Review: Dour 2023, waar elke dag pieken de standaard is

5 dagen lang staat het Waalse dorpje Dour in het teken van muziek, dansen en feestvreugde. Ook dit jaar reisden er meer dan 200.000 festivalgangers naar het dorpje vlakbij de Franse grens voor het Belgische festival Dour 2023. Het lijkt misschien wat pittig, maar elke dag tot het gaatje gaan is niet meer dan normaal op dit festival.

Het is bij aankomst al gelijk duidelijk met welke instelling de bezoekers van Dour 2023 naar het festival komen. Trays halve liters worden naar de ingang van de camping versleept. Binnen de kortste keren zien we al festivalgangers die al enigszins zigzaggend over de paden wandelen.

Muziek klinkt al vanuit alle hoeken van de camping. Aan gezelligheid geen gebrek op Dour. Ook behulpzaamheid is er in overvloed. Wanneer we onze tent opzetten, wordt er al meteen hulp aangeboden van verschillende kanten. Ons gebrek aan kunde in de Franse taal en lijkt geen barrière te vormen. Met handen en voeten, gebrekkig Engels van de Walen en enkele Franse woordjes vanuit onze kant, komen we er wel.

Op het festivalterrein is dit niet anders. Er wordt gedanst, gelachen en goed gedronken. Het enthousiasme van de festivalgangers spat er vanaf. Met de energie van voetbalhooligans gecombineerd met de vriendelijkheid van je favoriete kleuterjuf wordt de eerste avond op het festival gevierd. Alsof het weer de eerste keer is dat we de festivalweide mogen betreden. Er is sfeer in overvloed op Dour 2023.

De Balzaal is de absolute piekfabriek

Wie graag wil pieken is in De Balzaal aan het juiste adres. Niet dat je op de andere podia niet uit je plaat kunt gaan, maar De Balzaal is net even van een ander piekniveau dan de rest. Met een geluidssysteem, waar de gemiddelde Duitse festivalganger maar al te graag een vage trance remix van de Sesamstraat theme song voor dag en dauw op de camping zou afspelen, zijn de beats van De Balzaal tot in je tentje uitstekend te horen.

Al vanaf dag 1 gaat het publiek hier volledig uit z’n plaat. Het aantal danspasjes dat door de fanatieke Balzaal-bezoeker wordt gezet zijn er genoeg om alle seizoenen van So You Think You Can Dance mee te vullen. Zelfs op de laatste avond staat de stage van voor tot achter gevuld met danslustig publiek.

Geen festival voor luxepoezen

Doorspoeltoiletten, hippe vegan foodkraampjes en randprogrammering om volledig tot rust te komen vind je hier niet. In tegenstelling tot veel Nederlandse en Belgische festivals moeten we het op Dour 2023 nog steeds doen met de welbekende dixi. Dat is natuurlijk geen ramp, maar is toch minstens opvallend als je bedenkt dat je op Rock Werchter al sinds 2015 je behoefte netjes kunt doorspoelen na een toiletbezoek.

Ook op de camping moeten we het doen met enkel dixi’s die aan het begin van de camping geplaatst zijn. Wie achterin kampeert moet een flink stuk lopen om diens behoefte te doen. Het is ook niet gek dat we met enige regelmaat iemand in de bosjes of tegen het hek aan zien pissen. Dat er op gegeven moment zelfs drollen op het gras naast het hek liggen zorgt wel voor enige verbazing. Laten we het erop houden dat de nood wel hoog geweest zal zijn.

Friet, pizza, hamburgers en pasta lijken nog steeds het populairst op het Waalse festival. Overal op het terrein zijn ze te verkrijgen. Terwijl je voor een Mexicaanse of Griekse maaltijd een stuk beter moet zoeken. Ook van de Maxi Croque Monsieur is slechts 1 kraampje te vinden op heel het terrein. Al hadden daar prima wat meer van kunnen zijn, want op de drukke momenten kan er een flinke rij ontstaan.

Focus voornamelijk op de muziek

De focus ligt bij Dour voornamelijk op de muziek. Randprogrammering vind je er vrijwel niet. Nu is er ook veel te zien met alle stages en zijn er dus ook vrijwel geen momenten dat je je hoeft te vervelen. De podia zijn verschillend en de diversiteit in muziekgenres is enorm.

Uiteindelijk draait het ook gewoon om de muziek. En in dat opzicht is er niks mis met de line-up. Eveneens is een ticket redelijk goedkoop wanneer je het vergelijkt met andere grote festivals in Nederland en België. Voor €195,- had je al een ticket voor 5 dagen. Dat is wel wat anders dan de €300,- die je voor 3 dagen Lowlands betaalt. Dus is het ook niet heel gek dat je dan iets inlevert op randprogrammering en aankleding van het festivalterrein.

Gelukkig weten de bezoekers van Dour zelf uitstekend hoe ze een feestje moeten bouwen. Zo vinden er elke nacht verschillende after parties plaats op de camping, de welbekende after-chaise. Grote groepen feestvierders zorgen zonder moeite tot een uurtje of 8 een uitstekende sfeer. Wat in sommige gevallen wel ten koste kan gaan van de slaap van mensen die wel al in hun tent liggen. Maar dat risico heb je natuurlijk altijd wanneer je op de festivalcamping verblijft. Het is in ieder geval wel duidelijk dat de bezoekers van Dour 2023 uitstekend weten hoe ze moeten pieken.

Wat vind jij van Dour Festival 2024?

Geef je mening voor het Festivalrapport van Dour Festival 2024! Festileaks vraagt bezoekers op tientallen festivals door heel Europa naar hun mening op zes vaste categorieën van de festivalbeleving plus naar een totaalscore.

De festivals met de beste rapportcijfers winnen in september de Festileaks Festival Awards, de publieksprijzen voor festivals.

Kom maar doorrr

Line-up
Randprogramma
Sfeer
Festivalterrein
Eten & Drinken
Prijs-kwaliteit
Totaalscore
Dour Festival Logo

Dour Festival 2023

Locatie
België
Dour, België
Datum 12-16 juli 2023
Line-up
Janelle Monae
CKay
Aphex Twin
Tickets Niet meer beschikbaar.