Advertisement

5 survivaltips om EXIT Festival 2023 te overleven

EXIT Photo Team

Goedkoop eten en drinken, dansen tot de zon opkomt en zoveel stages dat je geen idee hebt waar je moet beginnen. Dat is de echte EXIT Festival-experience. Maar hoe zorg je ervoor dat je deze 4 dagen op het Servische festival maximaal kan genieten? Wij gingen op zoek naar de beste survivaltips om EXIT Festival te overleven.

Op het Servische Festival EXIT kun je 4 dagen lang (of beter gezegd; 4 nachten lang) genieten van een enorm breed scala aan muziekgenres. Met meer dan 40 stages kan het ook eigenlijk niet anders dat er zoveel verschillende muziek te vinden is. Het uiterst betaalbare eten en drinken maakt dit festival ook zeker een dikke aanrader en wie graag danst tot de zon weer haar plekje aan de hemel gevonden heeft, is hier aan het juiste adres.

Toch kan zo’n weekend op dit festival best zwaar zijn. Om ervoor te zorgen dat je maximaal kan genieten volgen hier 5 survivaltips om EXIT Festival zo goed mogelijk te overleven.

Ga de eerste dag gelijk op ontdekkingstocht

Probeer na aankomst gelijk een rondje te lopen over het terrein. Leer zoveel mogelijk stages kennen en alle wegen er naartoe. Dat zijn er namelijk nogal wat. Ook slim om dit te doen zolang het nog licht is, om zo alles goed in je op te kunnen nemen. EXIT Festival begint namelijk pas om 19u ’s avonds en rond 21u wordt het al donker. Dus het is belangrijk om dit snel te doen.

Leer ook vooral de sluiproutes kennen. Zo voorkom je dat je door grote mensenmenigten heen moet wanneer je goed plekje zoekt of naar een andere stage wil. Ook hoef je niet bang te zijn om een act te missen die je graag wil zien wanneer je al weet hoe je snel bij een bepaalde stage komt.

Neem tissues en vochtige doekjes mee

Luxe doorspoeltoiletten met grote rollen wc papier zoals we op Down The Rabbit Hole en Lowlands gewend zijn ga je niet vinden op EXIT Festival. Je moet het hier doen met de oude vertrouwde (of in dit geval, toch niet zo betrouwbare) Dixi’s waarvan de helft op het terrein maar op slot kan. Dat is wel even wennen wanneer je in de afgelopen weken enkel Nederlandse festivals hebt gehad.

Toiletpapier zijn we vooralsnog niet tegengekomen, dus probeer je grote boodschap buiten het festivalterrein te doen. Of zorg ervoor dat je jezelf voorziet van je eigen wc papier. Bijvoorbeeld door tissues mee te nemen (of een hele wc rol).

Daarnaast zijn er enkel bij de toiletten van de mainstage waterkraantjes te vinden. Zonder zeep weliswaar, maar op de rest van het terrein kan je sowieso je handen niet wassen. Desinfectiegel wordt bij de entree afgenomen, dus het desinfecteren van je handen na een toiletbezoek zit er niet in. Vochtige doekjes vallen wat ons betreft daarom zeker onder de survivaltips om EXIT Festival te overleven. Deze mogen namelijk wel mee. Dus als een klein pakje hiervan in je festivaltas past, is dit zeker een aanrader om deze mee te nemen. Zo kom je toch met schone handen van de wc af.

Eet eens buiten de (festival)deur

Met het eten op EXIT is niks mis. Er is veel variatie en er zijn genoeg vegetarische en veganistische opties. Toch kunnen we zeker aanraden om ook eens een hapje in het centrum van Novi Sad te gaan eten. De poorten van het festival openen dagelijks pas om in de vroege avond, dus wanneer de eerste acts niet op jouw must-see lijstje staan, heb je genoeg tijd om de stad te ontdekken.

Het centrum van de stad is tijdens EXIT enorm levendig. Op vele plekken klinkt muziek en op iedere straathoek kun je wel souvenirs en festivalitems kopen. Er zijn genoeg restaurants waar je lekker kunt eten en het kost uiteraard niet veel. Daarnaast is het ook wel lekker om gewoon aan tafel te kunnen zitten in plaats van op de grond of staand, wat al gauw het geval is wanneer je op het festivalterrein een maaltijd wegwerkt.

Een ander voordeel is dat het centrum op loopafstand van EXIT is. Dus wanneer je een hapje en drankje hebt gedaan, kan je direct doorlopen naar het festivalterrein voor een nieuwe festivaldag.

Drink geen Gorki List (maar je moet het wel 1x proberen)

Wie de mainstage van EXIT bezoekt heeft de naam Gorki List ongetwijfeld voorbij zien komen. Dit podium wordt namelijk gesponsord door het drankje. Hoe het komt dat de kruidenlikeur zo groot is dat het het hoofdpodium van EXIT kan sponsoren is voor ons echter een raadsel. Want wat ons betreft hadden ze het beter Goor-ki List kunnen noemen. Echt waar, dit spul is werkelijk verschrikkelijk.

Gorki List betekent bitterblad en bitter is het zeker. Het drankje, dat z’n oorsprong in 1961 vond, bevat extracten van 27 geneeskrachtige kruiden, maar kennelijk wel enorm vieze kruiden. Ondanks dat het voelt alsof je absint naar binnen gooit, bevat dit drankje ‘slechts’ 28 procent alcohol, dus daarvoor hoef je het ook niet te drinken.

Toch moet je het minstens 1x proberen. Gewoon voor de ervaring. En vooral voor de reactie van je vrienden wanneer ze het flesje achterover tikken. Dit is de helse lijdensweg meer dan waard. Inmiddels zijn wij dit weekend al meerdere keren slachtoffer geworden van ons eigen enthousiasme. Iets wat vrijwel direct werd opgevolgd met diepe teleurstelling door dit drankje weer te drinken. Dus schaam je vooral niet wanneer je meerdere keren de fout ingaat. Het kan de beste overkomen.

Voor wie Gorki List graag eens wil uitproberen, maar het eigenlijk niet aandurft, hebben wij nog een tip. Neem direct na het shotten een goede slok bier om het weg te spoelen en stop vervolgens 1 of 2 Tic Tacs in je mond tegen de ranzige smaak. Op deze manier is het bitterblad enigszins te pruimen en kun je EXIT Festival toch overleven.

Neem af en toe de tijd om te ontprikkelen

EXIT kan soms best intens zijn. Van de lange nachten, vele podia die ervoor zorgen dat er overal op het terrein veel geluid is en alle lampjes, kun je soms een beetje overprikkeld raken. Het is weliswaar niet zo erg als Paaspop, maar toch is het goed om af en toe even rust te nemen om te ontprikkellen.

Dit kan bijvoorbeeld goed op de ‘Wenti Wadada Positive Vibrations Reggae’ stage. Voor het podium is een groot grasveld waar je heerlijk kunt zitten. Met een bar en verschillende eettentjes in de buurt kun je rustig opladen voor je je weer onderdompelt in het feestgedruis.

De Pachama stage is eveneens een goede plek om tot rust te komen. Het kleine podium bevindt zich aan een van de uiteindes van het terrein en is voorzien van prachtig uitzicht over de Donau en de stad. Hier even op adem komen is dus zeker ook een van de survivaltips voor EXIT Festival.

EXIT Festival Logo

EXIT Festival 2024

Locatie
Servië
Novi Sad, Servië
Datum 11-14 juli 2024
Line-up
Gucci Mane
Black Eyed Peas
Bonobo
Tickets Kopen