De line-up van Lowlands 2023 in statistieken

Photo Credit: Kamiel Scholten / Festileaks

Lowlands 2023 komt eraan en de line-up is dit jaar weer om te smullen. Hoe zit het eigenlijk met de verdeling van artiesten op deze poster? Zijn er echt zoveel vrouwelijke namen geboekt en waar komen de meeste acts vandaan? Festileaks zocht het voor je uit en ontleedt de programmering van aankomende editie.

Florence + The Machine – Photo: Ben Houdijk

Vrouwelijke headliners

Wat doen de vrouwen het goed op de line-up van Lowlands 2023. Tijdens bijna de helft van alle acts staat er minstens één op het podium. Veruit de grootste naam van het weekend – Billie Eillish, mocht je het gemist hebben – is een vrouw. Maar ook Florence + The Machine en Charlotte De Witte mogen niet onderschat worden. Vooral in tegenstelling tot vorig jaar, doet het festival het goed. Toen was de grootste stage voornamelijk gevuld met mannelijke acts.

Niet alleen grote vrouwelijke artiesten mogen het affiche sieren. Ook eerder op de dag zijn er genoeg sterke acts te zien. Wat dacht je van MUNA en Merol, die achter elkaar spelen in de Heineken op vrijdag? Of het trio boygenius, bestaande uit de geweldige zang van Phoebe Bridgers, Julien Baker en Lucy Dacus, die hun Nederlandse debuut maken? Op zondagmiddag betreedt Raye het toneel, die dit jaar al een uitverkochte Melkweg volledig inpalmde. Met haar hits ‘Escapism.’ en ‘You Don’t Know Me’ moet dat makkelijk een tweede keer lukken.

Underworld – Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Unieke boekingen

De meeste artiesten bezoeken Lowlands als onderdeel van een grote tournee. Dit betekent dat veel acts makkelijk te spotten zijn op één van de grote festivals in de Benelux. Zo was 070 shake deze zomer al te zien op Down The Rabbit Hole en Dour Festival, en staat Loyle Carner ook op North Sea Jazz en Pukkelpop. Acts als The Haunted Youth (te zien op 15 festivals in de Benelux) en Son Mieux (14 festivals in de Benelux) waren dit jaar zelfs niet weg te denken van de meeste grote en kleine festivals. Op Lowlands zullen zij nog één keer alles geven om de zomer goed af te sluiten.

Toch staan er zeker een paar pareltjes op de line-up die nogal uniek zijn. Bijvoorbeeld het dansbare duo Franc Moody, dat deze zomer bijna geen festivals aandoet. Underworld en Heilung hebben slechts vijf optredens op het Europese vasteland gepland staan, waarvan Lowlands er gelukkig één is. Een andere speciale boeking is natuurlijk het Noord Nederlands Orkest. Ein-de-lijk mogen de muzikanten het podium in Biddighuizen betreden, nadat vorig jaar hun optreden op het laatste moment geannuleerd moest worden. De gigantische productie van headliner Stromae liet geen ruimte meer voor het NNO. Als goedmakertje zullen ze op zatermiddag de Alpha openen.

Beste Festivalacts Aller Tijden
Moderat – Photo: Flavien Prioreau

Scandinavië

Een festival in de polder: daar verwachten we doorgaans een hoop acts uit eigen land. Dit jaar bestaat 27 procent van de line-up uit Nederlandse acts. Uiteraard zijn altijd grote artiesten uit het Verenigd Koninkrijk en de Staten van de partij, samen goed voor meer dan één derde van het hele programma. Nog een artiest uit België hier en de nodige namen uit Frankrijk daar. Onze buren uit Duitsland blijven echter opvallend genoeg achter in het lijstje. Bij de grote namen, maar ook in de undercard, is het land ondervertegenwoordigd. Schade! Gelukkig zijn de elektronische klappers van Moderat wel aanwezig.

Uit andere landen, iets verder weg dan onze buren in het Oosten, weten de boekers wel wereldse atiesten toe voegen aan de line-up van Lowlands 2023. Op zondag staat REMA als derde act in de Bravo. De zanger uit Nigeria scoorde een hit op TikTok met ‘Calm Down’. Het nummer is ondertussen bijna één miljard keer gestreamd. Uit de koudere landen worden tevens genoeg artiesten geleverd. girl in red brengt samen met Heilung een vleugje Scandinavië naar Biddinghuizen. Zweden doet het daarnaast goed met mooie namen als First Aid Kit, Fever Ray en Viagra Boys. Zo zie je maar dat ze ook buiten het Eurovisie Songfestival weten te scoren.

Black Sun Empire

Drum-‘n-bass nacht

Zondag op tijd naar bed? Geen puf meer over om de laatste avond nog door te gaan? Helaas, pindakaas. Daar steekt het nachtprogramma op 20 augustus graag een stokje voor. Pop, indie en hiphop zijn de meest vertegenwoordigde genres dit weekend, terwijl drum-‘n-bass minder dan vijf procent van de line-up op Lowlands 2023 in beslag neemt. Op vrijdagnacht brengt Sherelle haar energieke beats naar de India, maar daarvoor en al zeker daarna blijft het stil voor de liefhebbers.

Tot de allerlaatste uurtjes in Biddinghuizen aanbreken. Vanaf 23:15 is er aansluitend meer dan vijf uur lang drum-‘n-bass te vinden. Om die rave mee te maken, begeef je je wederom in de India. T & Sugah mogen de avond aftrappen, gevolgd door een dj-set van Dimension. Voor pijnlijke voeten of vermoeidheid is geen tijd. Zonder pauzes sluiten Black Sun Empire en Gladde Paling nog even aan tot in de late uurtjes. Als dat geen explosief einde van Lowlands wordt, weten wij het ook niet meer.

De line-up van Lowlands 2023

Een hoop artiesten hebben we uitgelicht, maar er staat meer dan genoeg mooie namen op de poster die nog onbelicht zijn gebleven. Het blokkenschema levert zeker een hoop vervelende clashes opleveren. Tel daar nog een uitgebreid theater-, comedy- en literatuurprogramma bij op, en je hoeft je geen seconde te vervelen in Biddinghuizen.

Heb jij nog geen kaartje weten te bemachtigen? Hou dan het doorverkoopplatform van Ticketmaster in de gaten. Dit is de enige manier om op een veilige manier tweedehands tickets te kopen. Doorverkoop via TicketSwap is niet mogelijk. Kaartjes wel al in the pocket? Kom dan alvast in de stemming met onze afspeellijst op Spotify of klets gezellig mee op het forum!

Lowlands Logo

Lowlands 2023

Locatie
Nederland
Biddinghuizen, Nederland
Datum 18-20 augustus 2023
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.