Review: Bilbao BBK Live 2023 is misschien wel de meest veelzijdige festivalvakantie

Photo Credits: Sergio Albert / Bilbao BBK Live

Dit weekend vond Bilbao BBK Live 2023 plaats in de gelijknamige stad in Spanje. Een festival met namen als The Chemical Brothers, Arctic Monkeys en Pavement onder de Spaanse zon, dat kan natuurlijk sowieso niet misgaan. Maar BBK Live bleek veel meer dan alleen die grote acts en dat lekkere weer.

Misschien blijft het wel één van de moeilijkste keuzes om te maken: waar ga je heen op festivalvakantie? Wij waren afgelopen weekend op Bilbao BBK Live 2023, dat plaatsvond in de Spaanse kuststad Bilbao. Daar kwamen we erachter dat dit festival misschien wel de meest veelzijdige festivalvakantie biedt. Van aan het strand liggen tot door de stad lopen, van rocken bij bands als The Murder Capital en IDLES tot raven bij Avalon Emerson en Job Jobse, en van een festivaldagje uit met de familie tot jaarlijkse vakantie met de vriendengroep; op BBK Live kan het allemaal.

Photo credits: Oscar L. Tejeda / Bilbao BBK Live

Een unieke locatie

Bilbao BBK Live vindt plaats op de Kobetamendi berg aan de rand van Bilbao, en heeft daarmee een prachtige festivallocatie. Vanaf de stad, die aan de voet van de berg ligt, kun je lopend – zo’n 25 minuten – of met de bus naar het terrein, dat midden op de berg ligt. Nog verder de berg op – wat ook weer te voet of met de pendelbus kan – ligt de prachtige camping van het festival.

Doordat het terrein net buiten de stad en midden in de bergen ligt, heb je het idee echt even helemaal weg te zijn uit de stad. Zowel het festivalterrein als de camping zijn ontzettend groen en tal van bomen zorgen voor genoeg schaduw. Daarnaast heb je vanaf het terrein een prachtig uitzicht over Bilbao. Op de festivalplattegrond staat zelfs een officieel uitzichtpunt, waar je de stad het beste vanaf boven bewondert. Vanaf de camping heb je ’s avonds dan weer een geweldige kijk op hoe de zon achter de bergen zakt.

Photo Credits: Janne Paardekooper / Festileaks

Veelzijdigheid in alle aspecten

De unieke locatie van Bilbao BBK Live 2023 zorgt voor een veelzijdige festivalvakantie. Het festival start pas ’s avonds, dus overdag heb je genoeg tijd om Bilbao te verkennen. De hele dag door rijden gratis pendelbussen op en af naar de stad, zowel vanaf de camping als vanaf het festivalterrein. Maar behalve dat de gezellige oude stad van Bilbao vlakbij is en het festival midden in de natuur is, ligt Bilbao ook nog eens aan de kust. Met de metro sta je binnen 20 minuten op één van de nabijgelegen stranden, waar je heerlijk bijkomt na een lange festivalnacht.

Maar niet alleen de locatie van BBK Live zorgt voor deze veelzijdigheid. Ook op het terrein merk je aan alles hoe divers het festival is. Bilbao BBK Live 2023 heeft maar liefst zeven podia, waarbij ieder podium een eigen stijl heeft wat betreft muziek.

Op het hoofd- en tweede podium staan natuurlijk de grootste acts en headliners geprogrammeerd, en vind je vooral indie, rock en popartiesten. Later op de avond check je hier ook de grotere elektronische acts, zoals Jamie xx en Röyksopp. Op de kleinere Txiki stage komen de hardere rockers en punkers aan hun trekken, met bands als The Murder Capital en Dry Cleaning. En bij de Basoa en Lasai, die zich beiden in het bos bevinden, dansen de echte diehards tot in de vroege uurtjes.

Photo credits: Sharon Lopez / Bilbao BBK Live

De diversiteit van de line-up trekt natuurlijk een enorm breed publiek, en dat merk je op het terrein. Tijdens de vroege uren van het festival en rondom de grote podia lijkt Bilbao BBK Live een echt familiefestival te zijn, waar gezinnen met jonge – en oudere – kinderen vanaf de grasheuvel naar het hoofdpodium kijken, soms zelfs inclusief kinderwagen.

Maar ook grote vriendengroepen lopen de hele dag op het terrein rond, en wanneer je je tijdens de nachtelijke uren naar de kleinere stages begeeft, kom je ineens in een hele andere wereld. Bij de Basoa staan doorgewinterde ravers tot in de late uren te dansen – en zijn er echt geen kinderen meer te vinden. Zo ook bij Lasai, waar de heupen de hele nacht los worden gedraaid op hitjes die je eerder in de Spaanse clubs verwacht.

Logistiek goed op orde – voor Spanje dan

Qua logistiek heeft Bilbao BBK Live 2023 het goed op orde – zeker voor Spaanse begrippen. Er zijn gratis pendelbussen die continu op en af rijden van de stad naar het terrein. Heb je geen zin om hiervoor in de rij te staan, dan kun je voor €3 een bus op een vast tijdslot boeken. Hiermee hoef je pas op je geboekte tijd bij de bus te zijn, en kun je zo instappen. Door de combinatie van gratis en betaalde bussen kun je er zelf voor kiezen of je wilt wachten, en valt de rij voor de gratis bus ook op de piektijden te overzien.

Ook op het terrein heeft Bilbao BBK Live alles goed op orde wat betreft logistiek. Bij de bar sta je nooit (lang) in de rij, en ook bij de toiletten valt het mee. De rijen voor eten zijn soms langer, maar over het algemeen ben je ook hier zo aan de beurt. Het aanbod is echter niet heel divers, en gedurende de avonden zijn er steeds meer toiletten die op slot worden gedaan doordat ze verstopt zitten. Maar wat betreft hebben wij het op de Nederlandse festivals misschien dan ook heel luxe.

Photo credits: ANCLA Music Photo / Bilbao BBK Live 2023

Wat wel opvalt, is dat Bilbao BBK Live inmiddels misschien wel uit zijn voegen is gegroeid qua terrein. Het lijkt alsof de organisatie te veel artiesten, te veel stages en te veel kleine randprogramma acts in het park probeert te proppen. Hierdoor is het festival soms overprikkelend, en hoor je meerdere podia door elkaar.

Zeker wanneer je achteraan het tweede podium staat, wat ook de zijkant van het veld voor het hoofdpodium is, is dit een probleem. De acts hier spelen nooit tegelijkertijd, maar tussen de artiesten door wordt muziek afgespeeld, dat kruist met het optreden op het andere podium. Ook bij de twee stages in het bos gebeurt dit vaak, en sowieso zijn er weinig plekken op het festival waar je rustig kunt zitten zonder meerdere artiesten door elkaar te horen. Het lijkt een goed idee om een podium minder neer te zetten, of op z’n minst de muziek tussen de artiesten door af te schaffen. Zo genieten de bezoekers nog meer van al het moois dat Bilbao BBK Live te bieden heeft.

Bilbao BBK Live Logo

Bilbao BBK Live 2023

Locatie
Spanje
Bilbao, Spanje
Datum 6-8 juli 2023
Tickets Niet meer beschikbaar.