Dit waren de hoogtepunten van Lowlands dag 1: Joost, Elmer, Underworld en meer

Lowlands 2023, photo credit: Thomas Heijligers / Festileaks

Zo kijk je er een heel jaar naar uit, en zo zit de eerste dag van Lowlands 2023 er al weer op. Maar wát een dag was het! Normaal kijken we in onze hoogtepunten-rubriek graag wat breder dan alleen de muziek, maar de acts waren vrijdag zo sterk dat uitsluitend muzikale highlights het hebben gered. Dit waren de 8 absolute hoogtepunten van Lowlands dag 1!

De eerste dag van Lowlands 2023 loopt alweer op z’n eind. Omdat veel festivalgangers al op donderdag hun kruit verschoten, is de sfeer het begin van de dag gemoedelijk en zelfs wat frisjes. Maar zodra de zon haar gezicht laat zien, is het Lowlands-publiek ook direct aan.

hoogtepunten van Lowlands 2023 dag 1
Joost op Lowlands 2023, photo credit: Lotte Spek / Festileaks

Joost bewijst op het hoofdpodium thuis te horen

Na eerdere Lowlands-passages in de X-Ray (2018) en Heineken (2019), krijgt Joost Klein op Lowlands 2023 de eer het hoofdpodium te openen. Op vrijdagmiddag 13.30 – het wolkendek heeft inmiddels plaats gemaakt voor een stralende zon – heeft zich al aardig wat publiek verzameld bij de Alpha. Niks rustig aan beginnen, moshen zullen we!

Joost is voorbereid naar Biddinghuizen gekomen en weet een nimmer saaie, op het oog chaotische maar zeker Alpha-waardige show neer te zetten. Gekleed en geschminkt als mime-speler weet Joost een uur lang het publiek op te zwepen met eigen werk, geleend werk en vrienden op de stage. Joost op het hoofdpodium van Lowlands: het werkt.

Photo credit: Thomas Heijligers / Festileaks

(De verkoeling van het water tijdens) First Aid Kit

Het is 16:00 op de eerste dag van Lowlands als het Zweedse duo First Aid Kit het podium betreedt. De zussen Johanna en Klara Söderberg hebben de taak om op de broeierige eerste dag van het festival het publiek te voorzien van hun typische folkmuziek. De akoestische nummers golven door en rondom de Alpha. Op het hoofdpodium droomt het merendeel van het publiek weg. Voor andere mensen een reden om tegenover de Alpha een frisse duik te nemen. De tweestemmige nummers vliegen voorbij op de eerste middag van het festival.

Photo credit: Thomas Heijligers / Festileaks

Feel Good Queen Jessie Ware pakt de Bravo in

De Bravo staat nog stevig in de zon als de Londense Jessie Ware met begeleidend achtergrondkoor en -band het podium betreedt. De show die volgt is een perfect totaalplaatje: fantastisch stemgeluid (van zowel Ware als de achtergrondzangers), aanstekelijke choreografie (op zowel het podium als in het publiek), eigentijdse disco en positive vibes. Eén van de hoogtepunten van de show volgt wanneer Ware een cover van ‘Believe’ van Cher inzet. Wie hier niet met een stralende glimlach vandaan loopt, heeft al wel heel snel z’n geluksstofjes opgemaakt.

Elmer

Het juiste moment, de juiste plaats. Met een aantal potentiële hits onder de arm, de winst bij de Amsterdamse talentencompetitie Zonneprijs en een voorzichtige cultstatus schoof Elmer afgelopen maandag aan in televisieprogramma De Slimste Mens. Spoiler alert: het optreden van Merel Pauw duurt niet lang, maar spraakmakend is het des te meer. De herkenbare plaksnor roept veel reacties op, wat geen onbekend fenomeen is voor de artiest die zich continu verzet tegen hokjesdenken.

Op dezelfde avond, vier dagen voor het festival, wordt ook nog eens bekend dat Elmer de afzeggende alewya mag vervangen op Lowlands 2023. En dat blijkt een gouden zet. De goed gevulde X-Ray staat vanaf het eerste moment helemaal op z’n kop door een boeket van humoristische nederhop-tracks, mede opgezweept door een Samson van Gert-achtige hond genaamd Skipper (s/o!). Er wordt verrassend veel meegezongen, gesprongen, gejoeld. Een half uur later schreeuwt de hele tent mee met “ik neuk je vader zonder condoom”. Dat is sowieso nu al het beste spreekkoor van Lowlands 2023, en de show van Elmer hoort bovendien bij de hoogtepunten van deze eerste festivaldag.

Photo credit: Thomas Heijligers / Festileaks

Bicep laat spierballen zien op klaarlichte dag

Bicep om 18.00 in de Alpha… In eerste instantie denk je waarschijnlijk: “oh, is dat niet wat vroeg?”. De muziek (en vaak ook lichtshow) van het duo lijkt zich inderdaad meer te lenen voor de late avonduren. Daar denkt het Lowlands-publiek anders over, want wie niet bij de Alpha staat, ervaart een bijna desolaat festival- en campingterrein.

Bicep lijkt zich goed bewust van het tijdstip én de warmte van dat moment; de eerste nummers van de set bieden een redelijke mellow start van de show. Daarna geeft het duo gas bij en zetten ze de bass net wat extra aan. De melodieën en klanken klinken nog steeds magisch en de zwaardere beats zorgen voor de extra oempf die deze show op klaarlichte dag nodig heeft.

Nothing But Thieves op Lowlands 2023, photo credit: Lotte Spek / Festileaks

Dansbaar en dankbaar Nothing But Thieves

“We’ve been looking forward to this show for a long, long time and oh my god, it’s insane.” Het is duidelijk dat de band hun afspraak op Lowlands 2023 met een grote rode viltstift in de agenda’s had omcirkeld. Met verrassend dansbaar materiaal van het nieuwe album Dead Club City oogt de band rond zanger Conor Mason fris en opgewekt. Inmiddels weet je: in dat bescheiden lijf van Mason schuilt een dijk van een stem. Als je ook maar één overtuigende poging waagt om het bereik van Mason te evenaren eindigt je rechter teelbal zonder pardon in je linker oogkas. 

“I wanna be futureproof / come and lift me up until I’m higher, higher”, zong Mason vanavond in een volgepakte Alpha. Nog veel hoger klimmen op de line-up van Lowlands zal er niet meer in zitten, maar futureproof is de band uit Southend-on-Sea zeker: er is immers nog genoeg goed materiaal in de kast blijven liggen voor een half uurtje extra bij de volgende passage.

Lees meer over deze show in onze recensie >

Amyl and The Sniffers op Down The Rabbit Hole 2022, photo credit: Kamiel Scholten / Festileaks

Amyl and The Sniffers

Amal and The Sniffers, dat is ouderwets losgaan op hedendaagse punkrock waar ook meer dan genoeg ruimte is voor de klassieke oi oi oi. Frontvrouw Amy, nog gekker dan een deur op de 11e van november, krijgt de hele Heineken tent mee. Ondanks haar bijna onverstaanbare accent dat zo Australisch is dat de dolfijnen in het Dolfinarium zich inmiddels als krokodillen identificeren.

Photo credit: Thomas Heijligers / Festileaks

Underworld

De mannen van Underworld zijn niet alleen in de elektronische muziekscene veteranen te noemen, ook Lowlands hebben ze al lang en breed uitgespeeld. De eerste passage dateert uit 1994 (!) en bijna 30 jaar later is het duo nog zo relevant dat ze het hoofdpodium op de vrijdag mogen afsluiten. Dat doen ze met verve. Hoewel de setlist ‘slechts’ tien nummers bevat, nemen ze het publiek mee op reis langs een decennialang oeuvre.

Naadloos passen ‘Dark & Long’ (afkomstig van dubnobasswithmyheadman uit 1994) en nieuwkomers ‘Denver Luna’ en ‘And the Colour Red’ in de set. Deze worden natuurlijk afgewisseld met klassiekers als ‘Push Upstairs’ en ‘Rez / Cowgirl’. Op de schermen worden tegelijkertijd – op kunstige wijze – zowel de dansmoves van Karl Hyde als het technische vernuft van Rick Smith in beeld gebracht. Het fantastische samenspel van deze twee eindbazen vindt zijn climax in – hoe kan het ook anders – de grootste mainstream hit én publieksfavoriet: ‘Born Slippy NUXX’. De euforie in de Alpha was nog nooit zó groot. Underworld bewijst op Lowlands 2023 voor de zoveelste keer waarom ze de gedroomde headliner zijn voor dit soort megastages.

Lowlands Logo

Lowlands 2023

Locatie
Nederland
Biddinghuizen, Nederland
Datum 18-20 augustus 2023
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.