Parkpop stopt ermee door financiële complicaties

Het bekende evenement Parkpop stopt. Het Haagse festival kampt met te veel kosten en moet daarom noodgedwongen de handdoek in de ring gooien.

De organisatie van het gratis festival kan de peperdure rekeningen niet langer betalen. Het gaat om hoge kosten op het gebied van programma, productie en energie, die verder gestegen zijn. Ook veiligheid is een dure kostenpost. In een nieuwsbericht laat de organisatie weten dat Parkpop al langer verlies draait en de prijzen na de COVID-19 pandemie alleen maar hoger zijn geworden. Het is simpelweg ‘niet meer mogelijk‘ om het festival op deze manier te laten bestaan.

Om te voorkomen dat Parkpop volledig stopt, heeft de organisatie dit jaar onderzoek gedaan naar een betaald alternatief. Er is in 2023 ook geen nieuwe editie georganiseerd om volledig te kunnen focussen op andere mogelijkheden. Hoewel het publiek bereid is om een bijdrage te betalen, zijn de opbrengsten onvoldoende. Parkpop zou zich qua programma niet voldoende kunnen onderscheiden en de onzekerheid omtrent de bedrijfsvoering kunnen oplossen. Na veertig jaar zet de organisatie daarom een punt achter het evenement.

40 jaar Parkpop

In 2022 vierde Parkpop nog een feestelijke editie op het Malieveld. Er viel ook zeker wat te vieren, want het festival zette haar veertigste gratis editie neer. Toen stonden Haagse fenomenen als Goldband, Di-rect en Prins S. en de Geit op de podia. Als afsluiter wist Parkpop zelfs UB40 te boeken. Het festival presenteerde steeds grote namen uit zowel binnen- als buitenland.

Dat Parkpop stopt, komt niet helemaal als een verrassing. Veel gratis festivals hebben het moeilijk. De kosten van de productie en de veiligheid zijn een belangrijke factor, maar ook de hoge verwachtingen van de festivalgangers en de personeelstekorten maken het lastig. Kleinere festivals die wel kaartjes verkopen, houden soms ook het hoofd maar moeilijk boven water. Recent maakte Mañana Mañana nog bekend dat de tegenvallende verkoop ervoor kan zorgen dat het festival moet stoppen.