Advertisement

Pinkpop 2023 dag 2: Daði Freyr improviseert, The Script brengt ode en Robbie Williams stelt teleur

beste optredens Pinkpop 2023
Queens of the Stone Age op Pinkpop 2023. Photo credit: Nikki Born / Festileaks

Terwijl we alweer aan de laatste dag van Pinkpop 2023 zijn begonnen, blikken we met een zelfvoldaan gevoel terug op de dag van gisteren. De hoogtepunten volgden elkaar namelijk in rap tempo op. Iets gemist, of thuis op de bank? Check dan nu onze hoogtepunten van Pinkpop 2023 dag 2 met onder andere Queens of the Stone Age en Daði Freyr.

Pinkpop 2023 dag 2
Dadi Freyr op Pinkpop 2023. Photo credit: Nikki Born / Festileaks

Daði Freyr

Vanaf het moment dat Daði Freyr het podium oploopt, zie je al meteen dat de IJslandse zanger het enorm naar zijn zin heeft op Pinkpop. Als hij na de set opener zijn dansmoves toont, laat het publiek ook duidelijk weten zin te hebben om te zingen en dansen. Maar als het tweede nummer bijna op z’n eind is, slaat het noodlot toe: Ableton, de software die de zanger gebruikt voor zijn muziek, crasht. De Ijslander houdt echter het hoofd koel.

Terwijl hij zijn computer herstart, improviseert hij kort een speciaal Pinkpop nummer (“I want you to be my lady Pinkpop”), wat natuurlijk op waardering in het publiek kan rekenen. Al snel kan de show weer worden opgepakt, waarin humor de boventoon voert. De show wordt afgesloten met achtereenvolgend ‘Whole Again’, wederom een geïmproviseerde serenade aan Pinkpop en natuurlijk de hit waarop iedereen zit te wachten ‘Think About Things’. De weide zingt massaal mee, de sfeer op Pinkpop dag 2 zit er goed in.

Pinkpop 2023 dag 2
Photo credit: Nikki Born / Festileaks

Community Meet-up

Al voor het officiële startsignaal van de Community Meet-up om 15:05 uur, verzamelen de eerste Festileakers zich bij de Pinkpopletters. Al snel vormt zich een gezellige groep, een mix van forumgangers, redactieleden en lezers. Samen delen we onze eerste indrukken van het festival, terwijl op de achtergrond Rondé op het hoofdpodium speelt.

We blikken terug op een mooie eerste dag (‘Wat was P!nk goed he?’) en kijken vooruit naar wat er de rest van de dag nog op de planning staat (‘Dat wordt rennen tussen de podia!’). Voor even waren de Pinkpopletters helemaal van Festileaks. Natuurlijk kon ook de legendarische groepsfoto niet ontbreken. Iedereen die er was: bedankt, en tot de volgende Festileaks Meet-up!

Hollywood Vampires op Pinkpop 2023. Photo credit: Nikki Born / Festileaks

Hollywood Vampires

Wie goed kijkt naar het plaatje hierboven ziet het toch echt goed: er is een filmster op Pinkpop 2023. Johnny Depp is de gitarist van Hollywood Vampires en in Landgraaf kruipt hij met zijn hoedje in de gedaante van een rasta. Na een bijzondere geboorte van de band prijken ze nu ook op mooie posities op festivalaffiches. Dat ze deze verdienen bewijzen ze met een setlist vol bekend materiaal van andere artiesten.

Zo worden onder andere ‘Heroes’ van David Bowie en ‘Walk This Way’ van Aerosmith, met Aerosmith-gitarist Joe Perry, ten gehore gebracht. Een feest der herkenning voor velen in het publiek, waar de gemiddelde leeftijd zichtbaar hoger lag dan op de eerste festivaldag. Maar ondanks de rocksterrenstatus van Joe Perry en Alice Cooper, is het toch hollywoodster Johnny Depp die op de meeste aandacht mag rekenen. Het publiek gaat namelijk pas echt los als Depp op de schermen naast het podium verschijnt.

Photo credit: Buro Pinkpop

Het Pinkpopbiertje

Nieuw dit jaar op Pinkpop: een exclusief Pinkpopbiertje. Verrassend genoeg hebben we 52 edities moeten wachten op deze bourgondische versnapering. Maar het wachten wordt beloond, want festivalgangers kunnen nu van een heerlijke, exclusieve New England IPA genieten. Deze variant is gebrouwen door biermerk Brand. Zij verzorgen ook het reguliere bier.

Het pilsje kost anderhalve munt, net als andere speciaalbieren die te koop zijn op de Landgraafse weide. Je vindt ‘m bij de speciaalbierenbar in de buurt van de Tent Stage of natuurlijk in het bierlokaal. Het biertje heeft een fruitige ondertoon en proeft lekker fris. Een goede afkoeling tegen de warme temperaturen.

Pinkpop 2023 dag 2
The Script op Pinkpop 2023. Photo credit: Nikki Born / Festileaks

The Script brengt ode aan overleden gitarist

Op Pinkpop 2023 staat The Script voor het eerst sinds het overlijden van Mark Sheehan voor een eigen optreden op de bühne. De gitarist overleed twee maanden geleden. Zijn mede-bandleden brachten hem vandaag op het podium een laatste ode. De tranentrekker komt op de helft van de set, wanneer de bandleden ‘If You Could See Me Now’ opzetten als tribuut aan hun gitarist en bovenal goede vriend. 

“Mark Sheehan, I’m just missing you now,” weet bij menig Pinkpopganger de gevoelige snaar te raken. De camera zoomt in op meerdere fans die het niet kunnen bedwingen om een traan tegen te houden terwijl beelden van de gitarist op het scherm verschijnen. O’Donoghue blaast nog een laatste zoen richting de lucht.

Lees meer over dit speciale optreden >

Queens of the Stone Age op Pinkpop 2023. Photo credit: Nikki Born / Festileaks

Queens of the Stone Age

Queens of the Stone Age is terug op Pinkpop na tien jaar, en hoe. De band uit the dessert is live nog altijd ijzersterk met frontman Josh Homme voorop. Na een roerige tijd met onder andere kanker en een vechtscheiding schudt hij dit vakkundig van zich af met nieuw materiaal onder de arm. Het toont lef dat hij zichzelf zo blootgeeft op het nieuwe album waarvan we onder andere single ‘Emotion Sickness’ te horen krijgen.

Over lef gesproken, Queens of the Stone Age opent met hun grootste succes ‘No One Knows’. Ondanks dat het publiek meteen begint te springen en mee te zingen ligt het gevaar op de loer dat het publiek vroegtijdig afhaakt. Het vakmanschap van de heren zorgt ervoor dat die angst ongegrond is. Met hits als ‘Make It Wit Chu’, ‘Go With the Flow’ en een aan zijn overleden vriend Mark Lanegan opgedragen ‘God Is in the Radio’ houdt de band het publiek in haar greep. Om datzelfde publiek vervolgens volledig te overrompelen met keiharde afsluiter ‘A Song for the Dead’.

Pinkpop 2023 dag 2
Robbie Williams op Pinkpop 2023. Photo credit: Nikki Born / Festileaks

Robbie Williams leunt wel erg op nostalgie

Dat Robbie Williams het publiek na acht jaar afwezigheid op het festival nog altijd weet te bespelen wordt meteen duidelijk. De zanger moet het helaas wel vooral van nostalgie hebben. Gedurende de hele show blijft ‘leeftijd’ een rol spelen. Zo neemt Robbie Williams ons op Pinkpop 2023 mee door zijn hele carrière. Zo neemt hij ‘Could It Be Magic’ van zijn voormalige boyband Take That op in de setlist.

Ook covert hij ‘Don’t Look Back in Anger’ van de broers van Oasis met wie hij optrok op Glastonbury nadat hij ontslagen was bij Take That. Het zorgt voor een meezingmoment van jewelste. Oasis, dat zou nog eens een Pinkpopheadliner zijn, afgaand op de reactie van het publiek. Kan Robbie niet eens een belletje plegen richting de broers?

Lees meer over zijn headlineshow in onze recensie >

Pinkpop Logo

Pinkpop 2023

Locatie
Nederland
Landgraaf, Nederland
Datum 16-18 juni 2023
Tickets Niet meer beschikbaar.