‘Hu Hu Hu’: The Hu brengt Mongoolse traditie naar Electric Castle 2023

Foto: Lotte Spek / Festileaks

Het Roemeense Electric Castle is in volle gang. Voor wie het dansen even zat is, biedt het festival ook een aantal stevige bands aan, waaronder The Hu. Festileaks was erbij en neemt je mee in de beleving.

The Hu is een folk metal band uit Mongolië. De band werd in 2016 opgericht en ging in 2018 viral met hun ‘Yuve Yuve Yu’ en ‘Wolf Totem’. De teksten gaan over de Mongoolse cultuur en folklore. Inmiddels timmert de band lekker aan de weg en zijn ze deze zomer met twee studio albums op zak te zien op veel Europese festivals.

Op Electric Castle 2023 wordt de band in een ramvolle tent onder luid gejuich ontvangen. Bezoekers schakelen snel om van de dancefeestjes naar een potje headbangen. Frontman Gala wordt geloofd om zijn spel op de ‘Morin Khuur’, ook wel de paardenviool. Het instrument dankt haar naam aan het materiaal van de snaren: paardenhaar. Ook de traditioneel Mongoolse ‘Tumur Hhuur’ (mondharp) blijkt populair onder het publiek. Los van de bijzondere instrumenten, valt The Hu op dankzij de Mongoolse keelzang. Dit is een traditionele langzame variant op grunts.

Foto: Lotte Spek / Festileaks

Gedurende het concert worden fans door de krachtige bewegingen van de band opgezweept om met gebalde vuist “HU HU HU” te roepen. De muziek wordt gekenmerkt door een zwaar accent op elke tel, waardoor het onmogelijk is voor het publiek om stil te blijven staan. De bandleden stralen kracht uit, passend bij de muziek. De langzame melodische muziek van The Hu bestaat uit krachtige riffs afgewisseld met technisch complexe solo’s die je in een trance brengen. Wie de tekst kent, zingt zachtjes mee met de hits, maar bovenal zien we mensen uit alle hoeken van de wereld genieten van de bijzondere muziek van The Hu.

The Hu

Naast het opvallende uiterlijk herken je The Hu aan het gebruik van traditionele instrumenten zoals de eerdergenoemde Morin Khuur en staan ze bekend om de Mongoolse keelzang. The Hu doet deze zomer een flink aantal Europese festivals aan. Zo waren ze in juni al te zien op onder andere Pinkpop 2023 en Rock Werchter 2023. In de zomer tourt de band door heel Europa. Voor september en oktober staat er een Amerikaanse tour op de planning.

Electric Castle Logo

Electric Castle 2024

Locatie
Roemenië
Cluj-Napoca, Roemenië
Datum 17-21 juli 2024
Tickets Kopen

Over de auteur ✍️

Eva Wendt

Hi, I'm Eva, 19 years old and I want to work in the music/festival industry. I dont know yet what exactly, because there are many things I like about it. I used to organize my own festival for 6 years and studied IEMES (International Event Music & Entertrainment Studies). I quit this after around 8 months to start working at IFFR (Internional Film Festival Rotterdam). This February I started to write for Festileaks to gain experience in this as well!

Meer van Eva