Wacken Open Air 2023: de 5 beste first-timer shows

Wacken Open Air 2023
Photo credit: W:O:A Press

Wacken Open Air is het grootste metalfestival ter wereld, dat elke echte metalfan een keer moet bezoeken. Maar niet alleen de bezoekers hebben het festival op hun bucketlist staan. Voor het eerst spelen op Wacken is met recht een mijlpaal in de carrière van een band. Deze 5 bands hebben ons afgelopen weekend verbaasd met hun Wacken-debuutoptreden.

Bütcher

De Belgische band definieert metal zonder compromissen. Hun pure brutaliteit, geïnspireerd door old-school metal uit de jaren 80, verwoestte het Wasteland-podium absoluut. Niemand kon hun rauwe mix van speed, black en heavy metal weerstaan. Iedereen was aan het headbangen en raasde in de pit alsof er geen morgen is. Dit is het soort energie die je nodig hebt op de eerste dag van het festival, en Bütcher heeft het absoluut geleverd!

Empire State Bastard

Slayer’s drummer, Biffy Clyro’s zanger en een tourgitarist lopen een bar binnen… Empire State Bastard is het soort supergroep dat lijkt op het begin van een slechte grap. Maar de club bracht een eclectische set van zware herrie naar Wacken, waarbij zanger Simon Neil zijn prachtige stem inruilde voor zwaar gegrom, hoog geschreeuw en meerdere vormen van zang uit die beerput. De band is nog duidelijk aan het experimenteren, maar dat weerhoudt hen er niet van om een absurd gave set neer te zetten, al was het maar voor zo’n 150 metalheads. Dat is misschien even wennen voor deze groep!

Eyes

‘Je bent hier omdat je Iron Maiden of Dying Fetus niet wilt zien’, zei de zanger van de Deense hardcoreband Eyes. Hij had waarschijnlijk gelijk, kijkend naar de 100-150 aanwezigen. Maar de Deen hield zich geen seconde in. Een pure, brutale vuist, recht in je buik en wang. Het vormde zelfs een kleine circlepit. Hopelijk krijgen ze de volgende keer een beter slot!

Sleep Token

De Britse band Sleep Token heeft de laatste tijd meer aandacht gekregen. Talloze media noemden ze ‘je nieuwe favoriete gemaskerde band’. Maar voldoen ze aan deze verwachtingen? Op basis van hun Wacken 2023-prestaties is het antwoord duidelijk ‘ja’! Met hun unieke mix van genres, waaronder progressieve metal en postrock, betoverden ze het publiek volledig. Ze zijn zeker een band om naar uit te kijken!

Igorrr

Zijn breakcore, extreme metal en barokmuziek samen te smelten in één muzikaal project? De Franse band Igorrr is het bewijs dat het kan! Hun gekke energie resoneerde met het publiek en veroorzaakte chaos in de late nachtelijke uren. Wat een perfecte manier om Wacken 2023 af te sluiten!

Wacken Open Air Logo

Wacken Open Air 2023

Locatie
Duitsland
Wacken, Duitsland
Datum 2-5 augustus 2023
Line-up
Iron Maiden
Abbath
Alestorm
Tickets Niet meer beschikbaar.

Over de auteur ✍️

András Melles

I am a concert and festival enthusiast from Hungary, living in the United Kingdom studying History and International Relations. I've been to various festivals in Europe, and my optimal number of festivals I need to visit a year is 3, but we all know that the more the merrier! My favourite genres are rock and metal, but I am open to all different kinds of music. Favourite bands? Name the sub-genre and I tell you my choice! ;)

Meer van András