Zorgt de hype rond Sleep Token voor een te kleine Metaldome op Graspop 2023?

Het is zaterdag twintig voor zes op Graspop. In Flames begint op één van de twee hoofdpodia en Code Orange staat in de grootste tent. Toch bestaat de kans dat het kleinste podium op Graspop, het drukste gaat zijn. Dat komt allemaal door de hype die speelt rond de band Sleep Token. Maar waar komt die hype vandaan?

Anonimiteit achter maskers

Welke bandleden precies achter de fascinerende maskers zitten, is officieel niet bekend. Net als de bands Ghost en Slipknot, welke beiden ook op Graspop 2023 staan, gaan de muzikanten schuil achter, jawel, schuilnamen. De lead zanger heet Vessel, dat is officieel ook het enige bandlid. De andere artiesten in de band hebben de namen II, III en IV. Met een dergelijke geheimzinnigheid over de bandleden, gaan er natuurlijk binnen de kortste keren geruchten rond wie er achter zou zitten. Zo zou Dan Smith van Bastille een goede gok zijn geweest door de vocale range en de overeenkomst dat zowel Sleep Token als Dan uit Londen komen. Maar die schijnt het niet te zijn. Voor als je het geheimpje voor je wilt verpesten. Dit artikel van Killthemusic, geheel toepasselijk, durft aan te geven wie er achter de maskers zit.

Progressieve cocktail van Metal, Pop en R&B

Met het album Take Me Back To Eden heeft Sleep Token dit jaar hun derde album uitgebracht. En het nummer drie komt ook naar boven als het gaat om genre beschrijvingen van dit album. Of het nou op de site van Plato, RYM of, de meest gebruikte bron in scripties, Wikipedia is. De termen Metal, Pop en R&B komen allemaal naar boven om dit album te beschrijven. Het nummer ‘Vore’ is heerlijke metal, ‘Granite’ zou zo een cover kunnen zijn van een zeroes R&B artiest en het nummer hierboven, ‘DYWTYLM’, is een heel zacht alternatief pop liedje. Dat staat allemaal op één album, en dat intrigeert uiteraard een hele verscheidenheid aan muziekliefhebbers.

De hoogmis als concert op Graspop 2023

Ondanks dat ze nu touren met eerdergenoemde Slipknot, heeft deze band uit Londen meer weg van de andere eerdergenoemde: Ghost. Concerten van Sleep Token worden uitgelegd als een hoogmis, alsof Vessel en zijn kompanen het ene ritueel na de andere afgaan op het podium. En daar helpen zowel de maskers als de afwisselende muziek aan mee. De maskers omringd door zwarte gewaden zorgen voor mystiek omtrent het optreden. En de lichte pop en R&B klanken laten bezoekers zweven tot de zevende hemel om vervolgens naar de hel gezogen te worden door de zware progressieve metal riffs. Ervaar het zelf op de zaterdag in de Metaldome om 17:40 op Graspop 2023. Wie weet keer je terug als herboren christenen, wie weet duik je nog dieper in de discografie van Behemoth. Maar Sleep Token is waarschijnlijk één fan rijker.

Graspop Metal Meeting Logo

Graspop Metal Meeting 2023

Locatie
België
Dessel, België
Datum 15-18 juni 2023
Line-up
Machine Head
Guns N' Roses
Disturbed
Tickets Niet meer beschikbaar.