Zaterdag op Isle of Wight, een festival gekenmerkt door meezingacts als Robbie Williams, kermisattracties en een stop op alcohol voor 12 uur ’s middags. Maar deze dag zal vooral de geschiedenis ingaan als de dag van ‘gods and goddesses’. Deze dresscode werd namelijk voluit nageleefd. Fancy dress op een festival, is dat wat en moeten we ons daar in Nederland ook aan wagen?
Isle of Wight festival op (je raadt het niet) het Isle of Wight, daagt bezoekers graag uit met een themadag. Op zaterdag verkleden velen zich in dat jaarlijks wisselende thema. Dit jaar was het thema ‘gods and goddesses’.
Geen buckethats, korte broeken en fannypacks, maar vleugels en witte gewaden. De een doet uitermate z’n best met een zelfgemaakt Anubis-kostuum terwijl de ander een plastic Caesar-krans op Shein besteld heeft. De inzet wisselt, maar het heeft effect: je kijkt de hele dag je ogen uit. Dit alles komt tot een climax bij de meest luie prijsuitreiking allertijden, waarbij de presentatoren overduidelijk ook een zwaar weekend hebben. “Yeah, so let’s hear it if you want these guys to win”, zegt een van hen met een diepe zucht. De ceremonie duurt nog geen vijf minuten, maar de sfeer zit er goed in. Er kunnen kaarten gewonnen worden, mensen!
Door de dag heen zakt de kwaliteit van de kostuums gauw. De tap is open en met een stuk of acht pints in je mik is het lastig je toga om je middel gewikkeld te houden. En zeker met deze temperaturen zakt de toewijding gestaag. Dat gezegd hebbende, is dat precies wat deze dresscode-dag zo goed maakt. Want wat is gezelliger dan strontlazarus Britten die meezingen met de grootste hits allertijden? Strontlazarus Britten die meezingen met de grootste hits allertijden in compleet debiele outfits! Contact maken is nog simpeler gemaakt. Zeg wat over iemands kroon en je hebt meteen een nieuwe vriend erbij.
Isle of Wight is het ultieme feestfestival. Hard nadenken en meningen vormen over kwalitatief hoogstaande muziek hoeft hier niet. Dat scheelt, aangezien nadenken lastiger wordt naarmate je meer halve liters cider drinkt. Het fancy dress-thema past hier dan ook volledig bij. Het is al een grote kermis, dus daar kan nog wel een dosis ordinaire dommigheid bij. Het is een ideale setting voor kostuums die je in de prullenbak gooit als je er weer klaar mee bent. En dat is precies waarom het in Nederland niet gaat werken. In een land waarin festivals tot in de puntjes geregeld zijn, past deze simpele vorm van vermaak niet. Nederlanders zijn gewend dat het festival hen vermaakt, niet dat zij daar zelf nog wat voor mee moeten slepen. En we zuipen toch ook wel beduidend minder dan onze Noordelijke vrienden.
Fancy dress komt het best tot z’n recht op de Britse festivals en dat is prima. Mocht je naar Isle of Wight gaan, dompel je daar vooral volledig onder in al het feestgedruis. Je komt gegandeerd terug met nieuwe vrienden en pijn aan je lever. Op Lowlands gaan we gewoon weer lekker naar de ochtendyoga.