Meeting 2019)

14. Slipknot (2019)

Het beste optreden van 2019 was volgens veel Graspop-bezoekers de show van Slipknot. Alle nummers worden meegebruld, er is een langdurige sit-down met een explosie aan het eind en de visuals maken diepe indruk. Het was alweer de zevende doorkomst van de band en bij het publiek blijven ze een geliefde afsluiter.

15. Infected by GMM (2020)

In de jaren 2020 en 2021 was er geen Graspop, reden bekend. Maar van het meest negatieve wordt ook geprobeerd iets positiefs te maken. Op de datum dat het festival plaats had moeten vinden, kwam er een virtueel festival. Shows die eerder op Graspop Metal Meeting hadden plaats gevonden, kwamen nu de thuis door de speakers. het was ook in deze tijd toch wel een troost dat je wist dat iedereen op hetzelfde moment naar dezelfde show zat te kijken. Horns up!

Crowdsurfen op Graspop 2022. © Bart Vernimmen

16. Een uitgesteld feestje (2022)

In 2020 en 2021 bleef de Desselse weide leeg. Het 25ste jubileum werd hiermee verplaatst naar 2022. Wanneer het dubbel en dwars werd ingehaald met 4 volle dagen met de beste heavy muziek. Grote bands als Scorpions, Iron Maiden, Judas Priest en Korn prijkten bovenaan het affiche. Maar de echte headliner was het gevoel. Het gevoel van eindelijk weer Graspop na twee lege jaren.

17. Sabaton (2022)

Graspop zit in het DNA van Sabaton verweven. In 2007 mochten de Zweden de Marquee openen, het jaar erop de mainstage, om uiteindelijk door te groeien naar headliner van de tweede mainstage in de jaren daarna. Maar het hoogtepunt komt in 2022. Dit jaar mogen ze het festival afsluiten. Dat doen ze als vervanger van Aerosmith. Voor de band zelf voelt het speciaal, kijk daarvoor gerust bovenstaande mini-docu.

18. Helmut Lotti (2023)

Doorbraak bij de Nederlandse Soundmixshow, lichte klassieke nummers, veelal Nederlandstalig en een swingalbum op zijn naam. Niet interessant voor Graspop. Ten minste, dat zou je denken. Plak een l bij in de naam, verander het repertoire naar hardrock klassiekers en je hebt Hellmut Lotti Goes Metal. Het zorgde in 2023 voor een uitpuilende tent, en de enige keer dat er deze editie een alert werd verzonden dat er niemand meer bij mocht. Er stonden buiten nog tig keer zoveel bezoekers als binnen. Enige mogelijkheid om nog dichterbij te komen was crowdsurfen.

19. Nieuwe headliners staan op (2023)

De headlinerpoule wordt in de metalwereld kleiner en kleiner. Mastodonten verlaten het vak, en juist die gevestigde namen zijn de ticketverschuivers. Vorig jaar stonden de nieuwe headliners op. Parkway Drive, Ghost, Machine Head en Gojira lieten zien uit het juiste vaatje te tappen waar juist de oudere acts het lieten afweten. Met een goede dosering ziet de Graspop Metal Meeting nog een mooie toekomst tegemoet.

Nog niet uitgelezen na deze 19 hoogtepunten uit de Graspop geschiedenis? In dit artikel hebben wij alle posters uit de Graspop Metal Meeting geschiedenis op een rij gezet.

Graspop Metal Meeting Logo

Graspop Metal Meeting 2024

Locatie
België
Dessel, België
Datum 20-23 juni 2024
Line-up
Alice Cooper
Scorpions
Machine Head
Tickets Kopen