Advertisement

Review: Live is Live 2023 zorgt voor logistieke verbeteringen en muzikaal spektakel

Foto: Thomas Heijligers / Festileaks

Na een teleurstellende debuuteditie in 2022 heeft Live is Live veel verandering toegepast in 2023. Met een diverse line-up, een tweede podium, een nieuwe locatie en een nieuwe aanpak voor de food line-up zijn alle ingrediënten voor een frisse start aanwezig. Is het festival in staat om aan de hoge verwachtingen van het publiek te voldoen?

De festivalwereld barst van de perfect georganiseerde festivals. Zeker in de Benelux hebben bezoekers daardoor een torenhoge standaard. In 2022 adverteerde Live is Live haar debuuteditie als “de ultieme bezoekerservaring,” “een premium live-ervaring,” en “een betoverende uitdoorlocatie met het comfort van indoor.” Tel daar een sterke en diverse line-up bij op en een nieuwe parel in het festivallandschap is in de maak. Maar helaas weet het festival de beloftes in 2022 niet waar te maken.

Live is Live maakt een jaar later een frisse start op een nieuwe locatie. Daarnaast is Best Kept Secret curator van de food line-up en is er een tweede podium voor akoestische sets toegevoegd. Met een ijzersterk affiche zijn wederom alle ingrediënten voor een waanzinnig festivalweekend aanwezig. En na wat kleine opstartproblemen weet de organisatie de hoge verwachtingen in 2023 wel waar te maken. Een nieuwe parel mag toegevoegd worden aan de festivalagenda van de Benelux!

Foto: Alexander van Gestel / Festileaks

Programmering

Live is Live 2022 duurde drie festivaldagen. Dag één stond in het teken van indie-alternative met onder andere The National, Wilco en dEUS. Op de tweede dag schitterden Nederlandstalige acts. Tot slot werd het festival afgesloten met een internationale pop-dag met onder andere Duran Duran en Mika.

Live is Live 2023 gooit het op de tweede editie over een andere boeg. In plaats van drie duurt het festival twee dagen. Beide kennen een opvallend sterke programmering in de breedte met unieke acts aan de bovenkant, gericht op de indie-liefhebber. Ook introduceert het festival een tweede podium waar akoestische sets worden gespeeld door onder andere Novastar, Hydrogen Sea, en Jasmine Jethwa – die haar eerste festivaloptreden ooit geeft.

Balthazar op Live is Live 2023. Foto: Thomas Heijligers / Festileaks

Met School Is Cool en The Hickey Underworld worden beide dagen geopend door een Belgische act. Op de eerste dag bestaat de mainstage verder uit Whitney, Sylvie Kreusch en Warpaint. Op de festivalzondag betreden Whispering Sons, Belle-amp-Sebastian en Suede het podium voordat de headliners acte de presence geven.

Het einde van de eerste festivaldag wordt ingeluid door Balthazar, dat maar vier shows geeft deze zomer. De Belgische band weet het publiek moeiteloos voor zich te winnen met een – wederom – overtuigende show waarmee ze de eerste festivaldag ook hadden kunnen afsluiten. Zij het niet dat indierockband The War on Drugs nog geprogrammeerd stond en er nog een schepje bovenop doet. Dag twee kent dezelfde strategie: de belgische groep dEUS speelt een daverende thuiswedstrijd voordat Grace Jones het publiek in Antwerpen trakteert op een unieke show.

Foto: Thomas Heijligers / Festileaks

Eten & drinken

In 2023 is Best Kept Secret de curator van de food line-up. De torenhoge verwachtingen voor diversiteit en kwaliteit die dit met zich meebrengt worden zonder moeite waargemaakt. Van Karma Shoarma, Duck Truck, Indian Soulfood, Bombay BBQ, Libanees streetfood bij Yalla Yalla, tot het ontzettend populaire Desi Indian Soulfood – de keuze was reuze. Ook voor de eenvoudigere eter zijn er genoeg opties zoals pancakes, pasta en verse friet. Vergeleken met andere festivals zijn de prijzen voor een maaltijd op Live is Live 2023 ook schappelijk.

Door enorm lange rijen bij eetkraampjes moesten bezoekers in 2022 lang wachten. Sommige festivalgangers misten daardoor zelfs optredens. Maar gelukkig zijn op Live is Live 2023 de wachtrijen bij de drink- en eetkramen aanzienlijk korter. Nog altijd is het rond etensuur en tussen acts op de mainstage druk bij de eetkraampjes, maar deze rijen zijn niet erger dan andere festivals met voornamelijk één hoofdpodium. Bezoekers hoeven niet te lang te wachten om aan hun trekken te komen en hoeven al helemaal geen optreden te missen. Een welkome verbetering ten opzichte van vorig jaar.

Foto: Alexander van Gestel / Festileaks

Logistiek

Over 2022 lezen we: “Logistiek gezien een ramp op alle vlakken die eerste editie”, aldus de meest gelikete reactie op een Facebook-bericht van een festivalbezoeker. Ook wij moesten in 2022 een uur wachten op eten waardoor we Wilco vorig misten, om nog maar te zwijgen over de urenlange rijen bij de parkings en het wachten op bussen die niet kwamen opdagen.

Ook in 2023 kent het festival een valse start. Door een fout met het scansysteem staan er honderden mensen nog bij de ingang te wachten als School Is Cool de eerste akkoorden inzet. Het festival communiceert dit echter meteen via de social media-kanalen, toch moeten enkele bezoekers erg lang in de snikhete zon wachten. De organisatie stuurt er ook op aan om niet met de auto te komen in verband met de verwachte drukte. Bezoekers die bij de dichtsbijzijnde P+R parkeren wacht nog 1,5 uur wachten, maar gelukkig zijn er alternatieven om hier rekening mee te houden.

Festivalgangers die vanuit het centrum van Antwerpen te voet of met de fiets gaan staat wel een verrassing te wachten. Via de Sint-Annatunnel, een 572 meter lange tunnel die zich ongeveer 32 meter onder de grond bevindt, moeten fietsers namelijk met roltrappen of een lift naar beneden gaan om de Schelde over te steken. Na afloop van een festivaldag is er een kleine file doordat elke festivalganger één voor één met de fiets op de roltrap plaats moet nemen. De wachttijd is niet zo lang, al valt een enkele bezoeker met een biertje te veel op wel van de roltrap.

Foto: Thomas Heijligers / Festileaks

Terrein en podia

De eerste editie van Live is Live vond plaats in Zeebrugge. Live is Live 2023 verhuist naar de Antwerpse Linkeroever. De organisatie liet weten dat het tevreden was over Zeebrugge, maar dat het een rondreizend festival is waarvoor een andere locatie is gekozen. Het terrein in Antwerpen is prachtig ingericht en doet denken aan een kleinschalige versie van Best Kept Secret. De mainstage staat op een open veld waarbij twee barren en een zittribune te vinden zijn.

Aan de zijkant van het terrein vind je Dageraad, een klein podium voor akoestische sets. Aan de andere kant bevindt zich een bosrijke omgeving met de meeste eettentjes – de perfect plek om wat schaduw te pakken op de twee zonovergoten dagen. Daarnaast is het terrein ook sfeervol aangekleed met mooie tenten en grote canvas-doeken van album-covers van artiesten die op het festival te zien zijn.

Podiumtribune op Live is Live 2023. Foto: Thomas Heijligers / Festileaks

Premium live-ervaring

Live is Live is een festival dat focust op de ultieme bezoekerservaring tijdens liveconcerten. Hoewel het festival deze verwachtingen in 2022 niet kon waarmaken lukt dat in 2023 wel. Het festival kent een gezellige sfeer, mooi terrein, sterke en unieke line-up, en opmerkelijk en kraakhelder geluid bij de mainstage.

Je bezoek aan Live is Live kun je op verschillende manieren upgraden. Bijvoorbeeld met Terrace- en VIP-packages. Ook moet je upgrades aanschaffen om in het voorvak of op de tribune plaats te nemen. Voor het voorvak betalen bezoekers €30,- terwijl je voor de zitplekken €25,- extra neerlegt. Door deze extra kosten is het voorvak – zeker vroeg op de dag – extreem leeg, en staan veel fans op een afstand van het podium.

Foto: Alexander van Gestel / Festileaks

De capaciteit van Live is Live is 20.000 bezoekers per dag. Afgelopen weekend waren er ongeveer 17.500 en 12.500 bezoekers aanwezig. De vraag is wat er met de rijen bij eettentjes gebeurd als er duizenden bezoekers bij komen. Daarnaast kan de roltrap om de Schelde over te steken met een fiets ook een bottleneck worden als er nog duizenden fietsers bijkomen. Echter hebben we er het volste vertrouwen dat de organisatie na de lessen van de eerste editie ook hiermee om kan gaan. Tot slot is het upgrade-systeem waar Live is Live mee werkt ook niet altijd sfeerverhogend. De upgrades voor het voorvak en voor de tribune zorgen ervoor dat het voorvak – zeker vroeg op de dag – vaak leeg is.

In de vorm van 2023 is Live is Live een nieuwe ruwe diamant op de Benelux festivalagenda. Wij zijn dan ook erg blij dat Live is Live 2024 weer van de partij is. Het festival vindt op 28 en 29 juni 2024 wederom plaats op festivalweide Middenvijver in Antwerpen.