Advertisement

Hoeveel val je af (of kom je aan) op één festivaldag tijdens Solar 2023?

Photo credit: Thomas Heijligers / Festileaks

Is een festival gezond? Met alle bekers bier, bakjes friet met dikke klodders saus, burgers en avondsnacks zou je zeggen van niet. Daartegenover staat dan wel weer dat je als bezoeker vaak de hele dag op je benen staat, grote afstanden aflegt, en veel danst. Op deze natte editie van Solar 2023 ging Festileaks op onderzoek uit: val je af, of kom je aan tijdens een dagje festivallen?

Festivals zijn een bron van plezier, muziek en gezelligheid. Ze staan echter ook bekend om een ongezond ritme. Korte nachten, ongezonde voeding en het nuttigen van veel alcohol of andere verdovende middelen. De vraag die wij op Solar 2023 testen is: wat is eigenlijk de schade van een dagje festivallen? Val je af of kom je juist aan? Natuurlijk verschilt dit per persoon en is het sterk afhankelijk van je eigen eetpatroon, maar in dit artikel zullen we onderzoeken hoeveel calorieën je gemiddeld consumeert en verbrandt op een festivaldag.

Eten en drinken

Food-opties zijn de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden op festivals. Bezoekers kunnen vaak kiezen uit een breed scala aan lekkernijen, van hamburgers en pizza’s tot zoete lekkernijen en alcoholische dranken. Terwijl sommige festivalgangers ervoor kiezen om gezondere opties te selecteren, geven anderen toe aan hun verlangen naar calorierijke snacks. Ook op Solar 2023 is de keuze reuze: van klassieke festivalmaaltijden als friet met mayo tot exotische kapsalons en pokebowls.

Wie op de calorieën let, of gezond wil festivallen, is op Solar beter uit met een gezonde variant zoals een kip, vega of zalm pokebowl. Voor 3,5 munt – omgerekend €12,25 – krijg je een bakje rijst met avocado, wortel, komkommer, mais en sojaboontjes. Hiermee krijg je meteen je koolhydraten, eiwitten, vitaminen, vezels en mineralen binnen! Voor een friet met mayo betaal je 1,5 munt – omgerekend €5,25. Hoewel je minder vitaminen en vezels binnenkrijgt, is het aantal calorieën ongeveer gelijk: circa 700 kcal.

Niet alleen in eten zitten calorieën verstopt, ook in de drankjes die genuttigd worden mogen we calorieën bijschrijven. Een bekertje 0,2L bier? Plus 90 kcal. Een bekertje 0,2L cola? Plus 88 kcal. Een blikje Stëlz? Plus 50 kcal. Een bekertje water? Plus 0 kcal.

Photo credit: Thomas Heijligers / Festileaks

Wandelen, dansen, springen!

De beweging van festivalgangers zal variëren, al zijn wandelen en dansen de meest voorkomende activiteiten. Het weekend begint met het sjouwen van je campingspullen. Ook de dagen erna leggen de meeste mensen flinke afstanden af. Van je tentje naar de douche-voorzieningen, terug naar je tentje, naar het terrein, van podium naar podium, tussenstop bij je tent en ga zo maar door. Daarnaast is dansen ook een uitstekende vorm van lichaamsbeweging om de gegeten calorieën te verbranden.

Op de zaterdag van Solar 2023 legden we ongeveer 33.500 stappen af, waarbij we ook een retourtje naar de camping hebben gedaan. Hiermee verbrandden we ongeveer 2.200 kcal. Het is belangrijk op te merken dat het aantal verbrande calorieën kan variëren afhankelijk van individuele factoren zoals gewicht, leeftijd en geslacht.

Photo credit: Thomas Heijligers / Festileaks

De afrekening

Goed, het moge duidelijk zijn dat het afhangt van de invulling van je festivaldag of je aankomt of afvalt. Beweeg je veel of weinig? Eet en drink je veel? Wat eet en drink je dan? En wat zijn je individuele eigenschappen? Als we uitgaan van een gemiddelde festivaldag met 25.000 stappen waarbij je eten bestaat uit een ontbijt met één koffie, drie broodjes knakworst, een broodje kroket voor de lunch, een vullende maaltijd ’s avonds, en een puntzak friet als midnight-snack en 10 biertjes of frisdrankjes tijdens de dag, komen we op de volgende resultaten uit:

Benodigd aantal kcal voor een volwassen persoon2.000 à 2.500 kcal
Lopen: 25.000 stappen-1.571 kcal
Dansen-0 tot -1500 kcal
Drinken: koffie, bier, frisdrank+960 kcal
Ontbijt: drie broodjes knakworst+600 kcal
Lunch: broodje kroket+340 kcal
Vullende maaltijd+700 à +1000 kcal
Midnight snack: friet met mayo+600 kcal
Totaal-370kcal à -2071kcal
Eindafrekening kcal Solar 2023

Het moge duidelijk zijn: een dagje festivallen is wellicht minder ongezond dan je denkt – als we naar de calorieën kijken in ieder geval. Als je de hele dag geen bier of frisdrank maar water drinkt, minder eet, én veel danst, zou je zelfs behoorlijk wat caloriën kunnen verbranden. Sta je de hele dag aan de planken van de mainstage genageld en nuttig je om de 20 minuutjes een nieuw biertje? Dan wordt het bierbuikje natuurlijk goed onderhouden en is een calorie-overschot een garantie.

Foto: Thomas Heijligers / Festileaks

Festivals: gezonder dan je denkt?

Niet alleen wat betreft calorie-inname en verbranding is een festival wellicht dus gezonder dan we denken. Volgens een Brits onderzoek is om de twee weken naar een concert of festival gaan zelfs optimaal voor je gezondheid, doordat we er zelfverzekerder, productiever en blijer van worden. “A gig every two weeks could pave the way for almost a decade more years of life”, aldus de onderzoekers. Kortom: haal je dansende schoenen uit de kast, ga op avontuur en verbrand die calorietjes 😉 Meer tips om een festival gezond door te komen? Check dit artikel!

Solar Logo

Solar 2023

Locatie
Nederland
Roermond, Nederland
Datum 3-6 augustus 2023
Tickets Niet meer beschikbaar.