De beste dansplekken op Dour 2023

Met namen als Boys Noize, Paul Kalkbrenner en Peggy Gou is het geen geheim dat er op Dour lekker gedanst kan worden. Maar op welke spots van het festivalterrein kun je nou het allerbest de voetjes van de vloer halen? Wij gingen op zoek naar de beste dansplekken van Dour 2023.

Dansen op Dour, dat is meer dan mogelijk. De line-up bevat een ongelooflijke hoeveelheid aan elektronische acts. Op snoeiharde techno tot smerige drum ’n bass gaat menig Dour-bezoeker hier flink uit z’n plaat. En rustig aan doen lijkt een onmogelijke opgave voor de festivalgangers in het Waalse plaatsje Dour. Natuurlijk kunnen wij dan niet achterblijven en besloten we op zoek te gaan naar de beste plekken van het festival om al je energie eruit te dansen.

De Balzaal

Deze grote stage met een capaciteit van 15.000 bezoekers doet ons een beetje denken aan het Colosseum op Sziget door de vorm. Zeker ’s nachts komt dit podium het best uit de verf. Toffe lichtshows, vette lasers en indrukwekkende visuals. En dan heb je nog de dj’s natuurlijk.

Op de eerste dag wordt het gaspedaal meteen volledig ingetrapt. Zware beats in een hoog tempo knallen door de boxen. Dat we nog 4 dagen moeten lijkt de meeste festivalgangers niks uit te maken. Er wordt gefeest alsof hun leven er vanaf hangt. Van voor tot achter dansen de bezoekers van Dour met elkaar. Onbekenden zijn je vrienden op deze dansvloer.

Het maakt ook eigenlijk niet zoveel uit waar je staat. Behalve misschien helemaal vooraan, laat iedereen overal wel dansruimte over voor elkaar. Wat heerlijk is, want niemand staat graag als een kiloknallerkip tegen anderen aangedrukt terwijl Nico Moreno de ene kneiter na de andere in elkaar mixt. Dus of je nou links, rechts, achter- of (enigszins) vooraan staat. Vrijwel elke locatie in De Balzaal valt onder de beste dansplekken van Dour 2023.

Wie lekker wil dansen is op Dour aan het juiste adres. Maar op welk gedeelte van het festival vind je nou de allerbeste dansplekken? Wij zochten het uit. Wie lekker wil dansen is op Dour aan het juiste adres. Maar op welk gedeelte van het festival vind je nou de allerbeste dansplekken? Wij zochten het uit. Wie lekker wil dansen is op Dour aan het juiste adres. Maar op welk gedeelte van het festival vind je nou de allerbeste dansplekken? Wij zochten het uit.

De Eristoffcontainer

Onderweg naar de Last Arena, rechts van Le Square, vind je een container met een groot Eristoff logo erop. De container is zo’n 2 à 3 meter breed en iets van 10 meter lang. Veel ruimte is er dus niet, maar het is dan ook geen officieel podium. Toffe lichten zorgen voor een uitstekende sfeer neer en de dj draait uiterst dansbare platen.

Een goede tegenhanger van De Balzaal is het wel. Door de zeer beperkte ruimte ontstaat er al vrij snel een rij voor de entree. Om de dansbaarheid in de container te behouden staan er medewerkers die bepalen wanneer de festivalgangers naar binnen mogen.

Eenmaal binnen wordt er lekker geswingd. Met zo’n 20 tot 30 andere Dour-gangers bewegen we vol enthousiasme op de maat van de muziek. Het is wel duidelijk dat we ook deze locatie tot een van de beste dansplekken op Dour 2023 kunnen benoemen. Op gegeven moment worden er zelf ijskoude blikjes Eristoff mix uitgedeeld. Wat uitstekend helpt tegen de warmte in de container. Echter hebben we op gegeven moment weer zin in bier. Bij gebrek aan een bar zijn we genoodzaakt de container te verlaten om onze bier-dorst te lessen. Maar misschien is dat ook beter zo. Op deze manier krijgen alles dansliefhebbers goed te kans om deze dansspot te ontdekken.

Springen en dansen in Le Rockamadour

De eerste dag was dit podium nog niet open, maar op dag twee komen we er gelijk achter dat je hier uitstekend kunt dansen. Deze stage biedt dansplek voor slechts 300 personen. Dus wie niet in de rij wil staan adviseren we om vroeg te komen.

Le Rockamadour is een cirkelvormige stage afgesloten door zwarte containers. In het midden bevindt zich het podium en het zand op de grond dient als dansvloer. Dit zorgt ervoor dat we ons even ergens langs de zee wanen. Meerdere festivalgangers trekken al gauw hun schoenen uit en dansen verder met hun voeten in het zand.

Op gegeven moment ontstaat er een soort Dour-Olympics achter het podium. Er wordt een lijn in het zand getrokken en een verspringwedstrijd gaat van start. Onder luid gejoel springt de ene na de andere bezoeker zo ver als ze kunnen. De jury is erg streng. Elke teen over de lijn betekent ongeldige sprong.

Wanneer iedereen is uitgesprongen wordt er een touw met heuptasjes gemaakt. Limbodansen blijkt het tweede onderdeel van deze sportdag op Dour. Wanneer iemand een nieuwe uitdaging wil begint hij over het heuptasjestouw te springen. Het touw bevindt zich zeker een meter boven de grond en omstanders zijn duidelijk onder de indruk.

Zelf waren wij niet bepaald succesvol. Na een afgekeurde sprong en een gefaalde limbodanspoging besluiten we dat de rol als toeschouwer voor ons het beste werkt. Na een halfuurtje is het gedaan met alle sport. De focus gaat naar de muziek en de voeten worden weer op het ritme van de beat van de grond gehaald. Want ook dat kan uitstekend hier waardoor Le Rockamadour eveneens tot de beste dansplekken van Dour 2023 behoort.

De after-chaise op de camping

Om 4 uur ’s nachts sluit het terrein. Een massale zwerm aan afgetakelde festivalgangers zwalkt richting de camping. De meeste van hen zoeken hun tent op of drinken nog een biertje onder de partytent voor het slapen gaan. Maar zoals altijd is er ook een groep die nog lang niet is uitgefeest. Wat hen betreft had het festival nog wel een aantal uur door mogen gaan. Maar wanneer de organisatie het af laat weten, nemen zij het heft in eigen handen.

Met een campingstoel op hun hoofd lopen verschillende festivalgangers over de camping. ‘After-chaise‘ en nog meer Franse woorden worden geroepen naar bezoekers die nog niet op bed liggen. Hier en daar weten ze anderen te overtuigen om mee te gaan. Vervolgens verzamelen de enthousiastelingen zich met de gerekruteerde aan het begin van de camping. Waar binnen de kortste keren een grote box wordt neergezet die het auditieve onderdeel van de afterparty op zich neemt.

Inmiddels staan er al tientallen festivalgangers met hun campingstoeltje op hun hoofd in de menigte te dansen. Vol enthousiasme wordt er van links naar rechts ‘Doureeeuuhh‘ geroepen. Sommige deelnemers van de after-chaise vallen elkaar aan met hun stoel dat nu als een soort gewei dient. Alsof ze zijn veranderd in mannelijke edelherten die om een vrouwtje vechten. Het is een bijzonder tafereel.

Op gegeven moment gaan de stoeltjes omlaag en dansen de laatste feestvierders door tot de zon weer hoog aan de hemel staat.

Wat vind jij van Dour Festival 2024?

Geef je mening voor het Festivalrapport van Dour Festival 2024! Festileaks vraagt bezoekers op tientallen festivals door heel Europa naar hun mening op zes vaste categorieën van de festivalbeleving plus naar een totaalscore.

De festivals met de beste rapportcijfers winnen in september de Festileaks Festival Awards, de publieksprijzen voor festivals.

Kom maar doorrr

Line-up
Randprogramma
Sfeer
Festivalterrein
Eten & Drinken
Prijs-kwaliteit
Totaalscore
Dour Festival Logo

Dour Festival 2023

Locatie
België
Dour, België
Datum 12-16 juli 2023
Line-up
Janelle Monae
CKay
Aphex Twin
Tickets Niet meer beschikbaar.