Appelpop wordt compleet gerund door vrijwilligers: “Het is een magisch gevoel”

Photo: Bart Heemskerk / Appelpop

Lang niet iedereen beseft het, maar het gratis festival Appelpop wordt compleet gerund door vrijwilligers. Niemand krijgt een cent betaald, ook het bestuur niet. Maar in aanloop naar het 30e jubileum kampt het festival met een probleem: weinig jonge mensen melden zich nog aan. Onterecht, vinden de huidige vrijwilligers: “Het geeft een gevoel van voldoening”.

Anja van Hensbergen, die al bijna twintig jaar vrijwilliger is voor het festival, snapt wel een beetje waarom jonge mensen zich minder aanmelden. “Alles is tegenwoordig zo duur. Als je ziet wat je voor een studentenkamer of de boodschappen moet betalen, dan begrijp ik wel dat jongeren momenteel liever dingen doen waar ze betaald voor krijgen. Het is niet makkelijk voor ze.” 

Toch doet ze een moreel appèl: “Ik denk dat het mooi is om als mens ook dingen te doen waar je niet voor betaald krijgt. Op die manier krijg je meer het gevoel dat je ergens aan bijdraagt, in dit geval het in stand houden van een prachtig gratis festival waar heel veel mensen graag komen. Dat geeft een gevoel van voldoening dat je elders moeilijker krijgt.”

Vriendengroep

Er zijn veel redenen om je aan te melden, vindt ook Erik de Heus, die als mede-oprichter betrokken was bij Appelpop en dus al 30 jaar meeloopt als vrijwilliger. “Het is een grote vriendenclub van mensen die er echt voor gaan: ze nemen soms weken vakantie op om te helpen met alle voorbereidingen. De vrijwilligers komen uit heel Nederland, sommigen zien we maar één of twee keer per jaar. Appelpop voelt als een super gezellige reünie.”

Het meest bijzondere moment? Daar zijn Erik en Anja het over eens; dat is ieder jaar de start van het festival. Erik: “Dat is echt een moment van ontlading. Dan zie je in één keer waar je het allemaal voor hebt gedaan, al die uren arbeid.” Anja vult aan: “Iedereen is daar dan samen, in de grote tent, met een biertje in de hand. Er klinkt een luide knal en dan weet iedereen: we gaan beginnen. We proosten dan op het festival en gaan ervoor. Dat is zo mooi.” 

Appelpop 2018
Photo: Chantal Sloep (Appelpop 2018)

Voordelen

Wie bij Appelpop komt vrijwilligen, geniet van een hoop voordelen. Anja schetst: “Er zijn allerlei vrijwilligersbijeenkomsten en feestjes met elkaar. Op die manier word je steeds hechter en steeds betere vrienden. Altijd als we elkaar zien is het gezellig met elkaar, omdat we allemaal iets delen in ons hart: we gaan echt voor Appelpop.”

Andere voordelen komen er in de vorm van een compleet verzorgd festival. Anja: “Je komt hier binnen, dan word je opgevangen door ons VOT, het Vrijwilligers Opvang Team. Zij geven je een t-shirt en een jas, zeggen waar je kunt slapen en leiden je rond. Je krijgt bonnen waar je het hele verblijf mee kunt eten en drinken. Alles is compleet verzorgd, dat vind ik super goed aan dit festival.”

Gevoel van trots

Toch is het uiteindelijk een gevoelskwestie voor de meeste vrijwilligers. Erik: “Ik ben er gewoon trots op om hier te lopen. Dat we vanuit het niets, vanuit een vlak terrein, een compleet festival uit de grond stampen. Met overal stromend water, toiletten, catering, een wifi-netwerk… Vanuit het niets!”

Ook Anja herkent die trotsheid: “We doen hier echt niet onder aan de betaalde festivals. Dat zeggen de artiesten ook: die zijn altijd zo lovend over hoe goed alles is geregeld op Appelpop. En hoe goed de sfeer is van de mensen die er werken. Logisch, omdat ze dit allemaal vanuit intrinsieke motivatie doen.”

Aanmelden

Appelpop zoekt allerlei mensen in hun vrijwilligerscrew. Het maakt niet uit of je ervaring hebt; technisch hoef je ook niet per se te zijn. De grootste vraag is er voor de opbouw en het uitschenken van dranken tijdens het festival. Anja: “Als je altijd al benieuwd bent geweest naar werken voor festivals, is dit de perfecte manier om eens te kijken of het iets voor je is.”

Ze vervolgt: “We willen heel graag dat dit festival na deze 30 jaar, nog 30 jaar blijft bestaan. We hopen al die unieke aspecten te behouden: dat het festival gratis kan blijven, dat het gerund wordt door vrijwilligers, dat er onderling zo’n magische sfeer hangt. Maar de kosten zijn nu overal zo hoog geworden dat het echt onder druk staat. We staan te springen om vrijwilligers, en kunnen niet wachten onze bijzondere vriendengroep uit te breiden.”

Klinkt goed? Appelpop 2023 vindt plaats op 8 en 9 september – je hulp komt nog van pas. Je kunt je nu aanmelden

Appelpop Logo

Appelpop 2023

Locatie
Nederland
Tiel, Nederland
Datum 8-9 september 2023
Line-up
Racoon
Kraantje Pappie
BLØF
Tickets Niet meer beschikbaar.