Advertisement

Review: ondanks regenachtig weekend floreert Solar 2023 als vanouds met creativiteit

Photo credit: Thomas Heijligers / Festileaks

Tienduizenden festivalgangers reisden afgelopen weekend af naar de Maasplassen nabij het Limburgse Roermond voor Solar Weekend 2023. Ondanks een kletsnatte editie – waarmee de weergoden de naam van het festival geen eer aan deden – maakten de creatieve gebeurtenissen van Solar 2023 een zeer geslaagde editie.

Elk jaar werken er honderden creatievelingen aan het festivalterrein van Solar Weekend. Het is dan ook een waar walhalla van kunst en entertainment. Het festival claimt het creatiefste festival van Nederland te zijn. Festileaks was in 2023 weer aanwezig en zag dat die claim terecht is!

‘Creatives’ verzorgen uitbundige podia voor prachtig terrein

Solar vindt al jaren plaats bij om de Noorderplas, onderdeel van de Maasplassen nabij Roermond. Doordat het festival in een U-vorm om de plas plaatsvindt kent het festival van nature al een prachtige omgeving. Op de camping staat je tentje altijd dicht bij het water. Daarnaast heb je vanuit het festivalterrein ook vaak uitzicht op het water.

Daarbovenop werkt Solar elk jaar samen met honderden creatieve hosters, bouwers en creatives. Zij worden telkens uitgedaagd om de aankleding van het festival om het thema te verzorgen. In 2023 hebben de creatieven zich gedoken in het thema Wild Life. De focus op de originaliteit betaalt zich uit in de looks van de 17 podia op het festivalterrein en de drie stages op de camping. De Festatie, Dorothy’s Disco, de Mainstage, alle podia zien er ook in 2023 weer gelikt uit. Ook buiten de officiële podia zijn er nog genoeg andere creatieve aspecten op het terrein te vinden. Denk bijvoorbeeld aan Huisje, Boompje, Feesje, waar een soort jukebox XXL was gebouwd. Een terechte vraag die een bezoeker opmerkte is hoeveel rek er nog is wat betreft het aantal stages op het festivalterrein. Een ander kritiekpunt dat veel festivalgangers noemen is het proces voorafgaand aan de silent disco. De tent op de camping moet eerst helemaal leeg zijn voordat festivalgangers via de andere kant naar binnen kunnen. Hier moesten sommige festivalgangers minstens 20 tot 30 minuten wachten.

Free to use

Flinke buien en uitglijden in de modder

De organisatie van Solar Weekend treft voor het weekend extra maatregelen om het terrein klaar te maken voor de verwachte regenbuien. Zo zijn er op het terrein extra schuilgelegenheden te vinden en zijn er extra houten vloeren en snippers verspreid over het terrein. Hoewel het weer van donderdag tot en met zaterdag meevalt, krijgen festivalbezoekers op de slotdag toch nog te maken met flinke buien. Tijdens De Jeugd Van Tegenwoordig en John Tana komt de regen met bakken uit de lucht. De nattigheid zal uren aanhouden.

Ondanks de voorzorgsmaatregelen is het resultaat na een regenachtige periode met flinke buien dat er op het terrein en op de camping flinke plassen water en modder te vinden is. Hoewel dat het weer de festivalnaam geen eer aandoet lijkt het plezier bij bezoekers er niet onder te lijden. Alhoewel het op de slotdag iets minder druk aanvoelt zit de sfeer er goed in. Het toetje na een weekend festivallen is minder prettig voor bezoekers die met de auto zijn gekomen. Veel auto’s komen niet van het parkeerterrein af door een flinke laag modder en hebben de hulp van een tractor nodig.

Voetjes van de vloer bij gezellig publiek

Ondanks het barre waar dat de staart van Solar 2023 kende, was het publiek gedurende het hele weekend ontzettend enthousiast. De voetjes gingen bij elke stage van de vloer. Het festivalterrein is al vroeg op de middag goed gevuld, en ook in de late uurtjes staat de silent disco tent nog vol. Het is uitzonderlijk hoe relaxt mensen op het terrein met en naar elkaar zijn, de sfeer op Solar 2023 wordt door een festivalganger omschreven als “een feest-achtige familiare stemming.”

Op het terrein zijn ook duizend-en-een dingen te beleven. De programmering is al erg breed, maar daarnaast zijn er ook nog heuse backstage safari’s, feesten op een boot die op het water vaart, en erg veel camping-entertainment. Dat maakt dat bezoekers van Solar aangeven dat het festival aanvoelt als een echt weekendje weg.

Photo credit: Thomas Heijligers / Festileaks

Eten en drinken

Solar biedt wat betreft eten eigenlijk de festivalklassieker deluxe kaart. Klassiekers als friet, kebab, pizza, pannenkoeken, broodje kroket, je vindt het allemaal. Echter vind je daarbovenop ook genoeg vegetarische, glutenvrije of veganistische opties. Zowel over de kwaliteit als de prijs valt er niets op af te dingen. Ook aan de bar is er genoeg variatie. Al gaat het saldo op je bankrekening in vogelvlucht naar beneden, met €3,50 voor 0.2L bier (en geen optie voor een groot biertje) en €7,- voor een blikje Stëlz is het diep in de buidel tasten.

Benieuwd wat een dagje festivallen op Solar 2023 met je kcal inname en verbranding doet? Wij zochten het voor je uit!

Line-up: ondergeschikt op Solar

Met het brede scala aan podia en de brede programmering van Solar is er voor iedereen die van EDM, techno en Nederlandstalige muziek houdt wel iets te vinden. Van de snoeiharde techno van 999999999 tot de catchy nummers van Antoon. En van de Limburgse meezingnummers van John Tana tot de beats van Tony Junior, je vindt het allemaal op Solar. In een eerder interview met Festileaks gaf de organisatie al aan dat de line-up van Solar nooit prioriteit heeft gehad. “85% van de festivalgangers gaf in 2017 aan niet voor de muziek te komen”, aldus de organisatie. Ook in 2023 lijkt dat niet verandert te zijn, veel festivalgangers weten niet eens welke artiesten er spelen. En toch, met onder andere De Jeugd Van Tegenwoordig, Son Mieux, Broederliefde, Joost en The Opposites staan niet de minste namen op het terrein. Het festival is een absolute aanrader: creativiteit, cultuur, muziek en gezelligheid komen samen. Maar toch vragen wij ons af hoe Solar eruit zou zien, als de programmering nog een tandje scherper zou zijn.

Solar 2024

Tot slot maakt de organisatie van het festival de data van Solar 2024 bekend. Op het terrein is te zien dat het festival in 2024 van 1 tot en met 4 augustus plaatsvindt. Super Early Bird tickets voor het festival gaan op dinsdag 8 augustus 2023 om 19:00 in de verkoop via de website.

Solar Logo

Solar 2023

Locatie
Nederland
Roermond, Nederland
Datum 3-6 augustus 2023
Tickets Niet meer beschikbaar.